28.11.2009,  12:24:47 | 0 comentarii | 379 vizualizari
28 noiembrie 2009, douăzeci de ani de la trecerea părintelui Arsenie Boca în viaţa veşnică Şi Securitatea a acceptat ideea că preacuviosul părinte Arsenie Boca a fost un sfânt (III)
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului
Patimile preacuviosului părinte Arsenie Boca
În cele din urmă, Arsenie Boca a intuit că „Timotei” era informator. În nota din 27 noiembrie 1963 „Timotei” relatează o discuţie ciudată cu părintele, în care acesta din urmă se exprima pentru continuarea revoluţiei din Octombrie din Rusia şi în America. Simţind ironia, ofiţerul de Securitate nota: „Cred că Boca l-a mirosit pe agent şi acum el îl în funcţie de întrebările ce i se pun”. Alţi informatori importanţi dirijaţi în acţiunea Securităţii au fost „Neaşcu”, „Stoleru Valeriu”, „Tatiana”, „Dragomir Maria”, „Dan”, „Iulian Nicoară”, „Tâmplaru Ion” ş.a. Informatorul Tâmplaru Ion trăia în anturajul părintelui Arsenie şi se ocupa cu sculptura. Acesta a oferit informaţii până în ultimele zile ale preacuviosului. La fel şi Sângeorzan Ioana care era îngrijitoare. Ofiţerul de Securitate a repartizat ca sarcini pentru informatorul Tâmplaru Ion următoarele: 1. deplasările pe care le face şi scopul lor;
2. comentariile ce le face cu privire la relaţiile ce le are cu diferiţi preoţi; 3. dacă are rol de îndrumare şi coordonare a activităţii celor 12 călugăriţe cu care domiciliază. Ca să fie mai efient a fost dirijat pe lângă acesta şi informatorul „Dobrin”.
Despre îngrijitoarea Sângeorzan Ioana, Securitatea oraşului Sinaia în 10.04.1989 spunea: „aceasta a fost folosită de organele noastre în rezolvarea unor sarcini informative, a fost instruită şi i-a fost dat în grijă numitul Boca Zian-Vălean” (observaţi că nu a mai fost folosit numele de Arsenie – cel de monah).
De fapt pe cine urmărea Securitatea? Un părinte hăituit aproape toată viaţa de poliţia politică, un om care în februarie 1988 făcuse paralizie facială şi la piciorul stâng şi suferea de inimă, motive pentru care a fost internat în spital la Bucureşti.
Şi totuşi ofiţerul de Securitate din Sinaia raporta către superiori că în data de 10 aprilie 1989 îl vizita pe Zian-Vălean Boca pentru a verifica datele furnizate de informatorul „Tâmplaru”.
La 29 septembrie 1989, acelaşi ofiţer de Securitate propunea scoaterea din supravegherea informativă a părintelui Arsenie Boca. Acesta îşi motiva iniţiativa pe următoarele criterii: „Din măsurile întreprinse rezultă că nu desfăşoară activitate duşmănoasă împotriva orânduirii noastre socialiste şi nu întreţine relaţii cu elemente urmărite (...) şi rămâne în evidenţele de Securitate căci în prezent este grav bolnav, imobilizat la pat şi nu mai prezintă interes pentru securitatea statului”. Cererea a fost aprobată la 7 octombrie 1989.
În ziua de 28 noiembrie 1989 părintele Arsenie Boca a trecut în rândul celor drepţi, spre viaţă veşnică, fiind primit în rândul celor care au slujit Biserica şi pe Dumnezeu Tatăl ceresc. A fost prohodit în ziua de 4 decembrie 1989 la Mănăstirea Prislop de o mulţime impresionantă de oameni care au dorit să-i aducă omagiul.
A trăit ca un martir şi a murit ca un sfânt!
 
Prof. Gheorghe I. Drăghici-Slăvuţescu

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter