18.09.2014,  20:36:19 | 0 comentarii | 919 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Dintr-o excursie la Moscova, în plin conflict ucrainian / Impresiile fugare şi amestecate ale unui petroşănean nonagenar (I)


de Diana Popescu
La vârsta de 90 de ani am profitat de invitaţia pe care mi-a lansat-o un bun prieten din Basarabia care locuieşte la Moscova. Consulatul rus de la Bucureşti a dat aviz favorabil, astfel am ajuns la Moscova cu bucurie deosebită.
 
O metropolă cu13 milioane de locuitori
De 35 de ani nu am mai fost în Rusia. În această perioadă s-au perindat la conducerea ţării Cernenco, Gorbaciov cu Perestroika şi glasnost Elţîn care a desfiinţat URSS şi a făcut privatizarea pentru miliardari, iar acum autoritarul Putin.
Moscova de azi este de nerecunoscut faţă de trecut, s-a extins în teritorii noi în cei peste 1.100 km2 şi populaţia permanentă depăşeşte 13 milioane locuitori, exceptând cele cca. 2 milioane de cetăţeni care intră şi pleacă zilnic din Moscova, neluând în considerare localităţile adiacente. Moscova reprezintă o uriaşă aglomeraţie de construcţii noi, mijloace de transport, peste 1.500, întreprinderi, centre comerciale, culturale distractive etc.
Se construiesc peste tot clădiri de 30-40 etaje, care îşi aşteaptă clienţii/ cumpărătorii la preţuri de la 4.500 ruble/ mp în sus.
Viaţa este total globalizată, aici predomină toate firmele comerciale occidentale, aceleaşi care se văd şi la Bucureşti. Ca la noi, Auchan la Moscova are aceeaşi firmă - Aşhan. Cauţi cu lumânarea şi nu găseşti un magazin cu produse ruseşti.
Totul se face în combinaţie cu marile firme din Franţa, Italia, Germania, care au până la 49 % acţiuni în firmă.
 
Gospodărirea Moscovei este atributul
primarului general, dl. Sobianin, şi al Dumei (Parlamentul Moscovei). Primarul general deţine şi clădirea de peste 30 de etaje, fosta proprietate CAER (aproape de Hotel „Ucraina”). Oraşul este împărţit în 15 raioane conduse de prefecţi. La rândul lor, raioanele sunt împărţite în câte 5-6 centre mai mici, ocrug, cu un şef Nacialnic. Toţi răspund de disciplină, curăţenie, transport şi ordine publică.
Oraşul este foarte curat, curăţenia o fac de obicei cetăţenii uzbeci modeşti, muncitorii.
În Moscova nu există câini vagabonzi, aceasta este o problemă a primarului general, unde nu au atribuţii aşa zisele asociaţii de protecţie a animalelor. Cetăţenii au câini de rasă proprietate, ţinuţi în apartamente şi plimbaţi cu lesa.
 
Transportul în comun,
tramvaie, autobuze, troleibuze, transport monoray (Ostankino), metrou, toate funcţionează perfect, fără întârzieri, calculat la minute şi secunde. Intrarea în mijlocul de transport, tramvai, troleibuz, autobuz, curse rapide se face prin faţă, unde există opritoare automate care se deschid după compostarea biletului. Se vând bilete de 20 călătorii (520 ruble). Nu există noţiunea de călători fără bilet. În toate staţiile de la suprafaţă sunt bănci de odihnă pentru călători peste tot. Poate învăţăm şi noi aşa ceva la Bucureşti. Sunt strict necesare bănci în staţii şi în România. Separat mai funcţionează Maxi Taxi particulare, tip Marşnut, care opresc la cererea pasagerilor.
 
Metroul
este un uriaş angrenaj subteran, întins pe o lungime de circa 278 km. Există 11 linii radiale care intersectează cercul inelar cu 210 staţii şi 63 puncte de intersectare (trecere de la o staţie la alta). Trenurile vin la 30-40 secunde unul după altul. Zilnic, metroul transportă aproape un miliard de pasageri. Accesul Ia metrou se face cu acelaşi bilet ca la autobuze, totul disciplinat. Te pierzi în acest uriaş angrenaj de transport.
 
În Moscova proprietarii
posedă milioane de maşini (auto), toate de mărci germane, franceze şi japoneze, majoritatea construite în uzine din Rusia. Proprietarii îşi păstrează maşinile în locuri amenajate, benzina costă cca. 2-3 lei/ litrul. Uriaşul Lukoil îşi are sediul central la Moscova nu departe de GAZPROM.
 
Taxiurile
sunt mai rare, se pot comanda la cerere, au diverse culori, nu au lumină verde şi roşie pentru a circula liber ocupat, nu au nici aparat de taxat, preţul se stabileşte cu taximetristul la înţelegere.
 
Poliţia este prezentă
şi îşi face datoria la orice situaţie ivită în funcţionarea mijloacelor de transport. Dar trebuie să menţionez că şi la Moscova se fură maşini, care sunt dezmembrate şi valorificate ca piese de schimb.
Cât timp am fost în Moscova, a acţionat şi o grupă de maniaci ai străzii. Maniacul este urmărit şi prins, căci în zona Kaşira-Matişci a blocat o maşină pe traseu şi a împuşcat direct patru pasagri. Nu a furat nimic, a omorât şi a dispărut.
 
În Moscova mai există,
22 de pieţe de produse agricole şi industriale, 20 de teatre, 8 centre de expoziţii, 2 circuri, 37 muzee diferite, 13 stadioane şi centre sportive, zeci de mănăstiri şi hramuri ortodoxe, hoteluri nenumărate etc.
De menţionat că fostul hotel „Moscova” este denumit acum englezeşte, „Cele 4 anotimpuri”, şi este închis, existând o dispută între proprietari. La parter sunt firme occidentale (magazine). Hotelul „Rosia” a fost demolat pe locul respectiv dl. preşedinte Putin a dispus să fie parc pentru populaţie.
Magazinele GUM şi Ţum sunt ocupate total de firme comerciale străine.
 
În Piaţa Roşie
se desfăşoară un concurs de călărie (28-31 august). Funcţionează şi magazinul Bucureşti, dar nu mai are mărfuri româneşti. După Revoluţia Română din 1989, noi am pierdut piaţa rusească, unde aveam mari oportunităţi.
 
Teatrul mare (Balşoi)
est închis de un an. Se modernizează, în această perioadă spectacolele au loc în filiala teatrului din apropiere. Uliţa Ciorki se numeşte acum Tverskaia (vechiul nume).
 
Pregătiri pentru mondiale
Se menţionează preocuparea deosebită a preşedintelui Putin şi a Guvernului pentru organizarea în mod excepţional a tuturor pregătirilor pentru buna desfăşurare a Campionatului Mondial de fotbal ce va avea loc în anul 2018 în Rusia. A început construcţia unor complexe adecvate, lucrări controlate periodic de Putin şi guvern.
(va urma)
Autor excursionist,
Dr. ing. Ioan Ranţa

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
Cursul de schimb
este favorabil valutelor: 1 leu = 10-11 ruble; 1 E = 47 ruble; 1 $= 35 ruble; 1 kg. peşte = [..]
22.09.2014, 20:55   |    0 comentarii
La începutul acestei săptămâni, poştăriţa ne-a adus un plic. Văzând ştampila de plecare scrisă cu litere[..]
10.09.2014, 22:28   |    1 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter