05.11.2009,  16:12:45 | 0 comentarii | 641 vizualizari
O incursiune în “istoria comunismului din România”


de Ziarul Vaii Jiului
Acţiunea iniţiată anul acesta de profesorul de istorie al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Petroşani, ca urmare a cursului opţional „O istorie a comunismului în România”, reprezintă o premieră în activitatea culturală a Văii Jiului.
 
Vineri, 30 octombrie 2009, 20 de elevi aparţinând claselor a XII-a au plecat împreună cu domnul profesor Dorin Răduţi la Sighetu Marmaţiei, scopul acestei incursiuni fiind imprimarea unui sens practic cursului opţional pe care elevii l-au ales pentru studiu.
Închisoarea Sighet este o închisoare notorie a României, întrucât a fost folosită de guvernul comunist român pentru a închide deţinuţi politici, personalităţi de bază ale României anticomuniste, iar mulţi dintre aceştia şi-au găsit aici sfârşitul. Această clădire impozantă a întemniţat oponenţi ai regimului: miniştri, politicieni, academicieni, medici, scriitori şi preoţi, mulţi dintre ei închişi fără niciun fel de proces.
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” a avut deseori contact cu Memorialul din Sighet, domnul profesor Răduţi şi elevii săi luând parte de multe ori la Şcoala de Vară organizată în cadrul memorialului. Această excursie reprezintă o înteţire a acestei legături şi, prin cele trei zile de vizită, s-a urmărit înţelegerea vieţii din perioada comunistă pe care elevii de liceu nu o cunosc decât din poveştile bunicilor şi părinţilor.
Proiectul a fost unul de documentare: elevii au făcut grupe de câte doi şi au avut câte trei celule de studiat iar informaţia preluată reprezintă baza unei următoare expoziţii organizate de liceu în apropierea zilei naţionale, expoziţie ce va include fotografii din memorial. Prin această acţiune liceul îşi propune îmbinarea istoriei cu arta şi prezentarea lagărului comunist aşa cum a fost el perceput de elevii teoreticieni, de oameni care nu au fost contemporani regimului. Şi se pare că impresia pe care le-a lăsat-o a fost destul de puternică:
„Calvarul pe care pare că l-au trăit acei oameni este de nedescris. Singurele sentimente pe care ţi le inspiră sunt de groază, spaimă şi nemărginită milă” (Andreea Gogu).
„Am rămas profund impresionată când am citit torturile la care erau supuşi prizonierii, abia atunci am realizat adevărata faţă a comunismului în România” (Diana Mazilu).
„Aveam altă părere despre regimul comunist până acum dar mi-am schimbat-o de cum am văzut holul plin cu fotografii al atâtor oameni întemniţaţi, ori când le-am auzit vocea descriind chinurile la care erau supuşi. Cred că sunt mai recunoscătoare pentru perioada în care trăiesc după această experienţă” (Diana Azamfirei)
„Am văzut aici unele lucruri pe care mă aşteptam să le văd, însă şi unele de-a dreptul şocante, precum carcera ori metodele de tortură. Nu poţi să înţelegi viaţa în comunism decât după o vizită la Memorialul din Sighet” (Robert Pop).
 
Miruna Bărdulete

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter