25.02.2010,  16:54:50 | 0 comentarii | 471 vizualizari
Până în iulie, Ministerul Sănătăţii va transfera unităţile sanitare publice cu paturi către administraţia locală
de Alina PIPAN
Dacă sistemul educaţional se centralizează, cel sanitar se descentralizează 
Mai precis, spitalele nu vor mai fi subordonate Ministerului Sănătăţii, ci administraţiilor locale. Aceasta, conform managerilor de spitale, înseamnă, mai pe scurt, moartea
spitalelor. 
Ministerul numeşte această reorganizare - descentralizarea sistemului sanitar. De asemenea, defineşte noua organizare ca fiind echitabilă din punct de vedere al finanţării. 
Conform ministerului, prin descentralizare, comunităţile locale vor avea posibilitatea să se implice în dezvoltarea sistemului sanitar şi să decidă pentru comunitatea pe care o reprezintă. Acest lucru va duce la investiţii în infrastructură, posibilitatea plăţii suplimentare a medicilor, acolo unde este cazul, precum şi atragerea de fonduri europene în sectorul sanitar în anii următori. De asemenea, oficialii ministerului mizează pentru transparenţa decizională.
Ministerul Sănătăţii (MS) a întocmit şi Lista cu unităţile transferabile. Din cele 439 unităţi sanitare publice existente în prezent pe teritoriul României, MS propune transferul către autoritatea locală a unui număr de 373 unităţi. MS propune să rămână sub managementul său nu mai puţin de 66 unităţi sanitare: 23 de institute publice, 11 spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare), 9 spitale clinice municipale de urgenţă (tot în centre universitare), 8 spitale cu profil de psihiatrie şi 15 spitale monospecialitate.
Descentralizarea, benefică sau nu pentru spitalele din Vale?
Nu se ştie, momentan, cu precizie dacă Spitalul de Urgenţă Petroşani va intra în administrarea locală. Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că descentralizarea unităţilor sanitare se va face numai după consultarea sindicatelor, a reprezentanţilor asociaţiilor oraşelor şi municipiilor, a asociaţiilor de pacienţi şi a tuturor celor care vor fi implicaţi în acest proces. Procesul de descentralizare a sistemului sanitar a demarat în această săptămână prin identificarea unităţilor sanitare ineficiente şi reorganizarea acestora, concomitent cu reducerea numărului de paturi şi a personalului administrativ. Trei echipe ale Ministerului Sănătăţii (conduse de către secretarii de stat) se află în teritoriu pentru a analiza structura organizatorică a fiecărei unităţi sanitare în parte şi a face o evaluare pe baza acestor date. Aşa cum ne spune şi managerul SUP, dr. Petronela Şodolescu, în momentul de faţă reprezentaţii ministerului fac evaluările în teren: „Încă nu se ştie cu precizie dacă spitalul nostru va întra în totalitate în administrarea primăriei. După părerea mea, ar fi benefică o dublă subordonare sau finanţare. Partea administrativă să fie finanţată de primărie şi partea medicală de minister. Pentru că mi se pare normal ca administraţia locală să aibă un cuvânt de spus. Cu toate acestea,  aşteptăm finalizarea evaluării şi rezultatul final. Sunt, de exemplu, programe medicale naţionale, cum este cel de dializă, care sunt controlate de minister şi este normal să rămână aşa”. 
Evaluarea va contribui la realizarea unui Plan Naţional General privind Spitalele şi la o serie de planuri regionale de asistenţă medicală care vor ajuta la crearea tabloului exact şi complet a ceea ce trebuie să rămână în sistemul serviciilor de sănătate. Finalizarea acestei activităţi este prevăzută în trimestru doi al acestui an. Anul trecut, când a fost pusă această problemă în discuţie, managerii instituţiilor spitaliceşti locale nu vedeau cu ochi buni acest transfer. Administraţiile locale sunt sărace. Trecerea unităţilor spitaliceşti în administrarea acestora ar putea însemna periclitarea sistemului, sărăcirea lui. Atunci, dr. Mariana Mateescu, managerul Spitalului Municipal Lupeni, spunea că trecerea spitalelor în administrarea locală ar fi favorabilă doar în cazul în care acestea ar fi mai întâi acreditate. Deci, după un program serios de investiţii care ar capacita spitalele, acestea având, în momentul de faţă mari lipsuri mai ales din punct de vedere al dotărilor. 
 
Managerii unităţilor medicale vor fi numiţi de administraţiile locale şi judeţene după procesul de descentralizare
Prin transferul către autorităţile locale se urmăreşte şi creşterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial.  De la 1 iulie, autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană mare parte dintre unităţile sanitare publice. Managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu reprezentanţii conducerii administraţiei locale şi nu cu Ministerul Sănătăţii, aşa cum se întâmplă în prezent. De asemenea, după 1 iulie, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către autorităţile publice locale sau judeţene. În cadrul procesului de descentralizare se va păstra sistemul de conducere a spitalelor, respectiv funcţia de manager, comitet director şi consiliul consultativ al spitalelor. Din punct de vedere financiar, descentralizarea trebuie să aibă în prim plan cele mai importante două principii ale unei politici de sănătate, şi anume: echitate în finanţare şi sustenabilitatea finanţării serviciilor medicale. Descentralizarea se va realiza numai după egalizarea tarifelor pe caz ponderat (TCP).

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter