03.11.2009, 15:07:24 | 0 comentarii | 573 vizualizari
Straja, staţiunea ilegalităţii
Articole de acelasi autor
de Anamaria NEDELCOFF
Surse din cadrul Primăriei munici-piului Lupeni au declarat, pentru Ziarul Văii Jiului, că în staţiunea montană Straja, ce se recomandă a fi singura staţiunea adevărată din judeţ, mai toată activitatea turistică este de-a dreptul ilegală.
Asta este posibil datorită faptului că, în Straja, sunt foarte mulţi cei care au cabane la care se cazează turişti, dar, de fapt, nimeni nu dă facturi şi nu plăteşte impozite pentru serviciile pe care le oferă, servicii pe care nu ar trebui să le presteze, întrucât cabanele respective sunt trecute ca şi case de vacanţă.
De altfel, ilegalităţi comit chiar şi cei care au statutul de pensiune turistică, fiindcă rar şi numai la cererea clientului, după ce patronul se uită chiorâş la el, se oferă o factură la mână.
„Toţi funcţionează ilegal în Straja. Niciunul dintre cei de acolo nu are voie să ofere serviciile de cazare sau de masă, dar, totuşi, ei le prestează. Toţi sunt trecuţi că au case de vacanţă, când, de fapt, ei iau bani de pe turişti tot timpul. Iar la un contrrol nu se întâmplă nimic, fiindcă dau dreptul”, ne spune sursa din cadrul primăriei.
Totodată, mizeria din Straja este evidentă în perioada de primăvară-vară, când zăpada care acoperea gunoaiele şi aşa-zisele fose septice care se scurg în pădure ies la iveală în toată splendoarea lor. Turiştii care ar vrea să urce vara acolo spun că mirosul este insuportabil şi au noroc cu iarna, care îngheaţă miasmele.
„Turism fără investiţii serioase nu se poate face în Straja niciodată. Toţi cad la mica înţelegere, se mint unii pe alţii, se fură. Cazarea nu este aşa cum prezintă ei pe unele site-uri şi pleci dezamăgit de acolo ca turist. Şi le spui şi altora să nu mai vină, aşa că Straja îşi pierde din turişti treptat. Sunt cabane la care apa e cărată cu maşina de jos, din oraş, fiindcă nu au apă şi canalizare. Nu cred că în plin secol XXI acesta poate fi numit turism. Dacă în afara României se promovează turismul eco, cu siguranţă acolo au canalizare, apă şi lumină, nu ca aici”, spune Elena Rechitean, din Timişoara, care a fost în repetate rânduri în staţiunea Straja.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|