01.10.2014, 19:34:20 | 0 comentarii | 1037 vizualizari
Proiect de impact / Groapa ecologică de deşeuri a fost lansată public
Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Ieri, în Sala „Reduta” a Teatrului de Artă Deva a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara”, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Cetăţenii trebuie să înveţe civilizaţia europeană
În cadrul evenimentului au fost prezentate obiectivele şi componentele proiectului şi au fost analizate provocările legate de implementare şi modalităţile de colaborare cu alte autorităţi pentru asigurarea finalizării cu succes a acestuia.
Principalul mesaj al coordonatorilor proiectului a fost acela că, din momentul în care acesta va fi operaţional, responsabilitatea va fi mai ales a cetăţenilor, care trebuie să înveţe ce înseamnă civilizaţia deşeurilor menajere. „Iată, suntem astăzi în faza în care ni se prezintă şi modul în care poate fi acest judeţ declarat un judeţ ecologic. Dar nu depinde numai de banii europeni. Acest lucru depinde de noi toţi. Cum ştim să ne comportăm, cum ştim să-i învăţăm şi pe alţii să se comporte cu natura, cum ştim s-o păstrăm frumoasă şi curată”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.
S-a terminat cu disputele
Şeful CJ Hunedoara a mai spus că este foarte bine că, din acest moment, disputele şi reacţiile potrivnice pe acest subiect nu-şi mai au rostul. „Eu cred că s-a înţeles şi proiectul este în linie dreaptă. Deci nimeni nu-l mai poate opri, nici măcar o furtună, fiindcă indiferent cum va fi timpul lucrările vor continua şi proiectul se va implementa în aşa fel încât din 2016 să începem să ne curăţăm judeţul şi să avem o colectare selectivă a deşeurilor menajere”, a spus Mircea Ioan Moloţ.
Conform celor transmise de conducerea judeţului, în special lucrările obligatorii de închidere a vechilor gropi de gunoi sunt în grafic. „Eu periodic trec pe la fiecare investiţie pe care o avem în judeţ, pe la cele şapte gropi care se închid acum, şi le urmăresc stadiul. Toată lumea este sigură că proiectul se va implementa în timpul impuns în contract”, a completat şeful CJ.
Gropile Aninoasa, Petrila şi Lupeni se închid
Trebuie amintit faptul că, în linii generale, proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara” are ca scop principal îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor judeţului. Proiectul îşi propune să asigure servicii de salubrizare care permit colectarea selectivă a deşeurilor pentru întrega populaţie a judeţului Hunedoara, contribuind la respectarea cerinţelor europene în domeniu şi atingerea ţintelor privind cantitatea de deşeuri reciclată.
De asemenea, dezvoltarea sistemului integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul Hunedoara implică următoarele lucrări de construcţie: dezvoltarea unei facilităţi centrale de gestionare a deşeurilor în Bârcea Mare, dezvoltarea unei instalaţii de sortare şi unei instalaţii de transfer în Petroşani şi închiderea a nouă depozite urbane neconforme - Aninoasa, Uroi-Rapoltu Mare, Orăştie, Deva, Haţeg, Călan, Petrila, Hunedoara şi Lupeni.
Directivele europene prevăd obligativitatea închiderii tuturor depozitelor neconforme până în 2015.
Valoarea proiectului este de 255.711.146 lei, din care valoarea eligibilă este de 233.400.127 lei, din care 99 la sută reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POS „Mediu” şi bugetul de stat, iar 1 la sută contribuţia Consiliului Judeţean Hunedoara.
Mai exact, contribuţia din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 194.889.106 lei, contribuţia Guvernului României (deci de la bugetul de stat) este de36.177.020 lei, iar contribuţa beneficiarului este de 2.334.000 de lei.
Contractul a fost semnat în 4 martie 2014.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|