14.10.2014,  20:35:16 | 0 comentarii | 1602 vizualizari
Lupeneanul Attila Dezsi, fost prefect de Hunedoara şi secretar general al Guvernului României, / Astăzi intră în pită la Curtea de Conturi a României
de Corneliu BRAN
►Ultimul interviu al lui Dezsi
► Următorul – peste 9 ani!
Attila Dezsi este născut în 1973 la Lupeni. Copilăria şi-a petrecut-o în acelaşi oraş din vestul Văii Jiului, iar după şcoală şi liceu a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, pe care a absolvit-o, reîntorcându-se în Valea Jiului ca angajat al RAAVJ Petroşani (2000-2001). Ulterior, a lucrat ca jurist în cadrul Spitalului Municipal Lupeni (2001-2004). În 2005 a ocupat funcţia de secretar general al Instituţiei Prefectului  Hunedoara, urmând apoi practic cam toate treptele din administraţiei publice: subprefect (2006-2009), prefect de Hunedoara (2010-2011), secretar general al Guvernului României (2011-2012). După 2012 şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Consiliului Concurenţei ca inspector.
 
- Peste câteva zile veţi ocupa o nouă funcţie…
- Da, din 15 octombrie (astăzi – n.r.) încep la Bucureşti în funcţia de consilier al Curţii de Conturi, din conducerea acestei instituţii. Este un mandat de 9 ani, un mandat care mă onorează, dar care implică şi o responsabilitate enormă. Această Curte de Conturi verifică tot ce înseamnă finanţele României, urmărind atent cum şi cât de eficace se cheltuiesc banii ţării. Va fi o activitate susţinută, eu cred că nu voi face de ruşine nici judeţul Hunedoara, nici Valea Jiului şi nici Lupeniul, oraşul în care m-am născut. Este o activitate care, din punct de vedere personal, mi se potriveşte, deoarece eu sunt, de fapt, jurist de meserie. Să sperăm că, deşi vom avea mult de lucru, nu vor exista foarte multe infracţiuni descoperite. Eu îmi doresc foarte mult să nu avem rapoarte cu infracţiuni economice, să nu avem rapoarte preluate de DNA sau de organele penale, îmi doresc ca să găsim autorităţile publice şi instituţiile statului că au folosit banii statului şi ai cetăţenilor în mod eficace şi economic. Asta e ce-mi doresc la început de mandat, deşi ştiu că dorinţa e una şi realitatea, din păcate, e alta.
- Probabil că, în timp, veţi ajunge în conflict la un anume moment şi cu oameni cu care aţi lucrat sau aţi colaborat în judeţul Hunedoara, în Valea Jiului… pentru că asta e viaţa. Cum comentaţi?
- Este posibil, deşi nu mi-o doresc. Dar aşa cum mă cunosc toţi cei care mă ştiu cum am lucrat când am fost pe diverse funcţii, eu voi lucra cu conştiinciozitate, cu frica legii şi a lui Dumnezeu. Voi continua aceeaşi ordine de idei cum am făcut-o şi până acum, iar aici las să se înţeleagă faptul că fiecare suntem responsabili de ceea ce facem, de activitatea noastră, iar această responsabilitate poate, uneori, să aibă efecte şi peste ani. 
- La Curtea de Conturi veţi fi coleg cu fostul senator de Hunedoara, Cosmin Nicula, deci un alt reprezentant al judeţului…
- Da. Cosmin Nicula este, din punct de vedere administrativ, vicepreşedintele Curţii de Conturi. El este tot consilier de conturi ca şi ceilalţi care sunt în plenul Curţii de Conturi. Este şi pentru mine şi pentru el o posibilitate de a face treabă acolo. Practic, nouă ani de zile vom lucra doi oameni din judeţul Hunedoara împreună, doi oameni care ne cunoaştem de când eram tineri. Sunt convins că vom face o bună echipă, având în vedere că suntem şi de-o seamă. El fiind economist, eu jurist, vor fi două jumătăţi profesionale care formează un întreg şi ale căror activităţi profesionale se pliază pe cerinţele unei astfel de activităţi.
- V-am întreba câte ceva şi de Consiliul Concurenţei, instituţie la care aţi activat ca inspector până nu demult...
- Aş dori să pot promova mai mult activitatea importantă a acestei instituţii, care se cunoaşte prea puţin de către cetăţeni. Aş dori multor tineri să înceapă să cunoască activitatea Consiliului Concurenţei. Este o activitate de viitor şi este o instituţie care va avea un cuvânt tot mai greu de spus în viitorii ani.
- Apropo de Consiliul Concurenţei, credeţi că instituţia va da „verde” Minei Petrila, să mai funcţioneze măcar câţiva ani de zile? Întrebăm asta deoarece s-a spus că s-au trimis o serie de documente acestei instituţii…
- Cunosc o parte din subiect, însă mă abţin să spun ceva în acest caz, deoarece nu m-am ocupat de el. Ceea ce ştiu însă cel mai bine este faptul că Mina Petrila are un management bun. De aceea, Mina Petrila are şansa chiar să devină o exploatare minieră de top din Valea Jiului. Totul ţine foarte mult, cel mai mult chiar, de deciziile politice şi de cât pot conlucra „actorii”, inclusiv cei de pe plan local. Mai multe nu spun, dar ştiu dumnealor ce am spus. Restul e cancan.
- Consiliul Concurenţei este, totuşi, o instituţie puţin cunoscută de publicul larg… Ce înseamnă de fapt această instituţie?
- Da, este o instituţie mai discretă, dar să ştiţi că e foarte importantă. Rolul acestei instituţii este acela de a controla pieţele şi piedicile aduse pieţei şi poate lua decizii foarte importante. De exemplu, cei de la Consiliul Concurenţei pot să dea amenzi până la 10% din cifra de afaceri a firmelor, pe motiv de piedici aduse de firma amendată concurenţei. E vorba de chestiuni ce ţin de monopol, concurenţă neloială, publicitate mincinoasă şi multe alte infracţiuni de tot felul. Sunt firme, nu le voi da numele că n-am voie, care au primit peste 200.000 euro amendă de la inspectorii de la Consiliul Concurenţei.
- La finalul interviului, ce le transmite Attila Dezsi cititorilor ZVJ?
- Pentru că e ultima oară când mai pot da un interviu presei, mandatul de 9 ani având, ca şi în cazul magistraţilor, anumite îngrădiri şi obligaţii în relaţia cu presa şi cu apariţiile publice, le urez tuturor o viaţă mai bună şi plină de realizări. La fel şi vouă, gazetarilor!

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Sunt convins că - mai ales după avertismentul care a ajuns recent la Primăria municipiului Vulcan şi despre care voi vorbi &icir[..]

22.10.2011, 15:27   |    0 comentarii
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter