09.09.2009, 16:13:57 | 0 comentarii | 580 vizualizari
Ile spune că tace şi face… Vulcanul pare decis să ia faţa Petroşaniului şi Lupeniului la capitolul turism montan!
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Până la proba contrarie, municipiul Vulcan pare să fi luat faţa Petroşaniului şi Lupeniului la capitolul proiecte în turism. „Telegondola lui Ile” nu mai pare doar un simplu vis. Citind acest interviu veţi vedea că visul începe să devină realitate, cu atât mai mult cu cât în conturile Primăriei Vulcan a intrat deja, după cum susţine primarul, suma de 2,8 milioane de euro, bani necesari pentru începerea lucrărilor la primul tronson din cadrul proiectului „Castelul din Carpaţi”. Ceea ce ar putea însemna că, în maxim doi ani, vulcănenii, şi nu numai, vor putea ajunge în Pasul Vâlcan şi cu telegondola. Dar despre asta, despre domeniul schiabil sau alte proiecte legate de turism, citiţi în cele ce urmează.
Cu primarul Ile despre viitorul turismului vulcănean
- Proiectul „Castelul din Carpaţi” a fost depus în urmă cu trei ani de zile, la Ministerul Turismului, sau, mă rog, cum se numea această instituţie atunci. În prima fază ideea era că va exista o contribuţie de 50% din partea Guvernului şi o contribuţie de 50% din partea Consiliului Local Vulcan. Însă acest lucru nu putea fi făcut atunci, deoarece se ştie că veniturile Consiliului Local Vulcan şi ale Primăriei Vulcan sunt destul de mici. Aşa că am rămas în aşteptare, până la începutul acestui an, când proiectul a fost depus în amplul proiect turistic, de nivel naţional, „Schi în România”. Aşa am ajuns să primim o astfel de finanţare pentru realizarea unei părţi importante din acest proiect al nostru. Proiectul de care vorbim are mai multe componente, prima dintre acestea fiind telegondola nr. 1, care va porni de la „Casa Ciobanilor” şi va ajunge până în Pasul Vâlcan, fiind vorba de o distanţă de 3,5 kilometri. Acest tronson, care prevede şi o telegondolă, a fost deja licitat, lucrările vor fi executate de firma Acomin din Cluj-Napoca, care are o filială şi la Deva, în colaborare cu firma Leitner din Italia. Pe data de 10 septembrie mai avem un proces pentru proiectare, care sperăm că va fi câştigat de la prima prezentare, urmând ca imediat, săptămâna viitoare, să încheiem contractul cu firma „Acomin” pentru realizarea lucrărilor la acest prim tronson din proiect.
- Proiectul are o valoare de circa 6,7 milioane de euro. Banii sunt de la Guvern şi vin eşalonat. Nici nu puteam să primim banii toţi odată pentru că nu puteam să ne apucăm de tot proiectul imediat. Era o aberaţie să fi cerut toată suma, cum mai spun câte unii, aşa că banii care au intrat deocamdată sunt suficienţi. Este vorba de 2,8 milioane de euro care au intrat deja în contul nostru. Pentru începutul acestui proiect banii sunt suficienţi. Avem garanţia că proiectul nostru va fi apoi finanţat în continuare, până la finalizarea lui. Lucrările la primul tronson se vor întinde pe un an şi opt luni de zile, după această perioadă telegondola nr. 1 va funcţiona.
- Tot proiectul va fi finalizat în maxim 10 ani de zile. Ce presupune acest fapt? Încă o telegondolă pentru zona schiabilă, cu o lungime a traseului de 4 kilometri, din Pasul Vâlcan şi până pe Drăgoiu, amenajarea a cinci pârtii de schi ultramoderne, a cinci teleschiuri de până la 5 kilometri ca lungime, amplasate până sus în vârf, pentru ca schiorii să poată beneficia pe zona schiabilă de pe partea nordică a Strajei şi care să facă legătura cu această staţiune. Pasul Vâlcan este la 1.200 de metri, dar noi vom ajunge până la 1.800 cu partea schiabilă.
- Da, proiectul prevede multe alte costuri, lucrurile nu stau chiar aşa de simplu cum le vãd unii… Tot acest proiect prevede 20 de tunuri de zăpadă şi multe alte chestiuni tehnice, ultra necesare pentru sporturile de iarnă şi pentru un turism sănătos.
- Da. În proiect sunt cuprinse alimentarea cu energie electrică, alimentarea cu apă potabilă, staţia de întoarcere, un centru al jandarmilor, centrul sanitar, clădirea Serviciului Salvamont şi multe altele. În afară de proiectul „Castelul din Carpaţi”, despre care vorbim, am prevăzut şi o altă parte de infrastructură, care va fi efectuată pe fonduri judeţene de la Consiliul Judeţean Hunedoara, aici fiind vorba de modernizarea drumului Vulcan - Pasul Vâlcan. De altfel, acest proiect este în derulare, s-a realizat până în prezent un kilometru, plus alţi doi kilometri pe care i-am efectuat noi până acum, din fonduri proprii. Deci sunt executaţi până în momentul de faţă trei kilometri şi au mai rămas circa cinci kilometri. Banii există, dar lucrările la cei cinci kilometri vor începe doar la anul.
- Ajungeam şi la asta, numai că aici vorbim deja de un alt proiect, tot legat de fondurile locale, care ţine, de asemenea, de zona turistică. Prin acest proiect dorim să realizăm şi canalizarea din Pasul Vâlcan. Asta ca să susţinem şi noi, de la bugetul local, lucrările de-acolo, aşa cum putem, pentru că ştiţi cam ce probleme avem cu bugetul local, mai ales acum în această perioadă de criză economică generalizată.
- Noi sperăm ca, după finalizarea acestor proiecte, turismul în Vulcan să fie o alternativă pentru minerit. Dar, să ştiţi, sunt convins că mineritul nu va dispărea din Valea Jiului şi sunt bucuros că am reuşit să-l menţinem, chiar şi la parametrii actuali. Dacă există minerit se datorează şi faptului că toată lumea s-a implicat, inclusiv autorităţile locale din fiecare localitate din Vale. Pe de altă parte, turismul va acapara câteva zeci de locuri de muncă permanente în prima fază, dar apoi se va ajunge probabil la sute, de ce nu chiar şi la mai multe, deoarece dezvoltarea pe orizontală va fi extraordinară. Mă gândesc la dezvoltarea serviciilor, care vor aduce noi şi noi locuri de muncă. Reţeaua de „căsuţe de vacanţă”, cu maxim 10 camere, va aduce multe locuri de muncă, sezoniere sau permanente. Vom licita terenuri pentru a se putea construi aceste locuri de cazare şi de masă în Pasul Vâlcan. Toate terenurile pe care le vom licita sunt încă de-acum libere de sarcini. Este îmbucurător că nu avem niciun metru pătrat care să fie cu probleme, deci din acest punct de vedere se poate licita şi construi liniştit.
- Da, cum să nu! Să ştiţi că avem un proiect pentru Pasul Vâlcan care prevede o sistematizare a zonei, astfel încât toate căsuţele de vacanţă vor fi construite estetic, într-o formă arhitecturală stabilită şi nu orientate alandala. Am învăţat din greşelile altora şi noi nu le vom face. Avem şi o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens, deci ne-am gândit de mult şi la acest aspect.
- Cabana „Căprişoara”, despre care s-a tot scris şi aţi scris şi dumneavoastră, se află şi în momentul de faţă în atenţia noastră, dar până la momentul actual nu am reuşit să obţinem un proiect pentru modernizarea ei. În măsura în care vom reuşi să punem mâna pe un astfel de proiect, „Căprişoara” va fi reabilitată. Aţi întrebat atunci de ce nu este dată în folosinţă? Aşa cum se prezintă „Căprişoara” azi, ea nu poate fi redată nici măcar în circuitul turistic local. Mai merg pe-acolo vizitatori, dar aceştia sunt doar de-ai casei, în sensul că sunt cei care sunt angajaţi acolo, dar alte persoane nu merg acolo. Pentru că, repet, nu sunt condiţii bune de cazare, cel puţin deocamdată. Vom repune cabana respectivă în folosinţă doar după ce vom reuşi să o reabilităm, însă asta va mai dura ceva timp.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|