01.03.2010,  16:07:56 | 0 comentarii | 604 vizualizari
Graţiela Maszni, educatoare la grădiniţa din colonia Brătianu: „Copilul până este acasă primeşte nişte informaţii de la părinţi, iar la grădiniţă le aprofundează. Şi, ce e cel mai important, intră în contact cu alţi copii, socializează”


de Ziarul Vaii Jiului
Reporter: Spune-mi, te rog, cât de mult s-a schimbat învăţământul preşcolar în ultimii ani?
Graţiela Maszni: Eu lucrez în învăţământul preşcolar din 2000 şi numai de atunci s-au schimbat foarte multe lucruri. În primul rând, acum se lucrează pe portofolii. Copiii au portofolii şi fiecare părinte poate veni la grădiniţă să studieze portofoliul copilului. 
Reporter: Ce conţine acest portofoliu?
Graţiela Maszni: Portofoliul copilului ne arată evoluţia lui din prima zi de grădiniţă până pleacă la şcoală. De fapt, acest portofoliu este o evaluare completă a copilului. Când un copil intră la grădiniţă avem o evaluare iniţială în primele două săptămâni şi părinţii observă în portofoliu aceste evaluări pe care noi le efectuăm în timpul activităţilor comune sau în timpul activităţilor libere. Absolut tot - toate lucrările copiilor şi tot ce lucrăm în grădiniţă - este expus la vederea părinţilor.
Reporter: Şi tu ai libertate de creaţie cu aceste teme sau urmezi o anumită programă?
Graţiela Maszni:  Nu. Noi avem ca orientare anumite teme. Dar noi lucrăm de câţiva anişori pe proiecte tematice şi, dacă un copil vine cu o idee - de exemplu astăzi a venit şi mi-a spus „doamna, eu am fost la bunica la ţară şi am văzut vaci, oi, ştiţi şi eu am aflat de la bunica că sunt nişte animale care trăiesc pe lângă casa omului, sunt animale domestice -, copilul mi-a dat o idee. Şi, astfel, săptămâna următoare am ca proiect tematic animalele domestice. Şi eu vin cu ideea, dar vin şi copiii sau chiar părinţii. Şi pe tema respectivă aducem diferite materiale şi dezvoltăm anumite idei sau acoperim anumite lacune ale copiilor. De multe ori se întâmplă, ca să le dau o temă, bine nu e chiar temă că la grădiniţă nu se dau teme, dar le cer să aducă de acasă imagini pe care le găsesc prin cărţi sau de pe internet ce au legătură cu tema noastră. Aceste imagini le pun în jurnalul grupei. Oricum programa învăţământului preşcolar este foarte flexibilă şi ne permite nouă, educatoarelor, să pregătim copiilor activităţi creative şi frumoase, cât mai apropiate de ei.
Reporter: Cât de mult contează în momentul de faţă în învăţământul românesc grădiniţa?
Graţiela Maszni:  Foarte mult. Baza unei educaţii porneşte de când ne naştem, normal. Copilul până este acasă primeşte nişte informaţii de la părinţi, iar la grădiniţă le aprofundează. Şi, ce e cel mai important, intră în contact cu alţi copii, socializează. Prin programul acesta, prin anumite jocuri, idei, care îmi vin bineînţeles mie, copiii sunt îndrumaţi la anumite centre de interes. Noi avem tranziţii şi rutine ca preşcolarii să nu se plictisească în grădiniţă. Improvizăm un cântec, un joc, o ghicitoare, şi ei trec fără să-şi dea seama de la o temă la alta. Niciodată copilului de la grădiniţă nu i se impune nimica. Au libertatea de a alege ceea ce vor. Şi dacă un copil vrea să se joace, eu nu o să-l oblig niciodată să stea jos.
Reporter: Cât de uşor realizează un copil de grădiniţă tranziţia grădiniţă-şcoala? Cât de bine îl pregăteşte grădiniţa pentru şcoala?
Graţiela Maszni:  Grădiniţa îi pregăteşte. Ei sunt deja familiarizaţi, în sensul în care socializează cu copiii, sunt în perioada în care ei vor să cunoască tot mai mult. Când încep şcoala, ei nu mai au tracul acela „vai, mă întâlnesc cu alţi copii străini, nu-i cunosc”. Sunt deja sociabili, prietenoşi. Contează, pentru că noi la grădiniţă descoperim lucruri noi şi ei încep şcoala cu diferite informaţii. Au o bază solidă, în sensul că ei sunt familiarizaţi cu creionul, cu stiloul, cu tabla, cu munca în colectiv. Crede-mă, un învăţător va putea face diferenţa, chiar din prima zi, dintre un copil care a fost la grădiniţă şi unul care a stat acasă.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter