21.10.2014, 20:17:43 | 0 comentarii | 1123 vizualizari
GALERIE:
![]()
În Peştera Bolii / S-au întâlnit Ravel, Schubert, Mozart, Bach şi… Eminescu
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Duminică, 19 octombrie, la Peştera Bolii, într-un cadru feeric, s-a desfăşurat un concert susţinut de către elevii şi profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva.
S-au întrecut pe sine
Începând cu orele 12:00, în faţa a peste 100 de spectatori, elevii şi profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva au prezentat un program artistic de ţinută. Nu au lipsit din program lucrări corale pe versuri eminesciene, prezentate de Corul „Lira”, dirijor prof. Lazăr Iov; „Sonata lui Ravel”, partea a III-a, interpretată la pian de elevul Mircea Lugojan; duo de chitară clasică, interpreţi - elevii Andrei Tameş şi Mihai Stan; canto clasic potrivit pentru locaţia unde s-a susţinut concertul, „Păstrăvul” de F. Schubert, interpretat de Marina Chiperniciuc; „Cântecul de primăvară” al compozitorului F.M. Bartholdy, interpretat magistral la clarinet, pentru prima oară într-o peşteră, de deveanul Matei David. De asemenea, cei prezenţi au putut savura selecţiuni din opera „Flautul Fermecat” cântate de Cvartetul „Cuore” de la acelaşi liceu, precum şi interpretarea reuşită la vioară a partiturii „Ciaccona” de Bach de către prof. Mircea Lazăr.
Organizarea acestui concert a aparţinut asociaţiei „Petro Aqua” Petroşani, sprijinită de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara şi de conducerea şi cadrele didactice ale Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva.
La eveniment au fost prezenţi,
pe lângă foarte mulţi iubitori de muzică clasică, şi oameni din Valea Jiului care poate au fost o dată, întâmplător, sau poate niciodată într-o sală de operă sau operetă, ori la vreun concert simfonic ori coral susţinut de artişti profesionişti în domeniu pe cine ştie ce scenă a vreunui teatru sau a vreunei săli de spectacole.
Ovidiu Rizopol ne-a declarat: „A fost o duminică minunată. Demult n-am mai fost aşa de plăcut impresionat, toate piesele au fost interpretate magistral, tehnica tinerilor de la acest liceu şi profesionalismul dascălilor lor se simt. Şi ei au fost impresionaţi şi emoţionaţi de faptul că au cântat pentru prima dată într-o peşteră, ceea ce a făcut să cânte şi mai cu patos. Pentru prima oară la peşteră s-au auzit sunete de pian şi clarinet (de vioară şi chitară am mai avut parte cu alte ocazii). Vreau să precizez că, în afară de cor şi de un interpret elev la pian, restul au fost profesori consacraţi, toţi absolvenţi de conservator şi cu zeci de ani concertistici în spatele muzicii. Liceul ştiam că e prestigios, cu multe rezultate notabile pe linie muzicală, nici nu se putea altfel din moment ce există în acest cuib de talente 42 de absolvenţi de conservator. Revenind, vreau să mai spun că sunt puţine peşteri în lumea asta unde se poate organiza un astfel de concert. Peştera Bolii e o peşteră accesibilă pentru spectatori şi artişti, e foarte uşor de parcurs, cu spaţii mari, o peşteră generoasă cu sonoritatea. Sigur că percepţia unei muzici de asemenea manieră, preclasică şi clasică, în condiţiile de audienţă din peşteră te fac să percepi această muzică cu totul altfel decât într-o sală sau acasă. Aş vrea să spun că unul dintre interpreţi, profesorul care l-a cântat pe Bach la vioară, ne-a spus foarte clar că va veni ori de câte ori va mai fi chemat să cânte la peşteră. Şi dacă va fi un singur spectator vreodată, tot voi cânta în peşteră, o voi face pentru mine, că rar ai ocazia pe parcursul vieţii să cânţi într-un cadrul natural aşa de minunat şi inedit - ne-a mărturist profesorul”.
„A fost încântător. Eu am mers la concert împreună cu familia şi pot să spun că evenimentul a fost excepţional şi aşa ceva se vede rar pe la noi. Am încercat să imortalizez cât mai multe imagini şi filmări din timpul spectacolului şi o să le trimit la prietenii care n-au fost, să le spun că au ce regreta, au pierdut un spectacol cum rar se vede, mai ales că nu zilnic ai ocazia să asculţi aşa ceva într-o peşteră”, ne-a declarat Ionel Şerb, colaboratorul nostru pe linie de poze şi filmări din cadrul Asociaţiei „Petro Aqua” Petroşani.
Copiii de la Casa „Pollicino” şi oaspeţi italieni
Mai adăugăm faptul că la concertul de duminică au fost prezenţi, pentru prima oară în peşteră, copiii de la Casa „Pollicino”. Ajunşi la peşteră împreună cu doamna director Florentina Presecan şi cu preşedintele italian Francesco Forti şi cu vicepreşedintele din Belluno, Enrico Collarin, copiii au fost impresionaţi de ceea ce văd, fiind foarte atenţi la tot ceea s-a întâmplat dar şi la traseul din peşteră care i-a impresionat, după cum susţine doamna Presecan: „A fost pentru noi o oportunitate. Noi suntem o instituţie care, la rândul nostru, lucrăm cu copii şi pot spune că a fost un eveniment benefic pentru noi, dar mai ales pentru copii. O acţiune care a coincis chiar cu venirea la Petroşani a staff-ului asociaţiei din Belluno, dl. preşedinte Franceso Forti şi dl. vicepreşedinte Enrico Collarin, şi alţi patru voluntari din asociaţia care ne sprijină. Concertul în sine a fost primit cu plăcere de copii, a fost ceva inedit pentru ei, au participat pentru prima dată la o astfel de manifestare”.
Acelaşi apel către aceleaşi autorităţi
Preşedintele asociaţiei „Petro Aqua”, Imre Szuhanek, s-a referit la chestiuni de ordin administrativ, reiterând apelul lansat către autorităţile local şi judeţene: „Eu aş dori ca să reamintim că acest spectacol a fost un succes, dar a existat aceeaşi problemă pe care de doi ani o repet: zgomotul apei. Care, într-o măsură mai mare, sau mai mică a deranjat. De aceea, aşteptăm ca să se ţină de promisiune domnii de la consiliul judeţean pentru realizarea acelor investiţii propuse prin parteneriat. Aşteptăm, de asemenea, ca împreună cu primăria să putem rezolva şi amenajarea scenei, ca să putem face de Sfânta Varvara şi de Sfântul Crăciun două concerte de un nivel superior a ceea ce s-a văzut şi auzit până acum în peşteră. Asta e cel mai mult ce ne dorim. Sper că vom fi ajutaţi, deoarece e vorba nu de noi, ci de cei care ajung la peşteră, cel mai important fiind nu ce crede Imre Szuhanek, ci ce cred turiştii şi iubitorii de muzică”.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|