02.03.2010,  15:28:25 | 0 comentarii | 585 vizualizari
Grădiniţa Nr. 2 cu program normal Omagiu lui Ion Creangă


de Corneliu BRAN
Cu prilejul zilei de naştere a lui Ion Creangă, care ar fi împlinit...  173 de ani!, copiii de la Grădiniţa Nr. 2 cu program normal şi l-au amintit pe năstruşnicul „Nică” printr-o scenetă reprezentativă, sărbătorind în acelaşi timp şi Ziua de 1 Martie, „vestitoarea primăverii”. 
 
Cel mai frumos „mărţişor” pentru români: Ion Creangă!
La 1 martie 1837 la Humuleşti se năştea cel care avea să fie „scriitorul copiilor şi al tinereţii noastre”, marele povestitor Ion Creangă.
Pe lângă basmele şi poveştile de neegalat în literatura românească, Creangă a realizat pentru prima dată şi cea mai atractivă şi mai accesibilă operă, de o deosebită valoare artistică: „Amintiri din copilărie”. Povestirea năzdrăvăniilor din vârsta sa fragedă a fost un prilej de a alcătui o frescă realistă a vieţii ţăranului din ţinuturile de munte ale Moldovei, din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Petrecându-şi aproape întreaga viaţă printre copii, marele povestitor a învăţat să cunoască preocupările şi preferinţele lor. Poate şi de aceea a reuşit să creeze pentru ei poveşti care să-i atragă, dar, în acelaşi timp, să-i şi educe şi să-i instruiască, ajutând şi la formarea unei concepţii optimiste despre viaţă. Ion Creangă a preţuit mult comorile folclorice şi a nutrit o dragoste caldă şi plină de înţelegere pentru copii. Animat de aceste sentimente, a creat un bogat şi valoros tezaur de poveşti care au fermecat copilăria a zeci de generaţii. Lucrările sale vor constitui mereu lectura preferată a copiilor noştri. Citind poveştile lui Ion Creangă, copiii vor învăţa să cunoască numeroase figuri din viaţa satului: oameni şi buni şi răi, personaje harnice şi leneşe, caractere cinstite şi necinste, firi optimiste, vesele sau glumeţe,  hotărâte să lupte mereu pentru o viaţă mai bună.
„Fata babei şi fata moşneagului” s-au aflat ieri, pentru câteva ore, în biblioteca municipală…
Tocmai de aceea, în cinstea marelui scriitor, dar şi cu ocazia zilei de 1 Martie, care simbolizează sosirea primăverii, copiii de la Grădiniţa cu Program Normal Nr.2 din Petroşani (director prof. Emilia Gligor), de la grupa mare-pregătitoare (mai denumită şi „grupa isteţilor”), au susţinut luni dimineaţa, la Biblioteca Municipală din Petroşani, sceneta: „Fata babei şi fata moşului”. Bine coordonaţi de profesoara-educatoare Laura Tutunaru, care a pregătit cu ei până în amănunt orice dialog sau prezentare scenică, copiii au ţinut un spectacol de excepţie în faţa părinţilor, cadrelor profesorale şi a personalului bibliotecii, în frunte cu amfitrioana Delia Grosu. La sfârşit au primit cuvenitele aplauze şi felicitări bine meritate.
Apoi, prichindeii au vizionat un documentar cu viaţa şi opera marelui scriitor, fiind deplin interesaţi de viaţa celui care le-a compus sceneta jucată, dar şi poveştile lor dragi: „Capra cu trei iezi”, „ Povestea lui Harap-Alb” sau „Punguţa cu doi bani”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter