09.10.2014,  20:29:34 | 1 comentariu | 1752 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Aţi văzut această clădire?


de Ziarul Vaii Jiului
Ultima dată a fost observată pe data de 8 octombrie în incinta E.M. Petrila. Avea peste 100 de ani şi adăpostea iniţial două compresoare pentru producerea aerului comprimat de tip Ingersoll, acţionate de forţa aburului. Era de o mare valoare patrimonială, fiind una dintre cele mai vechi clădiri din incinta minei, dar şi una dintre cele mai reuşite din punct de vedere arhitectural. Alături de alte clădiri valo­roase din incinta E.M. Petrila, clădirea compresoarelor a făcut subiectul unei cercetări amănunţite, realizată de arhitecţi şi studenţi. Prin demolarea acesteia se pierde o parte din istoria şi identitatea Petrilei, a Văii Jiului şi a României.
 
Se afla în grija Primăriei Petrila, care îşi asumase protejarea acesteia prin aprobarea (în unanimitate), în Consiliul Local, a studiului de prefezabilitate „Păstrarea, punerea în securitate şi conversia funcţională a structurilor cu valoare patrimonială şi de interes economic din cadrul Exploatării Miniere Petrila”. În documentul asumat de Consiliul Local şi Primăria Petrila prin HCL nr. 119/2013 se propune preluarea clădirilor în domeniul public al oraşului Petrila: „Aceste obiective vor fi menţinute în vederea amenajării unor spaţii de interes cultural, iar unele vor căpăta o destinaţie Economico-Socială de interes local”,  deoarece „ o soluţie ce mizează pe patrimoniul industrial ca loc al memoriei şi al valorilor culturale şi istorice dar şi ca sursă de dezvoltare poate uşura tranziţia de la regiune monoindustrială la diversificarea activi­tăţilor, crescând atractivitatea zonei”. De aceea demolarea acestei clădiri nu este doar o acţiune care sabotează orice tentativă de salvare a clădirilor minei Petrila şi, implicit, a istoriei acestei mine ci, mai mult, este o acţiune împotriva oricărei idei de dezvoltare sustenabilă, deci a viitorului Petrilei. 
Proiectul „Patrimoniul industrial ca sursă de regenerare” iniţiat de ADERF (Asociaţia Doctoranzilor şi Studenţilor Români din Franţa), Fundaţia Culturală „Condiţia Română” condusă de Ion Barbu, continuat de asociaţia PlusMinus, (cu o reţea de parteneri din care enumerăm doar Ordinul Arhitecţilor din România, Uniunea Arhitecţilor, Ambasada Germaniei, Institutul Cultural Francez), a găsit soluţii  viabile pentru păstrarea şi conversia acestei clădiri. Cei responsabili de demolare au considerat că fac de fapt o favoare specialiştilor implicaţi în realizarea acestui proiect şi nu realizează valoarea muncii realizate de aceştia, chiar dacă au bene­ficiat de toată experienţa lor în mod gratuit. De aceea demolarea acestei clădiri, în condiţiile în care nu exista niciun pericol iminent, a fost inutilă. Un gest arbitrar, poate minor pentru cei care l-au făcut, dar care este un afront şi un atac direct asupra viitorului cetăţenilor Petrilei şi tuturor prietenilor Petrilei, care doresc să ajute şi să contribuie la salvarea acestui oraş.
Ina STOIAN
Cristina SUCALĂ
Ilinca PĂUN CONSTANTINESCU
Dragoş DASCĂLU

Comentarii articol (1 )

#1 petrilean23.10.2014,  19:29:21
Si cei din conducerea orasului din ce mai vreti sa scoata bani? Din piatra seaca? Vin sarbatorile.E foame de bani baieti...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter