18.02.2010, 15:34:59 | 0 comentarii | 591 vizualizari
„Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” – doar un titlu de carte Oameni cu boli mintale grave, liberi pe străzile Văii Jiului
![]() Articole de acelasi autor
de Anamaria NEDELCOFF
Îşi reclamă vecinii că trec prin pereţi şi le fură mâncarea, că sunt hărţuiţi de poliţişti prin undele electromagnetice sau cer bani şi, în cazul în care omul de rând refuză să le satisfacă cererile, se pot trezi cu una peste ochi, sau chiar mai rău… Acestea sunt câteva arhetipuri ale unor persoane cu boli mintale grave, care sunt libere pe străzile din Valea Jiului, fără ca cineva să ia atitudine, din cauza unui sistem care în alte ţări merge, dar la noi nu.
Chiar ieri un asemenea personaj a intrat într-un cabinet medical din municipiul Petroşani şi a ameninţat atât asistenta, cât şi pacienţii, că, dacă nu îi dau bani să-şi ia de mâncare, o vor păţi.
„A intrat peste noi şi a început să vină ameninţător către fiecare şi să ceară bani. Spunea că vrea să îşi ia sarmale, că el asta vrea să mănânce şi că dacă nu îi dăm, vedem noi. După aceea a început să ne înjure ca la uşa cortului”, povesteşte una dintre persoanele care a fost martoră la incident. O angajată a unui magazin din apropiere spune că geamul i-a fost spart de acelaşi individ, din cauză că a îndrăznit să nu-i dea drumul înăuntru.
Totuşi, sunt zeci de persoane de acest gen care umblă libere prin Valea Jiului, riscând să-şi facă lor rău, dar şi persoanelor din jur. Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara spun că de vină este lipsa de cultură cu privire la medicamentaţia pentru asemenea boli care trebuie luată şi după ce aceste persoane au ieşit din spitalele de profil unde au fost internate.
„Într-un asemenea caz, trebuie să intervină poliţia imediat. Poliţiştii trebuie anunţaţi, vin, îl ridică, îl duc la examinare, după care acesta va fi internat”, a declarat dr. Ion Petrui, director adjunct al DSP Hunedoara. De asemenea, acesta mai spune că trebuie să fie cineva care să îi supravegheze. „Necazul nu este că li se dă drumul din ospicii, ci că nu-şi ţin tratamentul pentru a avea boala sub control. Continuarea tratamentului trebuie făcută şi sub supravegherea rudelor. Sunt persoane care sunt conştiente de boala lor şi iau medicamentaţia necesară, dar sunt şi persoane care nu-şi conştientizează problemele şi atunci nu îşi continuă tratamentul. Aici ar trebui să intervină familia, apropiaţii”, a precizat dr. Ion Petrui.
Din păcate, „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe”, celebrul şi superbul roman al lui Fănuş Neagu, a rămas doar un titlu de carte. Realitatea întrece, uneori, şi ficţiunea...
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|