28.11.2009,  12:26:55 | 0 comentarii | 452 vizualizari
Cronică de expoziţie Eugen Bencău „60”
de Corneliu BRAN
Joi seara (de fapt după-masă, dar acum când se întunecă foarte repede, aceste noţiuni îşi cam pierd orientarea) la recent renovata Casa de Cultură a Studenţilor Petroşani, în faţa unor (foarte mulţi) împătimiţi de cultură, artă şi frumos , s-a vernisat, cu aplombul de rigoare şi starea de beatitudine (ce frumos sună acest cuvânt) inerente acestor acestor evenimente atât de mergătoare la inimă, suflet şi minte, cunoscutul (nu numai în Vale) artist plastic, profesorul Eugen Bencău născut în localitatea Hăţăgel, comuna Densuş, judeţul Hunedoara, exact acum 60 de ani, absolvent al Facultăţii de Desen la Universitatea din Timişoara, profesor de educaţie plastică la Şcoala Generală “I.G. Duca” din Petroşani, un împătimit şi bine inten­ţionat creator de artă plastică autor a multor expoziţii pe această temă, cum ar fi cea de la Craiova, Deva, Bucureşti (sala „Căminul Artei”), Reşiţa, Lupeni dar şi în Finlanda, Italia, Franţa şi nu în ultimul rând Olanda. 
La vernisaj au contribuit cu discursuri, aprecieri sau obiecţiuni precum şi numai cu simpla prezenţă, lucru demn de consemnat de altfel, un mare grup de admiratori de frumos, printre care Lavinia Hulea, amfitrioana, directoarea acestui aşezământ cultural, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroşani, Ilie Pintea, Mircea Nistor, Dan Codrea - jurnalişti, Robert Hummel - consilier pe probleme de cultură, precum şi alte personalităţi nu numai din mass-media asupra lucrărilor expuse. 
Ne rezervăm dreptul de a reveni într-un material mai amplu. Iată şi câteva din discursurile susţinute cu acest prilej: 
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: „Îl felicit pe domnul Bencău şi pentru frumoasa vârstă, dar şi pentru întreaga activitate pe care o desfăşoară. Am mai avut ocazia să particip la expoziţii la care a participat dumnealui şi elevii pe care îi coordonează şi întotdeauna m-am simţit bine. Din acest punct de vedere cred că pasiunea şi talentul dumnealui sunt foarte importante deoarece creează aceste picturi foarte frumoase, dar pe de altă parte transmite şi generaţiilor următoare din secretele acestei arte. Încă o dată felicitări, domnule profesor, şi să dea Dumnezeu să fim şi peste 60 de ani împreună, ca să vă sărbătorim atât pe dumneavoastră cât şi creaţiile dumneavoastră”.
 
Eugen Bencău, profesor, artist plastic: „În primul rând vreau să vă mulţumesc, domnule primar, colegilor, prietenilor şi invitaţilor care sunteţi azi aici, alături de mine. Nu aş vrea să amintesc de vârstă, dar nu am încotro, scrie şi pe ca­ta­log. Da, aşa este, acum 60 de ani, la Hăţăgel, din comuna Densuş, am început călătoria. Sunt un hunedorean convins, am trecut pe la liceul din Haţeg şi pe la Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, apoi am fost repartizat la Lupeni, unde l-am întâlnit pe domnul Iosif Tellman şi de aceea cred că e bine să-l amintim, spiritul dânsului planând azi, aici, în această sală, asupra lucrărilor expoziţiei. De la Lupeni am ajuns la Petroşani, unde m-am oprit. Am făcut în acest oraş mulţi ani de instrucţie în ale desenului şi ale artelor cu copiii şi pot spune că mulţi dintre aceşti elevi au mers mai departe şi acum sunt plasticieni şi arhitecţi şi de aceea mă mândresc cu asta. În legătură cu lucrările din expoziţie, ele sunt într-adevăr realizate în diferite perioade de activitate şi am încercat destul de multe variante. M-am oprit însă la formele simbol, iar dacă priviţi cu atenţie, în expoziţie sunt foarte multe lucrări care, chiar dacă fac trimitere la formele reale, ele sunt semnificate. Am încercat să redau esenţa unor forme care m-au interesat şi pe care le priveam cândva, elev fiind, în curtea şcolii de la Densuş”.
Robert Humel, artist plastic, consilier local, membrul în comisia de cultură: „Prin generozitatea Casei de Cultură a Studenţilor care ne-a oferit acest spaţiu pentru expoziţia aceasta, avem prilejul şi bucuria să îl sărbătorim împreună pe domnul profesor Eugen Bencău, care mai împlineşte o dată 60 de ani, după ce i-a mai împlinit acum o lună. Expoziţia personală a domnului Bencău reuneşte lucrări realizate în decursul timpului. Spaţiul acesta este neîncăpător pentru cât poate un om să lucreze într-o viaţă, un om dedicat artei, de aceea, domnia sa a ales ceea ce a crezut că-l reprezintă mai mult, deşi sunt convins că două săli ca aceasta nu ar fi fost de-ajuns. Eu am văzut picturi de-ale domnului profesor şi cu alte prilejuri, în spaţiul public dar şi acasă, sunt picturi extraordinare, pline de talent, de viaţă, de semnificaţii şi de aceea vă rog pe toţi să le priviţi atent, să le simţiţi esenţa”. Vă aşteptăm şi cu alt prilej la noi şi noi astfel de evenimente culturale atât de binevenite pentru cultura din Vale.
 
Corneliu BRAN
şi Mircea ANDRAŞ

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter