15.10.2014,  20:23:41 | 0 comentarii | 1151 vizualizari
Exclusivitate ZVJ. Consideraţii privind strategia energetică actuală a României / Rolul şi locul producţiei de energie electrică pe bază de cărbune în funcţionarea SEN şi a pieţei de energie electrică (II)


de Corneliu BRAN
► Sinteză după un material scris de prof. univ. dr. Victor Vaida
 
Aşa cum promiteam după conferinţa de la Petroşani, susţinută de profesorul Victor Vaida, revenim azi cu sinteza materialului prezentat în sala de şedinţe din cadrul Primăriei municipiului Petroşani de către dl. Vaida. Materialul se referă la unele consideraţii privind strategia energetică actuală a României şi perspectivele producţiei de cărbune şi de energie electrică pe bază de cărbune, cu referiri şi la Complexul Energetic Hunedoara. 
Ce vom publica azi, ca să se înţeleagă de toată lumea, este practic o „sinteză a sintezei materialului amplu” (depus deja de profesorul Victor Vaida la Bruxelles şi care în noiembrie va ajunge să fie publicat – integral - într-o revistă europeană de mare impact, iar în paralel va ajunge şi pe masa de lucru a Guvernului României). 
Din ce am discutat cu dl. profesor, acesta este numai o parte dintr-un material şi mai dezvoltat la care a lucrat şi lucrează în continuare o echipă de profesori europeni şi români, printre care şi distinsul profesor hunedorean, partea finală urmând să fie finalizată undeva la începutul verii următoare. 
Să sperăm că acest material va fi suficient pentru guvernanţi, ca să treacă şi huila noastră în strategia energetică a ţării, fireşte, cea nouă la care încă se lucrează. Este, cum s-ar zice, ultimul tren de salvare a ceea ce a mai rămas din mineritul actual al Văii Jiului.
Mulţumim pe această cale atât d-lui profesor Victor Vaida, pentru faptul că a înţeles ce importanţi sunt cititorii noştri şi ne-a trimis această sinteză pentru publicarea în ZVJ, precum şi d-lui profesor Nicolae Iliaş că ne-a intermediat legătura.
„Eu fac parte dintr-un colectiv de profesori în cadrul EUREL Bruxelles care face un studiu privind strategia energetică pe termen mediu şi lung (2020-2030-2050) a UE. Un material extins privind Strategia Energetică a României l-am prezentat şi l-am depus, în forma finală, la şedinţa comisiei de la Berlin din 17 septembrie 2014. Studiul va fi finalizat la sfârşitul semestrului I 2015. Materialul depus la comisie va fi prezentat în luna noiembrie şi autorităţilor de la Bucureşti”, ne-a declarat distinsul profesor hunedorean Victor Vaida, în completarea materialului de mai jos.
Pentru cine nu ştie, în cadrul EUREL (Convention of National of Electrical of Europe – Bruxelles), dl. Victor Vaida deţine funcţia de vicepreşedinte. 
 
În 4 septembrie 2013, la ora 1600, s-au produs 2.000 MW în centralele cu RES (eolian, solar şi biomasă), din cei 7.000 MW produşi în SEN. Media zilnică a fost de 1.900 MW eolian, 100 MW solar şi 34 MW biomasă, ce a reprezentat 27% din total producţie de energie electrică din ziua respectivă.
Noua strategia energetică (2014-2035) trebuie să stabilească contribuţia României la programul de reducere a CO2 pentru 2030 şi în baza acestuia, contribuţia preliminară pentru anul 2050, pe baza unui mix energetic stabilit tot în această strategie, pe baza condiţiilor concrete existente în România: resursele energetice, evoluţia consumului şi producţiei de energie electrică şi termică, nivelul de dezvoltare economică şi de trai al populaţiei etc.
Mixul energetic s-a modificat în timp în funcţie de evoluţia capacităţilor de producţie şi a resursele energetice folosite (fosile şi hidro; fosile-hidro-nuclear; fosile-hidro-regenerabile).
Mixul energetic existent în momentul creării pieţei de energie electrică nu a permis realizarea unei concurenţe reale, pe baza căreia piaţa de energie electrică să-şi atingă scopurile pentru care a fost creată.
Este un moment crucial în care mixul energetic optim să fie stabilit prin noua strategie energetică, care să permită funcţionarea eficientă a pieţei de energie electrică, funcţionarea eficientă şi sigură a SEN, pentru susţinerea creşterii economice şi a nivelului de trai. Actualul mix energetic rezultat în urma restructurării sectorului energetic a condus la o funcţionare ineficientă a pieţei de energie electrică, cu efecte majore asupra funcţionarii SEN, a creşterii economice şi a nivelului de trai.
Producţia de energie electrică în anul 2013 a fost de 58 TWh. Noua structură a producţiei arată o creştere importantă a producţiei pe bază de resurse regenerabile, altele decât energia hidro (eoliană, fotovoltaică şi biocombustibili). Pondere procentuală: Cărbune - 30,05%; Hidrocarburi  - 15,95%; Hidro  - 25,32%; Nuclear  - 20,08%; Eolian  - 8,16%; Fotovoltaic  - 0,24%; Biocombustibil – 0,20%.
Creşterea în continuare a aportului producţiei de energie electrică din resurse regenerabile, în mixul energetic în afara unor limite tehnice şi economice ale SEN şi pieţei de energie electrică, creează probleme de siguranţă în SEN şi probleme sociale prin creşterea nejustificată a preţului energiei electrice, creştere suportată în mare parte de către populaţie.
În vederea realizării unui mix energetic, pentru perioada 2020-2030-2050, au fost identificate proiecte prioritare în SEN, cu rol decisiv la atingerea obiectivelor de energie şi mediu: înnoirea capacităţilor de producere a energiei electrice şi obţinerea unor rezerve de putere pentru echilibrarea SEN şi NTSO-E.
Pentru centralele pe cărbune trebuie avute în vedere următoarele investiţii: 
- Reabilitarea grupului nr. 4 Mintia, instalaţii de desulfurare pentru grupurile 3 şi 4 (2x210 MW) şi apoi a un grup nou pe cărbune (cărbune şi gaze naturale, gaze naturale) de 500 MW cu parametri supracritici sau ultrasupracritici, cu randament net de 45-47%, care să înlocuiască grupurile existente, pe baza unui program care să menţină la un anumit nivel producţia de cărbune;
- Construirea unui grup nou la Paroşeni care să înlocuiască actualul grup de 150 MW;
- Realizarea a câte unui grup energetic nou pe lignit de 500-600 MW, la termocentrala Rovinari şi Turceni, cu parametri supracritici sau ultrasupracritici cu randament net de 45-47%, care să înlocuiască grupurile de 330 MW şi să menţină producţia de lignit la un anumit nivel;
Asigurarea securităţii alimentării cu energie electrică şi termică a tuturor consumatorilor, la un nivel de calitate corespunzător, reprezintă un obiectiv principal al sistemului energetic, care se realizează prin:
a) Securitatea asigurării resurselor energetice primare, prin măsuri, convergente cu cele ale politicii energetice a Uniunii Europene, prevăzute în strategia energetică.
b) Siguranţa funcţionării SEN şi a instalaţiilor componente de producere, transport şi distribuţie a energiei electrice şi termice şi a combustibililor.
 
3. Concluzii 
1. Evoluţia energeticii româneşti şi a Uniunii Europene (UE) şi realităţile geo-politice impun realizarea unei noi strategii energetice (2014-2035), prin revizuirea celei existente (2007-2020), pentru stabilirea „scenariului energetic optim” care să permită o funcţionare mai eficientă şi în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, funcţionarea mai eficientă a pieţei de energie electrică, pregătirea condiţiilor de participare a pieţei de energie electrică la piaţa unică europeană şi reducerea dependenţei de import.
2. Pe baza scenariilor preliminare realizate şi luând în considerare propunerile făcute de dezvoltare de noi capacităţi de producţie şi obiectivele privind asigurarea securităţii energetice şi competitivitatea, se estimează un mix energetic pentru perioada 2020-2035, format din: cărbune  (25-30%), hidro (25-30%), nuclear (20-25%), regenerabile (15-20%) şi gaze naturale/ hidrocarburi (8-10%).
3. Scenariul energetic optim va permite: funcţionarea în siguranţă a SEN; asigurarea rezervei de putere pentru serviciile tehnologice de sistem; creşterea eficienţei funcţionarii pieţei de energie electrică; crearea condiţiilor de cuplare la piaţa unică europeană de energie electrică; realizarea ţintelor privind reducerea emisiilor; o exploatare economică a peste 75% din potenţialul hidroenergetic economic amenajabil al României; exploatarea economică şi de durată a resurselor indigene de lignit şi huilă, producerea de energie electrică cu acestea; rezolvarea unor probleme economico-sociale din zonele de exploatare a cărbunelui; creşterea substanţială a independenţei energetice; creşterea siguranţei în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor; creşterea gradului de predictibilitate a preţului energiei, bazat pe resurse ieftine şi independent de fluctuaţiile preţului hidrocarburilor; o mobilitate foarte mare a gestionării tuturor resurselor implicate în acest mix.
Prof.dr.ing. Victor VAIDA
Preşedinte SIER (Societatea Inginerilor Energeticieni din România)

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
În baza unei analize tehnice, în municipiul Deva banii necesari pentru iluminatul stradal ar putea fi de trei ori mai [..]
20.11.2014, 21:12   |    0 comentarii
Sindicatele din domeniul energiei trebuie să se susţină reciproc în realizarea strategie energetice naţionale. Pân[..]
14.10.2014, 20:26   |    0 comentarii

Încă din anul 2008, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri deschidea drumul realizării în România[..]

20.01.2014, 19:47   |    2 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter