23.09.2014,  21:04:53 | 4 comentarii | 1165 vizualizari
Ciupercarii şi culegătorii de fructe de pădure / Murdăresc locurile de unde mănâncă


de Ziarul Vaii Jiului
Mesajul unui cioban: „Nu sunteţi oameni, sunteţi gunoaie”
 
După un sezon bogat de vară, Ciupercarii şi culegătorii de fructe de pădure se fac de ruşine şi dau de lucru administraţiilor locale şi judeţene. Lasă în urma lor gunoaie, şi nu unul două şerveţele umede aruncate printr-un tufiş, ci câteva remorci întregi.
 
În ultimele zile ale lunii august, 150 de elevi şi profesori din Gorj, Alba, Vâlcea şi Hunedoara au participat la strângerea deşeurilor în cadrul proiectului ecologic regional de amploare poartă numele „Voluntari pentru un turism ecologic în munţii Parâng” (despre care ZVJ a mai relatat).
Profesoara Cristina Sîrbu şi elevii dumneaei au avut repartizată zona Gropa Seacă, judeţului nostru fiindu-i atribuită pentru ecologizare zona Jieţ–Valea Lotrului-Groapa Seacă. Doar de la Groapa Seacă tinerii voluntari au plecat cu zeci de saci de gunoi. Aclamaţi de unii, înjuraţi de alţii, voluntarii au reuşit cu greu să coboare deşeurile adunate de pe munte, pentru că şoferii care treceau prin zonă refuzau să oprească la rugămintea lor. Noroc au avut cu un şofer din alt judeţ, care trecea prin zonă şi le-a coborât gunoiul la containere. 
Au aflat de la ciobani că cea mai mare mizerie o fac culegătorii de ciuperci şi de fructe de pădure. Urcă cu zecile la cules, şi de multe ori îşi petrec câteva zile pe munte. Tocmai de aceea, spre Obârşia Lotrului şi-au făcut un adevărat aşezământ provizoriu, acum abandonat, şi au lăsat în munte remorci întregi de gunoi. Pentru a le bate obrazul, în preajma aşezărilor improvizate, un cioban le-a scris pe o stâncă mesajul: „Nu sunteţi oameni, sunteţi gunoaie”. 
Deoarece nu s-au aşteptat la un asemenea fenomen, nici autorităţile locale, nici cele judeţene nu au până acum un plan de a combate poluarea excesivă produsă de aceştia.
Autorităţile locale doar eliberează autorizaţii prin care îşi exprimă acordul ca aceşti culegători de ocazie să se folosească de produsele de pe domeniul public al primăriilor. Practic, nu-i lasă să moară de foame, şi, în plus, mai trebuie să şi umble să strângă gunoiul după ei. Problema este că lucrătorii de la primărie sunt puţini, pădurea-i mare, iar deşeuri de genul celor din imagine pot rămâne la adăpostul frunzişului cu lunile.
Primarul Ilie Păducel susţine că la noi în judeţ lucrurile nu sunt atât de grave ca în Valea Lotrului, dar cunoaşte fenomenul şi soluţia de moment este aceea de a face controale şi de a curăţa perimetrul. Cum nu pot fi sancţionaţi aceşti culegători, pentru că nu pot fi identificaţi, primăriile pierd bani şi timp eliberând autorizaţiile de culegător, dar dacă nu le-ar elibera, culegătorii ar face acelaşi lucru fără înştiinţarea primăriei. Probabil, singura metodă de a-i face pe oameni să-şi adune gunoiul lăsat în munte este aceea de a-i premia pentru fiecare sac de deşeuri adus înapoi de pe munte.
Până una alta, baza ecologiei stă în voluntari, pe care-i stimăm şi sperăm să nu renunţe la acest obicei civic: curăţarea pădurilor din Parâng. (A.P.)

Comentarii articol (4 )

#1 Greuceanu24.09.2014,  11:51:30
Cum adica nu pot fi identificati? Daca politia locala, in loc sa faca presiuni in stil interlop pentru a proteja afacerile murdare ale primarului, si-ar face treaba, situatia ar fi cu totul alta. Politia locala, fiind absolut denaturata, nu-i in stare nici in intravilanul orasului sa-i sanctioneze pe cei care arunca gunoi. Sunt unii care arunca saci de gunoi in Jiul de Est, de exemplu de pe podul situat in amonte de Lonea. Unii, in Cimpa, si-au facut parleaz in fundul gradinii, spre rau, doar pentru ca sa arunce gunoiul in Jiu. Dar cum sa ne asteptam la actiuni pentru natura de la institutii precum Primaria Petrila si Apele Romane, institutii dedicate distrugerii naturii?! Acum devasteaza albia Jietului la iesirea din Chei, dezastru de mediu atat de grav incat legislatia ii obliga sa anunte chiar si Comisia Europeana (este la marginea sitului Parang). Ei nu anunta pe nimeni, nu respecta nicio norma legala, doar distrug pentru ca sa se imbogateasca, pe termen scurt. Nu se gandesc nici macar la progeniturile lor, carora le va scadea calitatea vietii, traind intr-un mediu inconjurator saracit si uratit.
#2 cetatean24.09.2014,  12:22:56
Lasa ca merg copiii sau alti fraieri sa faca curat, cei care-s platiti sa dea amenzi dorm....
#3 IONUT24.09.2014,  21:58:00
Ar fi frumos daca s-ar initia in toate scolile din zona montana un proiect ecologic ,,de amploare,, si PERMANENT cu tema: EDUCATIA ECOLOGICA A PERSOANELOR CARE ISI DESFASOARA ACTIVITATEA IN MIJLOCUL MUNTILOR(CULEGATORI DE CIUPERCI SI FRUCTE, PASTORI, FORESTIERI ETC). Iar doamnelor invatatoare si profesoare din scolile din Vale o rugaminte: IMPLICAREA ELEVILOR CARE LOCUIESC IN VALE pentru o natura mai curata. Astfel copiii pot schimba mentalitatea parintilor lor, cei care acum devasteaza muntele iar cand vor ajunge la maturitate vor avea mai multa gija de natura, asa cum a fost lasata de Bunul Dumnezeu.
#4 cetatean25.09.2014,  14:16:33
Adica Ionut mai pe scurt,unii fac murdar si copii fac curat asta numindu-se ''IMPLICAREA ELEVILOR CARE LOCUIESC IN VALE pentru o natura mai curata''.Jigodia sta cu burta la soare , cu berea-n mana si altul sa curete dupa el...nu mai buna ar fi o amneda babana?Dar cine sa dea amenzi ca inspectorii aia de mediu zac prin birouri si iau salar degeaba....


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Conform ultimelor date, în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoar[..]
22.07.2015, 23:33   |    0 comentarii
Nu vă grăbiţi să trageţi concluzia negativă pe care aţi fi tentat să vi-o însuşiţi odată ce v-aţi trecut ochii p[..]
14.07.2015, 17:56   |    0 comentarii
Problema depozitării gunoiului menajer din Valea Jiului, după închiderea gropii din Vulcan, nu este rezolvată întru[..]
01.07.2015, 21:47   |    0 comentarii
Am tot zis, până când a dispărut de acolo, despre grămezile de gunoi din cimitirul vechi al Vulcanului. Acum văd c[..]
05.05.2015, 20:55   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter