19.10.2014,  20:53:56 | 9 comentarii | 1119 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ajuns la a IV-a ediţie, / Târgul de Produse Tradiţionale de la Petroşani a fost o reuşită
de Corneliu BRAN
Primăria, Consiliul Local Petroşani şi Administraţia Pieţelor Petroşani au organizat în perioada 17-19 octombrie Târgul de Produse Tradiţionale, eveniment ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediţie. Evenimentul în sine se poate împărţi în două: 1. expunerea produselor tradiţionale şi de comercializare a lor; 2. acţiunile conexe desfăşurate în cadrul acestui târg organizat pe strada principală a municipiului.
 
Peste 50 de comercianţi
Deoarece vineri a plouat cu găleata pe aproape toată durata după-amiezii, în prima zi de târg lucrurile n-au mers aşa cum trebuiau pentru cei peste 50 de comercianţi sosiţi la Petroşani din toată Valea Jiului şi din mai multe judeţe. Fireşte că, în aceste condiţii de vreme neprielnică, numărul celor care au trecut pe la târgul de produse tradiţionale a fost mult mai mic ca de obicei, astfel că vânzările au scăzut simţitor faţă de anii anteriori.
„Dacă şi sâmbătă vremea e aşa, atunci am venit degeaba până aici”, ne spunea un bistriţean sosit tocmai de la Lechinţa cu produse tradiţionale.
 
Ziua a doua: soare şi vânzări 
Sâmbătă lucrurile s-au schimbat simţitor, deoarece şi vremea a permis, soarele făcându-şi, în sfârşit, apariţia.
„Astăzi a venit ceva lume, am vândut câte ceva, dar parcă tot e loc de mai bine. Însă văd că oamenii se tot înmulţesc şi s-ar putea ca, la sfârşitul zilei, să fim pe plus”, ne-a declarat un comerciant din Gorj, venit cu cărnării, vin şi must.
Într-adevăr, câteva sute de oameni se aflau în jurul prânzului printre corturile cu produse expuse, unii cumpărând câteo bucată de caltaboş sau cârnaţi afumaţi, alţii legume sau fructe, ori turtă dulce, cozonaci, plăcinte, miere, sau paste de fructe de pădure, „naturale şi foarte sănătoase”.
Muzica populară din difuzoare, produsele care-ţi făceau cu ochiul şi freamătul de du-te-vino al oamenilor dădeau un aer de târg de produse.
 
Informaţii ce ţin de „bucătăria” târgului
Amănunte din „bucătăria” târgului am aflat de la dl. Sorin Creţu, energicul şef al pieţelor din Petroşani: „Ca şi în anii trecuţi, şi anul acesta avem, printre cei peste 50 de participanţi cu produse tradiţionale, foarte mulţi producători localnici şi din toată Valea Jiului. Toţi încearcă să-şi prezinte ce au mai bun în domeniul produselor tradiţionale româneşti. Avem oaspeţi din judeţele Gorj, Dolj, Vâlcea, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Alba, Bihor, Argeş şi Hunedoara (zonele Brad, Hunedoara, Deva şi Orăştie). După cum observaţi, sunt expuse produse variate, de la turtă dulce, vin, must, ţuică şi miere până la tot felul de mezeluri şi specialităţi din carne sau brânzeturi. Există chiar şi produse pe care unii comercianţi, cum ar fi TED, le expun pentru prima oară pe piaţă, încercând astfel să afle cum sunt primite de cumpărători. Anul acesta am dorit ca raportul preţ/calitate să fie prioritar. De aceea vreau să vă spun că toate produsele au fost controlate de dl. dr. Octavian Popescu şi de către colegii dumnealui. Şi noi, împreună cu alte organe de control, am verificat la sânge toate actele şi documentele, să sperăm că toţi cumpărătorii vor fi mulţumiţi de produse. Undeva mai târziu, domnul primar va acorda şi diplome de participare firmelor care au venit cu produse la acest târg, în semn de mulţumire pentru buna colaborare pe care o avem, cu unele firme încă de la prima ediţie”.
 
Primarul Iacob-Ridzi - adjunct de bucătar 
Una dintre acţiunile rezervate în cadrul târgului de produse tradiţionale, probabil cea mai aşteptată de mulţi cetăţeni, s-a derulat sâmbătă, începând cu orele 11:00. În faţa Casei de Cultură, primăria şi consiliul local au oferit gratuit peste 700 de porţii de pastramă de oaie petroşenenilor prezenţi. 
Pe o vreme însorită, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi-a înlocuit haina de oraş cu halatul alb de servire şi, cu clopul momârlănesc pe cap, a început să pună în recipiente, alături de cunoscutul momârlan Doru Viorel Călina, mult aşteptata tocană de oaie şi păsat. Sute şi sute de localnici, pe parcursul a câteva ore, s-au îndestulat cu tradiţionala mâncare momârlănească.
„În fiecare an, de patru ani încoace, organizăm acest târg de produse tradiţionale la Petroşani. Scopul este promovarea produselor tradiţionale autohtone şi, desigur, de a-i ajuta pe producătorii locali şi, nu în ultimul rând, de a oferi cetăţenilor din Petroşani, şi nu numai, produse de calitate cu specific tradiţional. Mă bucur că vremea ţine azi cu noi. După cum vedeţi, este o atmosferă de sărbătoare, lumea venind la târg să se bucure de o zi frumoasă de week-end. În minutele următoare voi servi alături de bucătari porţiile de tocană de oaie tradiţională cu păsat, pentru petroşeneni şi cei prezenţi din alte localităţi ale Văii Jiului având pregătite peste 700 de porţii”, ne-a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Comentarii articol (9 )

#1 cristi19.10.2014,  21:58:18
Cel mai mult mi-au placut portocalele ,,traditionale";nici nu stiam ca avem livezi de portocali!
#2 gogu20.10.2014,  07:44:40
o tiganie care a provocat numai nervi soferilor dc n a facut o in centru acolo nu deranja pe nimeni.
#3 Mihai20.10.2014,  09:40:40
Mai ceva ca pe vremea lui Ceasca. Indiferent cum iasa un eveniment (prost sau rau), noi il laudam la ziar, ca asa se manipuleaza votantii. Ridzi si Moni au devenit un fel de Ceasca si Lenuta moderni (tineri si nelinistiti)...
#4 Marcel20.10.2014,  09:41:15
Vazand acest primar,ceva imi aminteste de Ceausescu!!Cat de penibil poate sa fie RIDZI!Nu mai stie cum sa-si refaca imaginea dezastroasa dupa jaful din primaria Petrosani si imaginea condamnatei Moni!!
#5 Maria20.10.2014,  11:36:59
Imaginea nu se mai poate repara in ceea ce priveste aceasta familie Ridzi !Poate sa isi puna si 3 clopuri momarlanesti si sa dea si cu matura prin oras.. Nu ar fi rau ca alte manifestari(ocazii de a arunca banuti,multi.putini!?) SA LE FACA IN NORD unde nu circula masini si nu ar incurca pe nimeni(sau acolo nu se poate ca locuieste Ridzi si alti oameni de vaza?)
#6 gogu20.10.2014,  12:40:44
ritzi lumea s a prins ca nu esti onest cu ts 3 care te a facut suspect iar acum cu acest centru de informare turistica care aduce ca pret cu scenele construite de doamna ritzi iar acum cu trecerea in unpr ai devenit penibil primare.
#7 Lala20.10.2014,  14:32:50
Sa vedeti cat a costat sensul giratoriu din Piata Victoriei sau cat a costat proiectul la un anumit parc din oras! Cand veti afla o sa se zbarleasca toata zona asta saraca!Sa fie intrebat in emisiuni cand zice ca este in audienta in direct.
#8 trombon20.10.2014,  17:50:14
da, aceleasi produse traditionale de la comerciantii din piata Petrosani dar la alt pret. Cetatenii din zona au de suferit. Pt ca politia comunitara lipseste cu desavarsire, zona Casei de Cultura este WC Public. Daca punea o taxa la intrarea in gradinita in ruina, primaria facea ceva banuti. Dezamagitor dar in ton.
#9 Luca21.10.2014,  10:24:25
Stiti ce a fost jenant? Multi dintre vanzatori erau din hala Petrosani si aveau preturile mai mari ! Oare nu ne mai intalnim in hala sa va aratam respect!?Voi ne ati aratat prin faptul ca ati ridicat TOATE preturile!!!!!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
Nu m-am uitat în mod special, ca să văd dacă preţurile la legume şi fructe au fost mai mici ca înainte, dar ce po[..]
28.09.2014, 22:58   |    0 comentarii
- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter