14.10.2014,  20:26:02 | 0 comentarii | 1007 vizualizari
Pe scena energetică a României, / Valea Jiului nu trebuie să rămână actorul pasiv


de Ziarul Vaii Jiului
Sindicatele din domeniul energiei trebuie să se susţină reciproc în realizarea strategie energetice naţionale. Până acum sindicatele din hidro au dat brânci celor din termo.
 
În timp ce specialiştii se luptă să reprezinte cât de bine pot energia termo şi producţia de huilă din Valea Jiului, pentru a obţine un loc important în strategia energetică a ţării, sindicatele Văii ar trebui să lucreze şi ele în aceeaşi direcţie. Să poarte discuţii cu sindicatele din celelalte domenii de producere a energiei din ţară pentru a detensiona rezistenţa acestora în a accepta un loc egal pentru toţi în atragerea beneficiilor. Până acum, sindicatele care activează în cadrul hidroenergiei au fost total împotriva realizării unui complex unitar care să includă toate sectoarele de producţie energetică ale ţării, pentru că ele aveau cel mai mult de pierdut, per ansamblu. Forţa lor a fost atât de mare, încât au reuşit să demonteze ideea de a forma în România două companii cu mix de energie, una pe Vest, alta pe Sud-Est, care să încorporeze producţia de energie hidro, termo şi cea pe gaz, şi să poată oferi un preţ competitiv pe piaţa energiei mondiale. O mare greşeală care a aruncat în pragul falimentului producţia de cărbune şi termocentralele. În plus, guvernul a privatizat rapid producţia de hidrocarburi, diseminând această ramură energetică. Un alt pas greşit a fost acela de a excela la îndeplinirea normei de energie regenerabilă impusă de UE, în timp ce energia termo era în impas. România trebuia să aibă în paleta energetică 20 la sută energie regenerabilă. În momentul de faţă, avem 24 la sută energie regenerabilă. 
În forma actuală, Complexul Energetic Hunedoara nu poate rezista pe piaţă. Este nevoie neapărată ca energia ţării să fie reprezentată de mixuri de energie care să se susţină reciproc, să producă la cel mai bun preţ şi să poată vinde pe piaţa mondială. Dar în acest sens trebuie ca toate domeniile de producţie de energie să colaboreze. Inclusiv sindicatele, care au un rol important în determinarea rezultatelor acestor negocieri naţionale. Dacă nu se luptă în această direcţie, în loc să se lupte între ele, sindicatele din minerit nu mai au nicio şansă să obţină pentru ortacii lor siguranţa zilei de mâine. Aceasta pentru că investiţiile străine, oricare ar fi ele, sunt binevenite dar se fac cu un cost. Investitorii străini în energie lucrează asemenea băncilor: nu dau nimic fără să-şi asigure un profit. 
Concluzia e clară: nici în Valea Jiului încă nu există o gândire unitară privind funcţionarea clusterelor energetice. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
În baza unei analize tehnice, în municipiul Deva banii necesari pentru iluminatul stradal ar putea fi de trei ori mai [..]
20.11.2014, 21:12   |    0 comentarii

Încă din anul 2008, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri deschidea drumul realizării în România[..]

20.01.2014, 19:47   |    2 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter