05.02.2010,  16:51:49 | 0 comentarii | 484 vizualizari
Istoria speologiei în Valea Jiului (ep. 94) Sporturi fără spectatori: speologia, alpinismul şi turismul montan
de Mircea ANDRAȘ
În fascicolul inaugural „Peştera şi Muzica” din episodul 93 mi-am propus a descrie evenimente cultu­-rale ce s-au desfăşurat în peşteri, evenimente la care fie am participat, fie am avut cunoştinţă despre desfăşurarea lor. 
 
Peştera şi muzica  (2)
Spuneam (scriind) în episodul 93 că voi reveni privind concertul simfonic desfăşurat în 1969 în peştera Jeita din Liban, urmând să abordez despre concertele din Peştera Bolii – interbelice şi actuale – probabil în fascicolul 3, respectiv în episoadele 95 şi 96 din „Istoria speologiei în Valea Jiului”. 
Tendinţa mea este de a încerca şi de a pune „piatra de temelie” pentru o pasiune de peste 40 de ani, tendinţă pe care o realizez în prezent prin paginile Ziarului Văii Jiului.
Serialul l-am abordat la 01.03.2008, când se împlineau 40 de ani de la constituirea colectivului de speologie „Piatra roşie” şi legitimarea sportivă la A.S. „Jiul” Petrila. 
 
Peştera Jeita 
Este cea mai renumită din Asia, fiind o bijuterie a Libanului, cu cei nouă kilometri dezvoltare cumulaţii din galeriile celor două etaje ale complexului speologic. Este situată la 18 kilometri de Beyrouth (Beirut) şi la 5 kilometri de estul coastei Mediterane şi pe direcţia Zouk Mosbeh şi se ajunge pe valea Nahr El Kelb, unde o şosea de ramificaţie duce la gura peşterii).
Peştera inferioară este activă fiind străbătută de un râu tumultuos ce este sursa de apă potabilă pentru capitala Libanului - Beirut. Peştera a fost locuită în perioada preistorică. Primele înscrisuri privind exploatarea s-au consemnat din 1836, când un misionar american, William Thomson, parcurge câţiva zeci de metri şi impresionat de grandoarea galeriei trage un foc de pistol iar ecoul produs îi confirmă importanţa peşterii. Asupra istoricului cercetătorilor voi reveni rezumându-mă pe moment la o prezentare generală. 
 
Peştera superioară
A fost descoperită abia în 1958 de speologi libanezi şi este situată la 60 de metri  faţă de peştera inferioară. Firesc, peştera fiind fosilă, multitudinea formaţiunilor abundă, grandoarea sălilor şi galeriilor impresionează prin înălţimi de peste 100 de metri.
Odată cu redarea în circuitul turistic, în peşteră s-au amenajat o serie de pasarele suspendate cât şi un tunel artificial pentru accesul lejer al turiştilor. 
Complexul Jeita a fost recomandat în 2009 pentru a participa la concursul „Minunile naturale ale lumii”. În prezent este printre cele 28 de obiective naturale ce au fost alese pentru semifinale. Concurs la care a fost propus şi Masivul Retezat, din păcate fără şanse pentru semifinală.
Propunerea privind participarea peşterii Jeita la concurs a venit din partea firmei Mapas, firmă germano-libaneză, fiind singura peşteră acceptată.
Fundaţia „New 7 wonders” (noile 7 minuni) va desemna în anul 2011, pe baza voturilor, cele 7 finaliste ce vor intra în clasamentul celor 7 minuni naturale ale lumii.
 
Istoric
Într-o mică peşteră de pe râul Kelb au fost semnalate vestigii ale unei topitorii, fapt ce denotă o locuire îndelungată (sedentară) asemenea locuirilor din Peştera Bolii - des­co­perită de speologii de la „Piatra roşie” sub coordonarea lui Ioan Andriţoiu de la Muzeu de Arheologie din Deva în anul 1988.
În 1873-1974, W.J. Maxwell şi H.G. Huxley, ingineri la Societatea Apelor din Beirut, însoţiţi de referendul Daniel Bliss - preşedinte al societăţii Syrian Protestant College studiază peştera. Ei pătrund în peştera activă, înaintează pe parcursul râului un kilometru, unde lasă un mesaj introdus într-o sticlă, mesaj în care au fost scrişi participanţii şi data expediţiei, iar sticla au legat-o de o stalagmită impunătoare.
Cea de-a doua expediţie a fost suspendată datorită nivelului crescut al râului subteran.
În perioada 1892-1940, datorită unor exploratori americani, francezi şi englezi, peştera ajunge la peste 1700 metri. În 1951 este fondat cercul de speologie Liban Speleo Club, fondator fiind Lionel Ghorra. Au urmat ani de explorare, noi descoperiri, noi senzaţii, noi metri, ajungându-se la 9 kilometri. În 1958 peştera activă (inferioară) a fost redată circuitului turistic, an când clubul libanez descoperea galeria superioară, gale­ria fosilă. În 1962 începe sistema­tizarea etajului superior cât şi săparea unui tunelul de acces, finalizat în 1968. Cele două etaje ale complexului Jeita au fost închise turiştilor în perioada războiului libanez din 1978, când cele două tunele artificiale de acces la cele două etaje au fost folosite ca depozite pentru muniţie. În 1995, peşterile au fost redate circuitului turistic. În prezent în galeria inferioară, pe o distanţă de 500 de metri, vizitatorii sunt transportaţi cu vaporaşe electrice pe lacul Negru din sala Thompson’s  Kavern.
 
Acţiuni culturale internaţionale
Compozitorul francez Francois Bayle, în 1969, susţine un concert de muzică electronică, concert ce în final a prezentat o uvertură dedicată etajului superior al complexului carstic Jeita. Evenimentul muzical a fost organizat de artistul plastic libanez Ghassan Klink. Dintre alte manifestaţii culturale desfăşurate în peştera Jeita mă voi opri şi asupra concertului speofonic susţinut de compozitorul german Karlheinz Stockhausen, tot în 1969, de Ziua Naţională a Libanu­lui „Ziua Independenţei” – 22 noiembrie.
 
Muzica lui Karlheinz Stockhausen
Muzica lui Stockhausen emană direct dintr-un impuls vital. Ea este interpretată intuitiv în comunicare cu lumea întreagă. Execuţia şi compoziţia se confundă. Întreaga sa influenţă se integrează în concert, muzicanţii, publicul, culorile crepusculului, sunetul unui clopoţel, totul se integrează în sufletul lui - în plăcerea de a concerta în aer liber... intuiţia sa muzicală se adresează direct auditorului, permiţându-i astfel să-şi imagineze universul şi descoperirea acestuia de către el însuşi...
... După absolvirea în 1951 a Conservatorului Cologne (pian, armonică şi contrapunctul) şi a Universităţii Cologne unde a studiat filosofia, literatura germană şi muzicologia îşi începe munca de compozitor. Pe parcursul anilor 1951-1968 realizează 26 de compoziţii, devenind colaborator permanent la Editura Alfred Schlee al editorialului Universal Edition din Viena. În 1953 este colaborator la studioul electronic al radioului din Cologne, al cărui director artistic va deveni după 1963.
În 1954-1956 studiază la Universitatea din Bonn fonetica şi problemele comunicării.
Ca şef al propriei orchestre, călătoreşte mult, prezentându-şi propria muzică în Japonia, Cambodgia, Vietnam, Thailanda, Iran, India, Liban – unde susţine acest concert speofonic despre care am relatat. Compoziţia formaţiei a cuprins pe lângă instrumentele de suflat (trombon, fault) şi pian electronic, alto electric, tamtam electric. (Traducerea din limba franceză după programul concertului a fost făcută de Aurelia Venţel).
 
Filă calendar speologic
Am ajuns şi-n februar
După cum ni se arată
Peştera cu patinoar
E şi veche şi ciudată
Stalactitele de gheaţă
Se-oglindesc ca-ntr-o oglindă
E aici atâta viaţă
Şi un timp ce o colindă

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter