23.10.2009, 12:36:00 | 0 comentarii | 630 vizualizari
LSM “VJ” face demersuri cu privire la situaţia CNH SAMinisterul Economiei Domnului ministru Adriean Videanu Domnului secretar de stat Tudor Şerban Prefectura judeţului Hunedoara Domnului prefect Dorin Ovidiu Gligor
Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Ministerul Economiei
Domnului ministru Adriean Videanu
Domnului secretar de stat Tudor Şerban
Prefectura judeţului Hunedoara
Domnului prefect Dorin Ovidiu Gligor
Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului vă transmite problemele cu care se confruntă CNH SA Petroşani, societate comercială care are 10.600 de salariaţi şi în jurul căreia pe orizontală se desfăşoară aproape toate activităţile din punct de vedere economic şi social.
Organizaţia noastră este reprezentativă la nivelul CNH SA fiind afiliată la Blocul Naţional Sindical, confederaţie care este reprezentativă d.p.d.v. sindical la nivel naţional.
1. Neîncadrarea în fondul de salarii
În conformitate cu HG nr. 1051/2008, începând cu data de 01.01.2009, salariul de baza minim brut pe ţară este de 600 lei. Conform Contractului Colectiv de Muncă al CNH SA, sporul de periculozitate pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în subteran se acordă în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară.
De asemenea, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură a Industriei miniere şi geologiei, salariul minim al unui muncitor necalificat suprafaţă este egal cu salariul minim pe economie x 1,5. Acest fapt angrenează în grila de salarizare în baza ierarhizării acesteia o creştere suplimentară la salariul de încadrare al tuturor salariaţilor de 11,11%.
Ca urmare a acestui fapt fondul de salarii care trebuia dimensionat pe anul 2009 trebuia să acopere această creştere a salariului minim pe ramură cu implicaţii în total fond salarii şi trebuia prevăzut în BVC al CNH. Drept urmare fondul de salarii trebuia să aibă o corelaţie între salariul minim pe economie - salariul minim în Industria minieră şi geologie - ierarhizare în grila de salarizare şi trebuia să fie suplimentat cu aproximativ 500 miliarde lei vechi.
Având în vedere Ordonanţa 79/2008 care limitează creşterea salarială în funcţie de productivitate s-a ajuns ca majorarea fondului de salarii pe anul 2009 faţă de 2008 să fie de 104% adică mai puţin cu aproximativ 7% faţă de salariile individuale ale angajaţilor companiei.
LSMVJ a atras atenţia asupra acestui fapt încă de la începutul anului 2009 specificând faptul că fondul de salarii prevăzut în BVC este subdimensionat şi că vom avea probleme după a doua jumătate a anului în ceea ce priveşte cele enumerate mai sus.
Mişcările spontane care au avut loc în data de 12.10.2009 la EM Lupeni, Uricani şi chiar Paroşeni au fost ca urmare a lipsei de resurse financiare aferente fondului de salarii al CNH-SA, fapte care se vor putea petrece şi la începutul lunii noiembrie a.c. pentru că cele enumerate mai sus ar trebui să se regăsească într-un document oficial pe care Ministerul Economiei trebuie să-l emită şi anume o rectificare bugetară în cel mai scurt timp.
Neajunsurile - lipsa multor elemente de aprovizionare, lipsa investiţiilor, lipsa resurselor financiare - vor face ca în perioada imediat următoare să avem grave probleme în gestionarea situaţiei conflictuale care poate escalada.
Ca urmare a aplicării HG nr. 1051/2008, până la finele anului 2009, se înregistrează un deficit al fondului de salarii de 28.124 lei. În aceste condiţii fondul de salarii nu acoperă 18 zile lucrătoare din luna decembrie, iar CNH SA se află în imposibilitatea plăţii salariilor la finele anului.
2. Lipsa investiţiilor
Începând cu anul 2007, CNH SA nu a mai beneficiat de alocaţii de capital deoarece a obţinut un ajutor de stat pentru acces la rezerve, care în conformitate cu Regulamentul Uniunii Europene nr. 1407/2002 exclude posibilitatea primirii în acelaşi timp a ajutorului de stat pentru retehnologizare. Ca urmare, se resimte o lipsă acută a investiţiilor, utilajele existente fiind depăşite atât din punct de vedere moral cât şi fizic. Singura posibilitate de retehnologizare o constituie sursele proprii care sunt insuficiente.
3. Datoriile istorice acumulate de CNH SA în perioada 1994-2009
CNH SA a întocmit o Documentaţie de ajutor de stat care a fost transmisă Ministerului Economiei pentru înaintarea la Uniunea Europeană în vederea obţinerii autorizării.
Menţionăm că în prezent datoriile istorice sunt de 3.972.950.582 lei, din care majorările şi penalităţile sunt în sumă de 2.756.995.646 lei. Existenţa acestor datorii creează mari probleme CNH SA deoarece nu poate accesa credite pentru retehnologizare şi îngreunează acceptarea companiei într-o altă structură organizatorică.
4. Facilităţile acordate pensionarilor ieşiţi din sistem
În conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă şi legislaţia în vigoare, CNH SA acordă pensionarilor bonuri de cărbune şi diferenţă de tarif la energia electrică care se ridică la nivelul unui an la 8-9 milioane lei.
De-a lungul anilor, CNH SA a făcut demersuri ca acordarea acestor drepturi să fie transferate la alte instituţii de stat care fac protecţie socială, deoarece compania nu mai poate suporta aceste cheltuieli care merg direct la capitolul pierderi.
5. Absenteismul datorat concediilor medicale
Absenţa de la serviciu a personalului care beneficiază de certificate medicale influenţează negativ rezultatele companiei determinând cheltuieli mari cu forţa de muncă. Conform legislaţiei în vigoare, CNH SA plăteşte integral valoarea certificatelor medicale dar nu poate să recupereze de la Casa de Sănătate aceste sume, fapt pentru care compania a propus recuperarea lor prin compensare.
6. Necesitatea intrării companiei într-un complex energetic
Singura modalitate de supravieţuire, în situaţia în care la finele anului 2010 se sistează acordarea ajutorului de stat pentru accesul la rezerve, este integrarea companiei într-un complex energetic.
Având în vedere cele de mai sus, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului şi eu personal dorim ca perioada imediat următoare să o traversăm împreună cu salariaţii CNH fără evenimente conflictuale grave care îşi pot pune amprenta asupra activităţii de extracţie a cărbunelui din Valea Jiului, gândindu-ne că minerii şi celelalte categorii socio-profesionale care trudesc în subteranele minelor din această zonă să fie plătite pentru munca pe care o depun, salariile acestora fiind cu mult sub salariile altor categorii socio-profesionale din România.
Specificăm că LSMVJ este în conflict deschis cu administraţia CNH începând cu luna februarie 2009 pe sistem de salarizare, conflict neînchis nici la această dată, care poate să ducă la grevă de avertisment precum şi la grevă generală. Amintim faptul că avem strânse semnăturile salariaţilor pentru declanşarea acestora iar eu ca preşe-dinte al LSMVJ nu pot să fac altceva decât să urmez paşii legali. Nu ne dorim acest lucru pentru că o grevă nu rezolvă problemele în această situaţie de criză politică, economică şi socială, ar trebui găsite alte soluţii pe calea dialogului pentru a traversa anul 2009 şi 2010 într-o atmosferă liniştită.
Doresc să vă mai amintesc că organizaţia noastră are o foarte bună comunicare cu Ministerul Economiei şi cu dl. ministru Adriean Videanu iar dacă o să găsim soluţii pentru ca salariaţii noştri să traverseze această perioadă extrem de grea nu pot decât să vă mulţumesc anticipat.
Vă asigur de întreaga mea disponibilitate în a colabora cu dumneavoastră şi sunt convins că împreună vom găsi soluţiile în sensul celor prezentate mai sus.
Cu deosebită stimă şi consideraţie,
PREŞEDINTE, Ing. Lacataş Zoltan
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|