11.12.2009, 16:44:14 | 0 comentarii | 551 vizualizari
Suflu proaspăt şi proiecte internaţionale la muzeul din Deva
![]() Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Un lucru îmbucurător care vine să mai schimbe noianul de informaţii politice din ultimele luni este bilanţul deosebit al activităţii unei instituţii pe nedrept neglijate: Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Expunerea directorului instituţiei, Marcel Morar, confirmă preocuparea ca muzeul devean să reintre într-un circuit de interes larg şi în atenţia specialiştilor de pretutindeni.
Un proiect internaţional
Un prim proiect internaţional la care Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a participat este Multimedia System for European Museum. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de un an de zile, timp în care sunt fotografiate în sistem digital 3D unele dintre cele mai importante piese din colecţiile muzeelor implicate apoi postate pe site-ul muzeului virtual www.europeanvirtualmuseum.net. Proiectul s-a finalizat cu o conferinţă internaţională care a avut loc săptămâna trecută la Roma, la care au participat şi reprezentanţi ai muzeului din Deva. Tot în cadrul acestui proiect a fost lansat şi volumul „Rute şi itinerarii în muzeul virtual”. Pe site-ul muzeului virtual au fost postate unele din cele mai importante piese: Meduza Gorgona şi plăcuţele de aur.
La proiect au participat şi Muzeul Banatului din Timişoara şi Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.
Printre beneficiarii proiectului se numără elevi şi studenţi, dar şi cercetători, doctori şi doctoranzi în istorie. „Este o mare realizare a muzeului din Deva faptul că suntem deja prezenţi pe un site al unui muzeu virtual european. Asta înseamnă atât că avem lucruri interesante de arătat, cât şi că noi, conducerea muzeului, ne preocupăm de valorificarea pieselor care le avem în administraţie”, a declarat Marcel Morar, directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Interes extins pentru turismul arheologic
Un alt proiect internaţional la care Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva participă implică dezvoltarea şi recuperarea valorilor comune Imperiului Roman din sud-vestul Europei şi în ţări care nu fac parte din comunitatea europeană, respectiv Tunisia şi Federaţia Rusă.
În cursul lunii decembrie va fi semnat un protocol de parteneriat între reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, administraţia din Sardinia, municipalitatea Nabeul Tunisia şi administraţia districtului din Temryuk Rusia. Ca urmare a acestui proiect, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva va primi fonduri în valoare de 40.000 de euro, cu specificaţie pentru Secţia de Arheologie de la Sarmizegetusa. Fondurile vor fi folosite în organizarea unor traininguri cu privire la dezvoltarea turismului arheologic şi cultural, pentru popularizarea monumentelor istorice de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, dar şi pentru participarea la diverse conferinţe care au ca scop un studiu în ceea ce priveşte turismul arheologic şi cultural. „Pentru prima oară reuşim să aducem într-un proiect european bani ai comunităţii europene pentru muzeul din Deva”, a mai spus Marcel Morar.
Restaurări de mare valoare
Conform declaraţiilor lui Marcel Morar, muzeul a derulat şi un proiect local prevăzut în bugetul alocat pe 2009, prin care au fost restaurate picturi, icoane şi arme. O pictură pe şevalet şi 17 icoane, care datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, respectiv secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, au fost restaurate complet. Icoanele sunt pictate pe lemn şi prezintă comiţi ai comitatului Hunedoarei din secolele trecute. A fost restaurată şi o colecţie de 23 de pistoale şi o puşcă. Au mai fost editate albume şi pliante destinate să informeze publicul vizitator despre colecţiile muzeului.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|