18.02.2010, 15:28:28 | 0 comentarii | 476 vizualizari
115 bunuri paleontologice şi arheologice recuperate din locuinţele a doi hunedoreni
![]() Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Hoţia hunedoreană, iată, nu lasă neatinsă nici epoca dinozaurilor. Aşa se face că, în urma unei sesizări, ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara au reuşit să pună mâna pe un grup de hoţi şi traficanţi de bunuri paleontologice şi arheologice.
Sesizarea a venit din partea cuiva care a văzut pe internet o femeie ce oferea spre vânzare nici mai mult nici mai puţin decât două ouă de dinozauri, bine conservate, care ar proveni din situl paleontologic de la Tuştea, comuna General Berthelot, judeţul Hunedoara.
Hoţii dau iama şi la dinozauri
Luând urma vânzătorilor de bunuri paleontologice din zona Tuştea, prin cercetări efectuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au fost identificaţi Maria U. şi Daniel U., stabilindu-se că aceştia au sustras bunuri din situri paleontologice din zona Haţegului, în speţă ouă şi fragmente osoase de dinozaur, pe care apoi le traficau pe piaţa neagră. În plus, Daniel U. a fost suspect şi în dosarele Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în ceea ce priveşte activităţi de braconaj arheologic şi trafic cu artefacte. Mai mult, poliţiştii au stabilit că există legături infracţionale între cei doi şi Ioan V., căruia, de asemenea, i s-a probat în mai multe rânduri desfăşurarea unor activităţi ilegale în situri arheologice şi paleontologice, fiind cercetat în două dosare penale de acest gen.
Casele hoţilor mai tari ca muzeul
În cursul săptămânii trecute, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au efectuat mai multe descinderi pe raza comunelor arondate oraşului Haţeg. Mai exact a fost vorba în principal de două percheziţii domiciliare la locuinţele lui Ioan V., de 36 ani, şi Daniel U., de 52 de ani. Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate de la domiciliile respectivelor persoane un număr de 115 bunuri paleontologice şi arheologice susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, precum urmează: 16 fosile de dinozaur pitic, datând din perioada cretacică târzie, de acum 65 de milioane de ani, prezentând importanţă ştiinţifică deosebită în domeniul paleontologiei; 44 fragmente fosile de carapace broască ţestoasă preistorică; 46 fragmente ceramice aparţinând unor vase datând din perioada romană; 6 monede de argint şi bronz, datând din perioada romană, sec. I î. Hr. – III d. Hr.; 3 obiecte arheologice de podoabă şi harnaşament din bronz, datând din perioada romană, sec. II d. Hr. Poliţiştii au stabilit că toate aceste piese provin din activităţi de braconaj arheologic şi paleontologic desfăşurate în siturile cetăţii romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum şi în cele din arealul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. De asemenea, au mai fost găsite şi ridicate un detector de metale precum şi alte echipamente folosite la detecţii şi săpături. În cauză se continuă cercetările cu suspecţii în stare de libertate, sub aspectul comiterii infracţiunilor de: furt calificat, efectuarea fără certificat de export a oricăror acte sau fapte care, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 182/2000, rep., constituie operaţiuni de export ilegal, efectuarea de către persoanele fizice sau juridice neautorizate a unor detecţii sau săpături în siturile arheologice, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|