24.08.2014,  21:47:05 | 0 comentarii | 2175 vizualizari
Un festival în aer liber a fost alungat de intemperii în oraş: / Nu ştie ploaia să se îndure...


de Mihai BARBU
Două zile, 22 şi 23 august, la Casa de cultură din Petroşani, a avut loc ediţia a treia a Festivalului de muzică folk organizat în memoria Tatianei Stepa şi intitulat generic “Cântec pentru prieteni”. Iniţial, festivalul trebuia să se ţină la Brădet (un posibil loc al copacilor fără pădure…), dar ameninţările proferate la buletinele meteorologice au mutat, preventiv, evenimentul la Casa de cultură. 
 
E drept că, după teminarea festivalului, 
o ploaie năpraznică a udat Petroşaniul de sus până jos.  A fost o cădere de apă asemănătoare unei Niagare sau, mai degrabă, a turnat ca-n poezia păunesciană scrisă în chiar ziua de 7 august 2009, zi în care  vocea Tatianei s-a stins pe acest pământ. (“Şi totuşi ce delir de ştiri atroce,/ Furtunile au dărâmat păduri/ Şi merge în pământ această voce,/ De ce de ea nu vrei să te înduri?/ Învaţă însăşi ploaia să/ murmure/ Un cântec trist, dar moartea-i spune “Taci”,/ Copacii rătăcesc fără/ pădure,/Pădurea moare fără de/ copaci.) 
 
Tatiana Stepa a urcat pe scena 
Cenaclului Flacăra la 19 ani. Evenimentul s-a petrecut la Făgăraş, în anul 1982. Totul a durat puţin peste un sfert de veac pentru că Tatiana a murit la doar 46 de ani. Zestrea ei muzicală este, însă, excepţională. Faptul că fiul ei, talentatul cântăreţ Cătălin Stepa, îi ţine vie memoria în ţară şi în Valea Jiului merită toată stima concitadinilor săi. În fiecare an un număr de prieteni vin la Petroşani s-o omagieze prin Cântec şi rememorări. (E vorba, în acest an, de folkiştii Vasile Mardare, Eugen Avram, Florian Tomits, Florentin Budea, Raluca Cismaru, Florin Paul Camen, Felicia Pop, Lavinia Ghiura, Ioana M. Ruxandra, Mircea Vintilă, Adrian Bezna, Orizont 77 (Ghiţă Danciu, Valentin Moldovan), Adrian Măgureanu, Cătălin Stepa, Ovidiu MIhăilescu, Ştefania Iacob, Patricia Tomits şi de poeţii Clara Mărgineanu &  Sorin Poclitaru.) O altă mână de prieteni din Vale, dar şi din întreaga ţară, vin s-o asculte. Pentru ca această conexiune să se întâmple a fost nevoie de sprijinul Primăriei şi Consiliului local Petroşani, precum şi de ajutorul dezinteresat a doi oameni cu dare de mână. E vorba de patronul Stelian Zanet şi de fostul antrenor al Pandurilor (pe vremea când jucau în Europa league), d. prof. Cristian Pusztai. 
 
Faptul că la doi ani de când cântăreaţa nu mai era 
printre noi se puneau bazele unui festival care să-i poarte numele este, o spunem din nou, de apreciat. Dar ar fi fost minunat dacă grija pentru artist s-ar manifesta cu aceeaşi pioşenie şi în timpul vieţii lui. Dumitru Velea, fostul director al teatrului din Vale, mi-a mărturist că, în perioada când Tatiana Stepa lucra într-un laborator al minei Lupeni, ar fi vrut s-o aducă la Petroşani, s-o angajeze şi să croiască spectacole după muzica ei. La mină, Tatiana câştiga 12 milioane, iar schema teatrului nu-i permitea s-o încadreze decât cu 9 milioane. Velea nu a reuşit să convingă “organele” culturale judeţene să găsească un stimulent material corespunzător ca s-o determine pe marea cântăreaţă să-şi lase slujba sigură de la mină pentru una ce era în funcţie de mărimile oficiale ale zilei. Dacă transferul s-ar fi realizat poate că, astăzi, zestrea muzicală a Tatianei ar fi fost cu mult mai mare. C’est la vie…   
PS Dacă mi se îngăduie o sugestie, aş relata modalitatea în care canalul francez TV5 Monde omagiază un mare cântăreţ. O seamă de (alţi) mari cântăreţi sau unii doar în curs de afirmare reiau, în manieră personală, cântecele emblematice ale celui omagiat. Dacă omul omagiat este în viaţă, ei cântă în duet cu marele artist hit-urile lui. Totul pare ca o ştafetă fără sfârşit…

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Vineri şi sâmbătă, 22 şi 23 august, Brădetul va fi, să sperăm, din nou animat, asta după ce în anii `80 acolo, în zi[..]
18.08.2014, 22:15   |    3 comentarii

Proiectul de hotărâre privind excluderea lui Daniel Stepan încalcă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Loc[..]

13.04.2014, 20:05   |    5 comentarii

Cât munceşte un consilier local? În mod obligatoriu, undeva pe la vreo 2 ore pe lună. O zi merge la comisii, unde trea[..]

19.03.2014, 20:17   |    13 comentarii

Proiectul ZVJ „Cartierul consilierului”. Episodul nr. 3

Astăzi vom vorbi de Cartierul „Hermes&rdq[..]

10.03.2014, 21:41   |    3 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter