19.01.2010,  12:08:05 | 0 comentarii | 506 vizualizari
La Aniversară Numismatică şi poezie
de Ziarul Vaii Jiului
Din dorinţa de a menţine mereu vie memoria celui mai mare poet român, pasionaţii colecţionari de medalii şi insigne s-au grupat în două cluburi, ambele cu sediul la Bucureşti. În articolul de faţă doresc să vă prezint câteva realizări deosebite ale acestor colegi de pasiune.
 Domnul col. (r) Ioan Dogaru, membru fondator al grupării colecţionarilor de medalii Eminescu a S.N.R., a emis prin Monetăria Statului o insignă cu baretă metalică (ca o distincţie), ce va fi acordată membrilor grupării care participă cu cele mai valoroase şi originale piese numismatice care au fost emise de-a lungul timpului la expoziţiile dedicate aniversării sau comemorării marelui poet. În acest scop, au fost emise trei insigne cu acelaşi desen, dar în culori diferite. Central, pe insignă, s-a reprodus efigia poetului în semiprofil stânga, suprapus pe o pană de scris. Sub efigie s-a gravat textul: „DONAŢIE COLONEL (R) IOAN DOGARU”. Pe segmentul circular al distincţiei s-a gravat textul: „PANA DE AUR A LUI EMINESCU”. Premiul I este gravat pe fond roşu, premiul II - pe fond galben şi premiul III - pe fond albastru.
Machetatorul a avut ideea de a cuprinde cele trei culori ale drapelului naţional al ţării: roşu, galben şi albastru pe cele trei insigne (distincţii). Din fiecare premiu au fost realizate câte 10 exemplare.
Este o iniţiativă lăudabilă a grupării care a emis pentru prima dată cu acest simbol o piesă dedicată memoriei lui Mihai Eminescu. Distincţia (insigna) este acordată cu o diplomă specială ca răsplată a muncii celor mai valoroşi colecţionari de medalistică pe tema: Eminescu în medalistica românească.
A doua piesă numismatică pe care o prezentăm este emisă de Clubul Colecţionarilor de Medalii ,,Eminescu”, recent înfiinţat (30.01.2009), de la Cercul Militar  Naţional.
Cu ocazia comemorării a 120 de ani de la trecerea în eternitate a Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu, Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne ,,Mihai Eminescu” din Cadrul Societăţii Numismatice Române a emis un număr de 21 distincţii. Acestea au fost acordate unui număr de 20 de persoane fizice, iar una a fost acordată Bibliotecii judeţene ,,Mihai Eminescu” din Botoşani.
Printre beneficiarii care au avut onoarea de a li se acorda această distincţie s-au aflat autori de portrete Eminescu (sculptori, artişti medalişti de la Monetăria Statului şi din Arad), dar şi unii colecţionari, cunoscuţi şi recunoscuţi din cadrul Grupării, care au dovedit seriozitate, responsabilitate şi au participat la manifestările organizate de S.N.R.- G.C. M.I. – M.E.
Distincţia este asemănătoare cu insigna care s-a realizat pentru ziua de 15 iunie 2009 dar, din construcţie, are un inel de care este prinsă o panglică tricoloră, pe un suport metalic, cu ac de prindere.
Pe reversul distincţiei este gravat textul: ,,120 DE ANI DE LA TRECEREA ÎN ETERNITATE A LUCEAFĂRULUI POEZIEI ROMÂNEŞTI 1889-2009” şi numărul distincţiei.
Distincţia, acordată cu o diplomă în care a fost nominalizat beneficiarul ei, este însoţită de un Certificat de autenticitate, semnat şi ştampilat de firma producătoare unde sunt trecute datele tehnice, tirajul.  
      
Dumitru Puşcaşu, membru al
Secţiei Numismatice Petroşani

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter