09.12.2009,  16:09:04 | 0 comentarii | 544 vizualizari
Primarul Botgros ne transmite: „Gata cu calul şi căruţa!”


de Corneliu BRAN
Ilie Botgros, primarul Aninoasei, nu poate să uite cum l-a cam luat presa peste picior, de când cu gunoaiele neri­dicate din oraş, după „sinuciderea” societăţii de gospodărie locală, Citadin SA. Într-un material din luna august, pe când primarul se afla la odihnă şi tratament pe litoralul românesc (doar nu credeaţi că în Antalya…), am scris că dacă tot se plânge că nu sunt bani la bugetul local, ca un bun gospodar ce este, să pună în aplicare planul B… cel folosit de secole, de înaintaşi: căruţa şi calul. Cum groapă de gunoi la Aninoasa este, o căruţă şi un cal, plus câţiva angajaţi de la muncile comunitare, ar fi rezolvat mormanele de gunoi care zăceau printre blocurile şi casele oraşului. Se pare că aceste rânduri l-au cam şucărit pe primar, care a înghiţit găluşca cu greu, deşi n-a prea comentat-o. După patru luni de zile, Ilie Botgros a ţinut să ne spună, cu „dedicaţie” specială pentru subsemnatul, că la Aninoasa e cam „gata cu calul şi căruţa”. „Cum gata?”, i-am pus fireasca întrebare, deşi nu uitasem cele scrise. „Păi, n-aţi scris de cal şi de căruţă, cu gunoaiele, în vară?”. „Ba da…”.
Şi de aici a început să ne spună cum a rezolvat această problemă a oraşului, împreună cu colegii din municipiul Vulcan: „Asociaţia A.D.I. dintre Consiliu Local Aninoasa şi Consiliul Local Vulcan prinde contur. De sâmbătă, colectarea gunoaielor menajere pe raza oraşului Aninoasa se va face selectiv. Deci, nu mai e nevoie de cal şi de căruţă, intrăm şi noi în rândul oraşelor civilizate. Va urma să mai încheiem şi contracte individuale cu cetăţenii, cât mai repede, inclusiv cu cei de la case, care vor beneficia fiecare de pubele proprii. În ceea ce priveşte situaţia containerelor de gunoi, acum, la Aninoasa, toate sunt de capacitatea de 1 metru cub şi nu de 4 metri cub, cât aveau celelalte, astfel că acest lucru va uşura colectarea gunoaielor”. 
L-am întrebat pe primar şi cât costă această acţiune. Ne-a răspuns că deocamdată nimic. Apoi, a nuanţat: „Dar, din 2010 urmează să încheiem un protocol cu firma PREGOTERM din Vulcan, în numele contribuabililor noştri. Rămâne să stabilim toate chestiunile tehnice într-un viitor apropiat”.
 
Mai bine mai târziu decât niciodată
Şi dacă tot suntem la capitolul „reuşite prin forţe proprii, fără bani mulţi de la buget”, semn că dacă se doreşte a se rezolva cu adevărat o problemă, se poate, îi anunţăm pe cetăţenii din Iscroni că, deşi prin 15 ianuarie va fi totuşi cam mijlocul iernii, iar sărbătorile vor fi trecute, vor putea să se rebranşeze, după data respectivă, la reţeaua de energie termică, pentru a putea să beneficieze de apă caldă şi căldură (bineînţeles, cei care mai au caloriferele şi încă nu le-au vândut la fier vechi). Cel puţin aşa susţine edilul lor: „Punctul termic de la Iscroni urmează să fie predat în cel mai scurt timp celor de la PREGOTERM. Astfel că, după această ope­-raţiune, cam după 15 ianuarie 2010, cetăţenii din Cartierul Bujorului-Iscroni ar putea beneficia de apă caldă şi căldură. Deocamdată facem un sondaj în zona respectivă, să vedem dacă majoritatea cetăţenilor de-acolo sunt sau nu de acord. Dacă vor opta pentru aceste servicii, atunci, de la mijlocul lui ianuarie, le vor avea. Instalaţiile încă mai funcţionează, le-am verificat, chiar dacă mai sunt câteva mici probleme, toate rezolvabile în scurt timp. Iar din vara viitoare vom schimba tot sistemul de distribuţie, pentru ca să nu mai fie proble­me cu reţeaua respectivă. Nu sunt cine ştie ce costuri pentru această operaţiune, circa un miliard de lei vechi”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter