26.10.2014,  19:29:08 | 0 comentarii | 1186 vizualizari
Ministrul Răzvan Eugen Nicolescu la conferinţa de presă de la Petroşani: / „Dintre toate sursele de energie, din punct de vedere al securităţii, ne putem baza cel mai mult pe cărbune…”
de Corneliu BRAN
Ultima zi de lucru a săptămânii trecute a adus în judeţul Hunedoara un nou ministru, în vizită de lucru. După ce în luna aceasta în Valea Jiului au ajuns alţi doi miniştri, este vorba de ministrul Mediului, Attila Korodi, şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb, vineri, după o vizită şi în nordul judeţului, la sediul Complexului Energetic Hunedoara din Petroşani a ajuns şi ministrul delegat pentru Energie, Răzvan-Eugen Nicolescu. 
Însoţit de secretarul de stat la Departamentul pentru Energie, Karoly Borbely, de prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, şi de deputatul Laurenţiu Nistor, totodată şi preşedintele PSD Hunedoara, după discuţiile purtate cu conducerea CEH şi sindicate, precum şi cu primari şi parlamentari, ministrul Nicolescu a organizat la sediul CEH, vineri după-amiaza, o conferinţă de presă. 
În cadrul întâlnirii cu presa din Valea Jiului, Răzvan-Eugen Nicolescu a abordat o serie de aspecte legate de CEH.
 
O zi, două dezamăgiri ministeriale
Începutul conferinţei de presă i-a aparţinut ministrului delegat, care ne-a spus că pe parcursul vizitei sale de lucru a avut două dezamăgiri: „Prima dezamăgire a fost că n-am reuşit să intru în subteran de data asta, pentru că cei de la Lupeni mi-au spus că durează minim două ore şi jumătate şi, din păcate, programul meu era doar de o oră. N-am avut posibilitatea asta, dar am promis că anul acesta vreau să mă întorc şi vreau să intru în subteran, la Lupeni, şi poate şi în altă mină. A doua dezamăgire a fost când am început ziua, şi vine dinspre Bruxelles. Ea constă în faptul că încă n-am văzut concluziile Consiliului European, dar aşteptările pe care le-am avut, în special de la dl. preşedinte Băsescu, au fost că se va bate mai mult şi că Uniunea Europeană nu va adopta o ţintă nouă obligatorie pentru energia regenerabilă. Se pare că lucrurile n-au stat aşa, şi azi noapte, târziu, şefii de stat şi de guvern au adoptat o ţintă nouă în domeniul energiei regenerabile, aceea de creştere a energiei regenerabile la 27%, iar această decizie s-a luat prin consens. Deşi am tot susţinut în guvern până acum că nu e nevoie şi nu e în spiritul Uniunii Europene să existe o astfel de abordare, care creează mari probleme României pe un orizont de timp mai lung, inclusiv funcţionarea în siguranţă a sistemului energetic naţional. Vom vedea, lucrurile vor fi nuanţate în zilele şi săptămânile următoare. Însă este clar că nu e un lucru bun şi vom vedea ce se întâmplă în continuare”, a declarat ministrul Nicolescu.
 
Cărbunele - musai ca de voie bună în viitoarea strategie energetică!
„Astăzi am prezentat în toate discuţiile purtate concluziile preliminare ale noastre în acest proces de revizuire a strategiei energetice a României. Iar una dintre concluziile preliminare spune că este absolut necesar pentru România ca să păstrăm cărbunele ca şi combustibil primar strategic pentru mix energetic, pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă a mixului energetic românesc. Urmează să definitivăm acest act strategic al energeticii, prima parte ar putea fi gata până la sfârşitul lunii octombrie. Ne vom gândi dacă este un moment potrivit şi vom lua o decizie, ţinând cont că spaţiul public este plin acum de emoţii şi de intensitatea dezbaterii politice legate de campania electorală. Iar o astfel de strategie cred că ar trebui adoptată într-un consens foarte larg, nu trebuie să fie o strategie a unui guvern, a unui partid anume, trebuie să fie o strategie a ţării…  Momentul nu este foarte potrivit, cred eu, pentru o dezbatere publică. Oricum, voi analiza lucrul acesta şi voi lua o decizie în zilele următoare”. 
 
Extinderea duratei de furnizare a serviciilor de sistem pentru CEH şi CEO
„Am avut discuţii (cu sindicatele – n.r.) în legătură cu excluderea construcţiilor aflate în subteran din categoria construcţiilor speciale. Şi este Ordonanţa de Urgenţă a guvernului în Parlamentul României, rolul parlamentarilor din regiune este acela de a susţine un punct de vedere legat de construcţiile din subteran. De asemenea, i-am informat pe toţi cei care i-am întâlnit azi asupra faptului că Departamentul de Energie a elaborat un proiect de hotărâre de guvern, care este în avizaj şi care vizează extinderea duratei de furnizare de către CEH şi CEO a serviciilor de sistem. Era un termen care expira la 1 iulie 2015 şi propunerea noastră este să extindem această dată până la 31 decembrie 2017. O măsură care va ajuta cu siguranţă CEH, dar care va ajuta în aceeaşi măsură, în condiţii de siguranţă, sistemul energetic naţional”.
 
Invitaţie la Bruxelles 
„De asemenea, mă bucur că în discuţiile pe care le-am avut cu sindicatele şi cu reprezentanţii CEH am hotărât ca împreună să mergem la o întâlnire, pe care am solicitat-o cu cei de la Comisia Europeană şi care urmează să aibă loc pe data de 17 noiembrie la Bruxelles. 
I-am invitat şi pe reprezentanţii sindicatelor şi pe reprezentanţii managementului, pe dl. prefect, ca să fie cu noi acolo, pentru că va fi o zi când o să discutăm cu cei de la CE numai problematica CEH. Va fi o discuţie cu cărţile pe masă, la care vreau să fie de faţă toată lumea, pentru că noi, ca membri ai UE, avem nişte posibilităţi de a folosi într-un anumit fel mecanismul ajutoarelor de stat şi avem şi nişte obligaţii. Mă bucur că au acceptat această propunere şi îi aştept să ne însoţească, pe noi, cei din guvern, la Bruxelles, în luna noiembrie”.
 
Amendarea societăţilor care trag în jos sistemul energetic naţional
„Am avut o discuţie în legătură cu energia regenerabilă. Şi mi se pare corectă propunerea venită dinspre sindicatele complexului, şi anume că cei care creează dezechilibre în funcţionarea sistemului energetic naţional într-o măsură mai mare să fie penalizaţi. Cum şi faptul ca aceia care ajută la funcţionarea în condiţii bune a sistemului energetic naţional să fie recompensaţi corespunzător. Pentru că nu putem fi în situaţia în care unii creează probleme şi alţii le rezolvă, dar unii au beneficii, iar alţii au numai probleme. Va trebui să găsim o soluţie în acest caz şi m-am angajat că o vom veni cu nişte propuneri în acest sens”.
 
Soluţia pentru primele de vacanţă considerată bună
„Am luat, de asemenea, notă de promisiunea conducerii CEH în legătură cu posibilitatea şi soluţia pe care ei au identificat-o cu sindicatele, aceea de a-şi onora angajamentele în legătură cu primele de vacanţă. Este bine că s-a găsit această soluţie, am luat la cunoştinţă cu satisfacţie şi soluţia este legală, fiind o soluţie agreată de toată lumea, pe care, din punct de vedere financiar, o pot suplimenta rapid”.
 
Soluţii pentru mai mult cărbune ţării şi pentru retribuţii pe măsură
„Le-am comunicat reprezentanţilor sindicatelor miniere speranţa ca ei să îşi crească cât se poate de mult producţia, pe termen scurt, şi dacă vor găsi soluţii împreună cu conducerea societăţii să lucreze mai mult, deci să producă mai mult în săptămânile următoare, pentru ca ei, ca şi societate, să trebuiască să importe mai puţin. Ar fi un lucru bun pentru că noi, ca ţară, nu ne dorim să creştem deficitul comercial al României, trebuie să se producă cât mai mult în România. Şi dacă producţia va corespunde şi din punct de vedere al cerinţelor tehnice de funcţionare a termocentralelor – dacă vor găsi şi o soluţie eficientă (mă refer din punct de vedere financiar pentru faptul că minerii vor lucra mai mult, trebuie a fi şi plătiţi pentru munca prestată) – eu m-aş bucura să aud asta şi i-am încurajat pe cei din sindicate să poarte un dialog pe tema aceasta cu cei din conducerea societăţii”.
 
Preocupare pentru minerit şi Valea Jiului
„Le-am spus, de asemenea, că suntem foarte preocupaţi, atât eu, cât şi prim-ministruUL Victor Ponta, de minerit şi de Valea Jiului. Este, cred, un avantaj pentru Valea Jiului şi pentru sistemul minier că România este condusă de un prim-ministru care face parte dintr-un colegiu cu profil şi cu activităţi miniere. Premierul cunoaşte foarte bine situaţia şi acest lucru mă ajută mult pe mine, ca ministru, pentru că mă sprijină în cabinet atunci când pot să propun soluţii de ajutor şi sprijin legale pentru minerit şi energie, evident soluţii agreate de legislaţia românească şi cea a Uniunii Europene”.
 
Două elemente foarte importante
„Le-am comunicat din nou celor din conducerea societăţii că abordarea mea, în legătură cu toate societăţile din domeniul energiei, vizează două elemente foarte importante. Primul dintre acestea este ca toate societăţile să aibă o strategie de dezvoltare pe termen lung, minim de zece ani de zile, să gândim să ieşim din logica doar de un mandat al consiliului de administraţie, să gândim pentru un orizont de timp mai îndelungat. Am emis şi un ordin de ministru în acest sens, obligând toate societăţile din energie să aibă o astfel de gândire. Al doilea element, tot atât de important, este legat de integritatea în activitatea dumnealor. Deci, nu există niciun fel de toleranţă la acte care nu respectă principiile de integritate şi în trecut a trebuit să luăm şi măsuri (…). Acolo unde au fost semnale clare de lipsă de integritate n-am ezitat să luăm măsuri şi nu vom ezita nici pe viitor! Societăţile şi managementul societăţilor trebuie să-şi asume conducerea acestor companii, cred că am ieşit din perioada în care la minister erau miniştri sau miniştri secretari de stat care se credeau atotştiutori şi din birourile de la Bucureşti conduceau societăţile de energie. Ne îndreptăm spre altceva, către responsabilizarea conducerii societăţilor, iar noi îi vom sprijini atunci când vor veni cu solicitări legale şi vom interveni dacă vor avea probleme cu integritatea sau cu instabilitatea pe termen lung”, a declarat Răzvan-Eugen Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
 
ZVJ întreabă, ministrul răspunde
- Ce se mai aude referitor la contractul de investiţii cu chinezii? 
- Legat de problema cu contractul cu chinezii… Contractul a fost negociat, este într-un anumit stadiu. Este o problemă a managementului societăţii. Din punct de vedere al sprijinului guvernamental el există, cum încercăm să dăm şi alte soluţii de sprijin. De altfel, la ultima vizită în SUA cu premierul Victor Ponta, am încercat să sprijinim societatea prin găsirea de potenţiali investitori puternici din mineritul american. Urmează să continuăm aceste discuţii în săptămânile viitoare, deoarece aceşti investitori de care vorbesc au un potenţial financiar absolut remarcabil. Orice putem să atragem ca investiţie în Valea Jiului o vom face. Primarul de la Uricani mă întreba azi dacă încurajăm deschiderea anumitor mine şi i-am spus că va trebui să-i încurajăm desigur. Încurajăm pe toţi cei care doresc să deschidă noi locuri de muncă, deoarece eu cred că este important şi pentru această regiune, dar şi pentru România, ca această resursă primară, numită cărbune, să fie transformată în energie şi apoi valorificată.
 
- Din 25 ianuarie 2015 CEH va intra în faliment, aşa cum s-a susţinut recent la o conferinţă de presă a liberalilor? 
- Declaraţia a fost făcută de un vicepreşedinte liberal… N-aş vrea, sincer, să intru într-o dispută electorală. Vizita mea aici nu este o vizită electorală, nu candidez la nimic, nici măcar nu sunt membru al vreunui partid politic. V-aş recomanda ca în această perioadă să luaţi cu prudenţă orice fel de astfel de declaraţii făcute de oameni politici. Noi ce-am încercat aici cu autoritatea locală, cu parlamentarii din judeţ, a fost să facem o evaluare corectă şi apoi să găsim soluţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru această societate şi nu să ne ocupăm de probleme electorale… Cred că pentru Valea Jiului ar fi mult mai util dacă toţi am încerca să găsim nişte soluţii bune pentru rezolvarea problemelor, decât să se încerce să se inflameze spiritele. Responsabilitatea mea ca ministru şi al autorităţilor locale este să păstrăm locurile de muncă, să ajutăm societatea să se eficientizeze – pentru că este clar că societatea trebuie să se eficientizeze şi să ne ocupăm mai puţin de declaraţii politice, de astfel de apocalipse care nu fac bine ţării, oamenilor de-aici, zonei.
 
- Legat de importul de cărbune… Este necesar în acest moment? N-ar trebui mai bine sprijinirea producţiei de huilă românească în dauna acestor importuri care sufocă producţia de huilă românească? 
- Ne aşteptăm la o iarnă plină poate de turbulenţe venite pe calea contextului regional. Din acest motiv, în hotărârea de guvern prin care am stabilit programul de iarnă, am prevăzut o cantitate obligatorie de cărbune care trebuie stocat, care e în linie cu stocul din anii trecuţi, cantitate care se adaugă stocurilor României de păcură, dar şi nivelului de umplere a lacurilor de acumulare – peste media ultimilor ani, care se mai adaugă şi rezervei de gaz natural, care este 2,8 miliarde de metri cubi – cu 1 miliard de metri cubi mai mare decât obligaţia legală stabilită de autoritatea de reglementare în domeniu. Toate astea pentru că ne dorim ca în cazul în care ne vom confrunta cu o problemă cu gazul natural să fim în situaţia să depăşim cu bine această iarnă fără probleme majore şi ceea ce am garantat public, în repetate rânduri, să fie respectat, indiferent de scenariul care va fi. Vrem ca populaţia României să fie protejată. Mi-aş dori ca minerii să producă cât mai mult cărbune, mi-aş dori să importăm cât mai puţin cărbune – şi le-am spus azi sindicatelor miniere acest lucru (…).
 
- Dl.  vicepreşedinte al EUREL, prof.univ.dr. Victor Vaida, tocmai a prezentat la Petroşani, de curând, o sinteză a unui material mai amplu privind strategia energetică europeană pe termen mediu şi lung, la care a lucrat de mai multe luni de zile împreună cu o comisie din cadrul EUREL. Materialul amplu, ce priveşte toată strategia europeană şi în care e inclusă şi partea ce ţine de energetica românească, a fost depus la Comisia Europeană. Partea materialului ce ţine de energia românească va ajunge în noiembrie, din câte am înţeles, şi la ministerul Energiei şi Guvernul României. Referitor la aceasta, distinsul profesor susţine că în strategia energetică a ţării huila românească nu trebuie să lipsească şi trebuie să fie clar delimitată, cu un procent de 7-8%. Unde am vrut să ajungem cu întrebarea de fapt: se vorbeşte de cărbune în viitoarea strategie, dar nu se specifică, clar, cuvântul „huilă”. Este realist procentul de huilă stabilit de specialiştii în energie din comisia EUREL, din care face parte şi profesorul Vaida? 
- Îl cunosc pe domnul Vaida, este o persoană cu experienţă, aştept cu interes materialul şi este binevenit, pentru că suntem chiar în acest proces de realizare a viitoarei strategii energetice a ţării. Din ce aud, suntem pe aceeaşi lungime de undă, pentru că şi noi şi domnia sa şi colegii domniei sale considerăm că este important pentru România să existe cărbunele în continuare ca o sursă foarte importantă în sectorul energetic. Dintre toate sursele de energie, din punct de vedere al securităţii, ne putem baza cel mai mult pe cărbune… La gaz pot apărea probleme, apa depinde de condiţiile meteorologice, regenerabilele la fel. Cărbunele este un tip de combustibil care ne dă o foarte mare stabilitate, şi din acest motiv trebuie găsite soluţii pentru ca acesta să fie menţinut ca parte a energeticii româneşti.
 
- Mina Petrila are zăcăminte de cărbune care pot fi exploatate mulţi ani de-acum încolo, contrar a ce se susţine de unii legat de partea de transport, de costuri şi de condiţii. Poate fi prelungit la UE termenul de închidere a minei, care acum este de 31 decembrie 2015? În condiţiile în care pe plan european se redeschid mine, fireşte conservate cum trebuie, noi de ce să le închidem acum? Valea Jiului fără minerit va avea pe viitor probleme mari, din circa 140.000 de suflete, jumătate depind de minerit. Tuturor din Vale le pare rău acum, dar tardiv, că s-au închis între timp mine, cum a fost şi cazul Minei Dâlja, care putea fi salvată… sau Mina Aninoasa. N-ar fi păcat să închidem acum altele şi altele, în condiţiile în care o mină nu o închizi şi o redeschizi apoi ca pe-o farmacie? Este vorba de investiţii enorme să deschizi o nouă mină, să o iei practic de la început… Poate niciodată nu vom mai putea face acest lucru; plus că distrugem zăcământul existent definitiv. Deci, în concluzie n-ar fi mai bine să facem eforturi să păstrăm măcar minele care mai sunt? Dacă tot mergeţi la negocieri la CE, poate reuşiţi să mai salvaţi ce au stricat alţii, tot prin aşa-zisele „negocieri”…
- Problema îmi este cunoscută şi în măsura în care vom avea acordul Consiliului Concurenţei şi Comisiei Europene – probabil va fi una dintre temele pe care le vom discuta în noiembrie la Bruxelles şi în condiţiile în care avem şi încredere că acolo lucrurile decurg bine din punct de vedere al securităţii în muncă – atunci voi încuraja acest lucru, vorbesc de extinderea perioadei de funcţionare a Minei Petrila. Repet, una dintre condiţii este să avem certitudinea că totul este în regulă din punctul de vedere al siguranţei lucrătorilor de-acolo. Până la urmă, viaţa oamenilor este cel mai important lucru. Va trebui să avem şi acordul Comisiei Europene, în aşa fel încât să se ţină cont că mina este într-un program de închidere aprobat de Comisia Europeană.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Prezentă joi, într-o emisiune la un post naţional de televiziune, deputatul hunedorean liberal Carmen Hărău a făcut o s[..]
02.08.2015, 21:45   |    0 comentarii
Miercuri, într-o emisiune la B1TV, deputatul hunedorean Carmen Hărău a abordat, într-o manieră extrem de dură, pro[..]
09.07.2015, 17:30   |    0 comentarii
Pierderi zi de zi
- Cu cât se produce megawattul acum? Credeţi că există şanse ca în viitorul [..]
06.07.2015, 23:27   |    3 comentarii

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter