24.08.2014, 21:52:31 | 1 comentariu | 3729 vizualizari
GALERIE:
FOTO
Ce verde era, odinioară, Valea mea:/ Combinatul carbonifer avea, în 1977, un număr de 13 cămine cu 2.500 locuri de cazare!
Articole de acelasi autor
de Mihai BARBU
În 1977, imediat după greva minerilor, partidul comunist a vrut să ştie care era situaţia căminelor de nefamilişti din Valea Jiului. Astfel, comitetul judeţean de partid a solicitat această situaţie statistică şi a aflat următoarele date privitoare la numărul căminelor pe localităţi şi care era capacitatea lor de cazare. E o situaţie care, la 37 de ani distanţă, în comparaţie cu ceea ce e astăzi în Valea Jiului, pare absolut neverosimilă.
La Uricani era un cămin cu 300 de locuri
iar de gestionarea lui se ocupau un administrator şi doi paznici. La Lupeni erau două cămine cu un total de 436 de paturi. Lupeniul beneficia de un cămin cu 166 de locuri iar un alt cămin era la Bărbăteni cu o capacitate de 270 de locuri. Se ocupau de cele două cămine doi îngrijitori, trei fochişti şi un portar. Vulcanul avea trei cămine. Unul era la Paroşeni (cu 300 de locuri) şi două - la Vulcan (un cămin de 300 de locuri şi un altul de 119 locuri). Cinci paznici se ocupau, zi şi noapte, de integritatea avutului obştesc. Aninoasa beneficia de un cămin de 170 de locuri care era “deservit” de un fochist.
Petroşaniul avea două cămine.
Unul era folosit de Mina Livezeni (cu 300 de locuri) iar Dâlja beneficia de un alt cămin tot de 300 de locuri. Un portar era angajat să păzească căminul Livezeniului, iar cel de la Dâlja nu avea prevăzut personal de deservire. Petrila avea cel mai mare număr de cămine. Unul deservea mina Petrila (cu 267 de locuri), iar mina Lonea avea 3 cămine, fiecare de câte 105 locuri. Căminele respective erau deservite de un administrator şi un portar.
Trăgând linie şi adunând rezultă faptul
că, în 1977, în Valea Jiului erau 13 cămine destinate nefamiliştilor, veniţi aici din toate colţurile ţării. Capacitatea lor totală era de 2.500 de locuri. Defalcate după capacitatea lor de cazare aveam, pe atunci, patru cămine cu 100-120 de locuri, două cămine cu 166-170 locuri şi şapte cămine între 270 şi 300 de locuri. Ce s-a ales de ele e o altă poveste. Care ar merita, cu prisosinţă, să fie spusă…
Comentarii articol (1 )
#1 Shoric25.08.2014, 21:32:37
un articol in care cuvintele : era , avea , odinioara spun totul despre soarta miniera a Vaii Jiului .
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|