19.10.2010, 12:53:11 | 0 comentarii | 414 vizualizari
Ziua Internaţională a Copiilor Străzii „Strada - adăpost sau capcană?”
Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Poate că puţini ştiu faptul că şi copiii străzii au o zi internaţională a lor. Ea este sărbătorită în fiecare an în data de 21 martie. Spunem „sărbătorită” deşi, aşa cum remarcau şi specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, ar trebui să fie o zi nu de sărbătoare ci un prilej de a trage din nou un semnal de alarmă privind situaţia deosebită şi problemele legate de sprijinirea, salvarea şi reintegrarea socială a acestor copii.
Copii lipsiţi de supraveghere
„Copiii străzii sunt copii care, însă, nu s-au născut pe stradă, care au familii, care aparţin comunităţii noastre. Toţi au trecut prin calvarul de a trăi pe stradă: abandonaţi, murdari, flămânzi şi ţintă a dispreţului şi a nepăsării multora dintre noi. Unii cerşesc, alţii câştigă din furtişaguri, unii au fost bătuţi, alţii pleacă de acasă de dragul călătoriei - toţi însă provin din familii cu grave disfuncţionalităţi sau au părinţi care ridică din umeri la nevoile copilăriei. Pentru toţi aceştia, DGASPC Hunedoara derulează începând de luni, 22 martie, acţiunea Strada - adăpost sau capcană?. Este de fapt o campanie prin care se vor distribui materiale informative trecătorilor şi se vor face cunoscute problemele acestei categorii de copii, precum şi serviciile oferite copiilor aflaţi în dificultate”, a declarat Viorica Popescu, directorul general al DGASPC Hunedoara.
În acelaşi timp, specialiştii instituţiei vor încerca să identifice copiii lipsiţi de supraveghere sau pe cei care preferă să-şi petreacă timpul pe străzi. Celor care au nevoie de intervenţie urgentă le vor fi oferite soluţii şi sprijin pentru a depăşi perioada care pentru mulţi reprezintă „timpul când am stat pe stradă”.
Încurajând cerşetoria nu salvăm copiii
În judeţul Hunedoara, fenomenul „copiii străzii” continuă să ia amploare: în anul 2009 numărul cazurilor de copii ai străzii aproape s-a dublat faţă de anul anterior (80 de cazuri în 2009, faţă de 48 în 2008). În acest an, în numai două luni au fost depistaţi 20 de copii care îşi petreceau timpul pe stradă, dintre care 5 cerşeau. Este bine de ştiut că aceşti copii nu trebuie încurajaţi să cerşească prin oferirea unor sume de bani. Acest gest amplifică fenomenul şi le prelungeşte practic şederea în stradă, în detrimentul educaţiei obţinute în şcoală. Aceşti copii locuind pe stradă sunt privaţi de asistenţă medicală, au condiţii de viaţă precare şi, în lipsa unui model familial, ar putea deveni în scurt timp delincvenţi. De folos pentru noi toţi este îndemnul DGASPC Hunedoara care spune că „persoanele care cunosc copii care îşi petrec timpul pe stradă nesupravegheaţi pot să anunţe DGASPC prin telefonul de urgenţă 0800 110203 sau prin telefonul unic european 116111”.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|