21.08.2009,  14:48:44 | 0 comentarii | 469 vizualizari
Primim la redacţie Analiză a propunerilor de modificare a modului de lucru într-un spital


de Ziarul Vaii Jiului
Referitor la introducerea activităţii în spital între orele 09-17, cu pauza de masă cuprinsă între aceste ore.
Majoritatea colegilor noştri sunt împotriva propunerilor Ministerului Sănătăţii
Situaţia existentă acum: 7:30/8 -13/13:30
  •  contravizită după-masa 1-2 ore
  •  garda cu acoperirea timpului săptămânal între 13/13:30-7:30/8 a doua zi.
 
Argumente pentru neadoptarea sistemului propus de minister. 
1. Programul este nefiziologic: experienţa a arătat că orele 06-11 (în care cortizolemia şi testosteronemia sunt maxime) sunt cele mai propice pentru medicii supuşi unor eforturi profesionale mari (dar numai chirurgi). Pe de altă parte, ce fel de randament poate da un medic care serveşte masa de prânz (la 12-13)  şi apoi retrece imediat la activitate. 
2. Introducerea unui program de opt ore (7 ore program plus 1 oră masa), care să ocupe toată ziua medicului (09-17), îl împiedică să se mai ocupe de studiu individual, informare profesională, relaţii sociale. 
3. Programul prevăzut scade numărul orelor de gardă din timpul săptămânii de la 19 la 15, iar  dacă a doua zi eşti trimis acasă rămân de plătit doar 7 ore. Vor scădea astfel drastic ve­niturile medicilor. 
4. Programul pregăteşte  munca neplătită (voluntară): medicul ieşit din gardă nu poate pleca acasă a doua zi, deoarece trebuie să continue supravegherea bolnavului sau, cazul chirurgilor, să opereze ce a internat în gardă. Nici medicii dar nici bolnavii nu sunt pregătiţi psihologic, şi nu numai, să fie internaţi de un medic şi să fie trataţi de un altul. Se va crea un haos din care vor rezulta bolnavi care vor rămâne ai nimănui. Astfel, medicul din gardă va rămâne în serviciu, fără a fi plătit. 
5. Medicii care au şi activitate privată, pentru a-şi putea realiza un trai decent, vor fi obligaţi la încetarea activităţii private sau vor  fi obligaţi să renunţe la spital. Şi într-un caz, şi în celălalt, veniturile vor scădea. 
6. Sistemul nu este pregătit d.p.D.v. logistic. Este nevoie de bucătării şi cantine speciale pentru medicii care vor servi masa în spital. Va fi nevoie de bucătari adevăraţi pentru prepa­rarea hranei medicilor, pentru că medicii nu sunt dispuşi să mănânce orice şi, rareori există medici care îşi aduc mâncare de acasă. De asemeni nu vom fi dispuşi să plătim masa în spital dintr-o leafă ciuntită zdravăn. Aceasta presupune constituirea unei noi cheltuieli pentru unitate, sau poate  un mod mascat de a ne lua tichetele de masă, făcând şi ceva economii prin faptul că la ora actuală mâncarea pe care o primeşte medicul de gardă la prânz, în spital, în niciun caz nu valorează 8,5 lei. 
7. Dacă medicii îşi vor schimba modul de lucru, va trebui modificat şi programul de lucru al personalului mediu şi auxiliar, al personalului de la sălile de operaţie etc. 
8. Măsura nu a fost discutată cu noi în cadrul Comisiei de Dialog Social. 
9. Concluzia: măsura nu este dispusă pentru a eficientiza activitatea din spitale, ci pentru a face economii pe spinarea doctorilor, prin diminuarea veniturilor acestora. 
 
Preşedinte Dr. Dan Pereţianu
Lider CFMR Dr. Octavian Georgescu

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter