21.08.2009,  14:47:29 | 0 comentarii | 489 vizualizari
Criza sparge veselia şi strică unele calcule… Primarul Cornel Resmeriţă taie de pe listă tot ce înseamnă eveniment cultural-artistic în favoarea lucrărilor din localitate
de Corneliu BRAN
Criza financiară devine tot mai evidentă pentru toate administraţiile locale. În toate domeniile de activitate se simte din ce în ce mai acut lipsa bani­lor, iar ceea ce încă se mai face reprezintă probabil cam ultimele rămăşiţe ale proiectelor din anii anteriori. Sau proiecte finanţate cu fonduri externe, destul de puţine de altfel, din moment ce an de an rămân o grămadă de fonduri nefolosite de statul român, un subiect asupra căruia anumite agenţii ale statului sau anumiţi oficiali europeni atrag atenţia. Nici mani­festările cultural-artistice sau recreative se pare că nu scapă anul acesta de criza financiară, criză ce s-a instaurat în toate domeniile de activitate, multe acţiuni de divertisment de pe plan local fiind tăiate de pe ordinea de zi a administraţiilor. Obişnuiţi cu „zile” de tot felul („Zilele Municipiului”, „Zilele Oraşului” etc.), cetăţenii vor avea în acest an, şi probabil şi în cel care vine, mai puţine spectacole în aer liber şi mult mai puţine evenimente cultural-artistice organizate de către consiliile locale şi primării. Pe undeva – şi o spunem cu tot crezul – multe din aceste activităţi nu erau decât o mare pierdere de vreme şi de bani, o plictiseală pe banii bugetelor locale, aşa că nicio pierdere din acest punct de vedere. Pe de altă parte se vor pierde însă şi anumite acţiuni culturale de care cetăţenii Văii Jiului au atâta nevoie, într-o zonă şi aşa destul de închisă din toate punctele de vedere. Se vor pierde şi anumite acţiuni de recreere de care, la fel, cetăţeanul din Valea Jiului duce atâta lipsă. Sunt oameni care merg pe litoral, în concediu, nu doar atât cât să vadă marea şi să facă plajă, cât să meargă la spectacole de varietăţi sau la concertele de vară organizate din abundenţă în staţiunile de pe ţărmul Mării Negre.
 
„Zilele Municipiului Lupeni”, sărite din schemă anul acesta
Revenind la organizarea de spectacole în aer liber, municipiul Lupeni este una dintre localităţile Văii Jiului care renunţă în acest an la organizarea „Zilelor Municipiului”, hotărârea fiind luată de conducerea administraţiei publice locale lupenene din cauza bugetului local de austeritate.
„Zilele Municipiului Lupeni ar fi trebuit să se ţină, dacă era posibil, în data de 6 august. Datorită lipsei fondurilor de la bugetul local s-a renunţat la această tradiţională manifestare. S-a discutat şi cu sindicatele miniere, care doreau să organizeze ceva mai special, la Lupeni, cu ocazia Zilei Minerului, fapt la care să contribuim şi noi. Dar noi nu am avut posibilităţi să participăm nici aşa. Plus că mai exista o problemă de moralitate: erau 80 de ani de la Greva Minerilor de la Lupeni. Când, se ştie, au murit zeci de oameni. Cum se putea să ţinem atunci concerte de muzică în aer liber? Din cauzele acestea, totul a căzut în acest an. Nu vrem să ne scuzăm acum, dar trebuie să fim cu toţii re­alişti, nu este un an potrivit pentru astfel de manifestări cultural-artistice de mare amploare. Dar să ştiţi că acest gen de spectacole le lipsesc cetăţenilor, care s-au obişnuit cu ele şi pentru care era un prilej de relaxare, de distracţie. Dar lumea trebuie să înţeleagă că avem multe lucrări în municipiu care trebuie făcute, avem de asemenea multe pro­bleme cu plata agenţilor economici, va trebui să reuşim să-i plătim, şi multe alte probleme curente. Abia după aceea putem să discutăm de organizarea de manifestări artistice. Avem nevoie de gaz metan, de străzi, de iluminat public, de multe altele, lucrări pe care nu le putem opri sub nicio formă”, ne-a declarat primarul Cornel Resmeriţă.
 
Se fac eforturi pentru organizarea „Zilei Vârstnicilor”
Nici „Ziua Vârstnicilor” nu se ştie încă dacă va mai fi organizată anul acesta de către Primăria Lupeni şi Consiliul Local. Mai ales după anul 2000, persoanele în vârstă erau obişnuite ca timp de trei zile să participe la Cinematograful „Cultural” la o serie de spectacole artistice - cu cadouri şi tombolă (în general se câştigau televizoare) dedicate dumnealor, cu artişti români consacraţi, multe vârfuri ale generaţiilor de cântăreţi care au încântat generaţii de oameni, ajunşi acum la vârsta a treia. Şi ne gândim aici la Angela Similea, Corina Chiriac, Mădălina Manole, Irina Loghin, doar câteva nume care ne vin acum în minte, care au susţinut spectacole pentru bunicii şi părinţii lupeneni. În legătură cu aceasta, primarul Lupeniului ne-a declarat: „Luna aceasta avem la şedinţa de consiliu local spre aprobare un proiect de 100.000 de lei pentru cele trei zile care vrem să le organizăm de Ziua Vârstnicilor, aşa cum am organizat şi în anii anteriori. Dar, trebuie să se ştie acest lucru, chiar dacă va fi aprobat proiectul, nu se va duce la îndeplinire dacă nu vom avea sumele necesare pentru organizarea acestui eveniment. Cu părere de rău spun acest lucru, deoarece aceşti oameni merită cu prisosinţă atenţia noastră de ziua lor. Noi, dacă nu vom organiza nimic cu ocazia Zilei Vârstnicilor, nu o vom face  nu datorită criticilor că, vezi Doamne, facem  spectacole iar ţara e în criză, ci datorită faptului  că nu vom avea fondurile necesare organizării  unor acţiuni bine făcute. Dacă cumva vom găsi sponsorizare, atunci nu ne mai trebuie nici hotărâre de consiliu local. Dar cu atâtea probleme care există acum, să vedem unde mai găsim astfel de sponsori atât de puternici pentru organizarea unui astfel de eveniment, de o mare anvergură”. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter