07.09.2014,  19:42:46 | 0 comentarii | 1016 vizualizari
Astăzi sărbătorim cu bucurie-n suflet Naşterea Maicii Domnului! / Liturghia specială de dimineaţă va umple şi bisericile din Valea Jiului


de Corneliu BRAN
► Apelul şi urarea părintelui protopop Petrache Creţu ► Ce spun bătrânii noştri de Sf. Măria Mică ► Trei sfinte lăcaşuri ortodoxe din Vale azi au hram ► În zi de mare sărbătoare, „doctorul sufletului”, Pavel Chirilă, revine la Petroşani  ► De la orele 17,00 îi puteţi asculta sfaturile pe scena sălii Casei de Cultură Petroşani. ► Intrarea fiind liberă
 
Naşterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început în urmă cu o săptămână, la 1 septembrie.
 
Prima sărbătoare din Noul An Bisericesc
Maica Fecioară este prăznuită pe data de 8 septembrie. Din scrierile vechi am aflat cu toţii foarte multe amănunte despre originea şi copilăria Fecioarei Maria. Cel mai important izvor în acest sens îl reprezintă Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creştină din secolul al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris in jurul anului 140. Această sărbătoare este una de bucurie, una de relevanţă faţă de tot ce a însemnat şi înseamnă creştinătatea, pentru că să nu uităm că Maica Fecioară l-a făcut, nu l-a născut, pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, cel care a venit apoi pe Pământ să ne spele păcatele în faţa lui Dumnezeu. „Aşteptăm această mare sărbătoare cu multă bucurie, rugându-ne la Dumnezeu să ne ierte păcatele, mulţumindu-i pentru dragostea şi bunătatea cu care ne înconjoară şi ne apără, zi de zi, ceas de ceas, secundă de secundă. Să mergem deci, luni, în Casa Domnului, Sfânta Biserică, unde ne vom simţi cu toţii mai aproape de Cer, mai aproape de bunul Dumnezeu, de blândul şi Învăţătorul Iisus Hristos, de Maica noastră a tuturor, Născătoarea de Dumnezeu. Să ne rugăm din suflet cu toţii să fim mai buni, să ne ajutăm aproapele mai mult fiind mai miloşi şi mai săritori, să facem tot ce-i plăcut Domnului nostru, Atotputernicul, aşa cum şi Maicii Domnului i-a plăcut să trăiască întru smerenie şi ascultare la cuvântul Domnului. La Mulţi Ani, fericiţi, pe această cale, tuturor femeilor care poartă numele de Maria, acest nume atât de frumos şi de drag nouă, românilor, dar şi creştinilor, în general, precum şi un călduros La Mulţi Ani şi tuturor bărbaţilor care poartă numele de Marian sau derivate ale acestuia”, ne-a declarat părintele Petrache Creţu, protopopul Văii Jiului.
 
„O trecut Sântămărie, leapădă şi pălărie!” 
Dacă mai sus am aflat câte ceva despre sensul religios al acestei zile de azi, naşterea Fecioarei Maria fiind un bun prilej de bucurie şi de împăcare spirituală cu Dumnezeu şi lumea Lui, în popor se spune ca în această zi vor fi ascultate cu precădere rugăciunile femeilor care vor sa aibă copii, dar şi a celor care sunt deja însărcinate, pe care, cu siguranţă, Maica Domnului le va ajuta să nască uşor când va veni vremea.
Bătrânii noştri spun că în această zi e bine să împărţim struguri şi prune, date de pomană pentru sufletul celor adormiţi, pentru a li se ierta lor păcatele.
Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează totodată hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Tot bătrânii spun că în această zi rândunelele îşi iau zborul spre zonele calde, insectele încep să se ascundă în pământ, iar toamna îşi face simţită prezenţa, din această zi putându-ne aştepta din punct de vedere climatic la orice în materie de frig. De altfel, există în lumea satului o vorbă înţeleaptă, care se leagă cu ceea ce am spus legat de frig şi toamnă: „O trecut Sântămărie, leapădă şi pălărie!”, expresie folosită în trecut şi de momârlanii noştri.
 
Două Biserici în Vale cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”
În Valea Jiului există două sfinte biserici, ridicate mai recent, care au hramul „Naşterea Maicii Domnului”.  Este vorba de Biserica de pe Maleia, aflată în  parohia Jieţ-Petrila, o biserică sfinţită pe data de 8 septembrie 2005 şi păstorită de preotul jieţean Dimitrie Jura de-atunci şi până azi şi paraclisul din Parohia Vulcan – centrul vechi, care a primit piatra de temelie pe 24 iunie 2010, aici urmând a se finaliza şi viitoarea Biserică, păstorită de cunoscutul preot vulcănean, Mănăsuc Zgârcea. Mai există la Câmpu lui Neag un schit care are hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi care este aflat sub oblăduirea părintelui Irineu.
 
„Doctorul de suflet” Pavel Chirilă revine la Petroşani
Şi dacă tot vorbim de o zi de sărbătoare, aşteptată cu bucurie de toţi creştinii, trebuie să amintim şi acţiunea de azi care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Petroşani, începând cu orele 17,00, un eveniment mult aşteptat de toată lumea creştină din Valea Jiului. Este cunoscut faptul că prof.dr. Pavel Chirilă, căci despre dumnealui este vorba, este în primul rând un bun creştin, care ştie multe capitole şi pasaje din Biblie pe de rost şi care ne învaţă mereu nişte lucruri pe care nu le afli prea des în zilele noastre, legate de modul de viaţă, de energia spirituală, de hrana sufletului, de credinţă, „doctorul de suflet” fiind un mare trăitor al Evangheliei lui Hristos. Intrarea este liberă. De eveniment s-au ocupat mai îndeaproape colegul de la „Mondo”, Ionuţ Drăgotesc, împreună cu un grup de oameni cu frică de Dumnezeu şi care contribuie mereu la astfel de evenimente de suflet, alături şi de câţiva inimoşi preoţi şi de protopopul Văii Jiului, totul făcându-se cu binecuvântarea Episcopului Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitului Gurie. Aşadar, nu-l rataţi pe dr. Pavel Chirilă, pentru că suntem convinşi că veţi pleca spre case mult mai bogaţi în informaţii şi mult mai hrăniţi spiritual şi sufleteşte! La vremuri de sărăcie morală şi de atâtea ispite şi încercări este cel care ne aduce o oază de bucurie, pace şi speranţă.
Cu acest prilej, tot astăzi, prof.dr. Chirilă va lansa şi cartea „Prevenirea Cancerului”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema

„O treime din cancerele care apar în lume se datorează unui stil de viaţă greşit. În România sunt 480.00[..]

23.03.2014, 19:05   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter