05.11.2014,  21:04:14 | 2 comentarii | 3886 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Şmecherii din politică îşi iau partea leului. / În atenţia DNA: CJ Hunedoara - contracte de milioane de euro cu o firmă a fetelor lui Dan Voiculescu, cu firma deţinută – până de curând – de familia unui secretar de stat şi cea a soţului unei consiliere din Ministerul pentru Societatea Informaţională!
de Cătălin DOCEA

Este vorba despre ministerul prin care, total „întâmplător”, se cofinanţează de la bugetul de stat proiectele ce se vor implementa cu bani europeni în judeţ! Iţele afacerilor cu bani europeni duc până la dosarul EADS!

La data de 14 ianuarie 2014, 
Consiliul judeţean Hunedoara anunţa că derulează, încă din 4 decembrie 2013, proiectul denumit „Implementarea unei soluţii de e-guvernare la nivelul unor unităţi administrativ-teritoriale pentru eficientizarea serviciilor publice – zona 4”, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul pentru Socie­tatea Informaţională, Organism Intermediar pentru Axa Prioritară 3 – „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public” a POS CCE. 
Valoarea totală a proiectului este de 6.724.166,60 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă se ridică la 6.589.683,26 lei – adică peste 65 de miliarde de lei vechi. 
Remarcaţi,...
...pentru început, faptul că – aşa cum reiese din anunţul oficial – contractul de finanţare a fost semnat între CJ Hunedoara (CJH) şi Ministerul pentru Socie­tatea Informaţională (MSI), în calitate de organism intermediar. Această informaţie va deveni esenţială ceva mai târziu. Vremea a trecut şi, la data de 15.07.2014, CJH anunţa deja licitaţia pentru atribuirea contractului denumit „Echipamente şi servicii de implementare a sistemului informatic integrat (inclusiv servicii de instruire) în cadrul proiectului Implementarea unei soluţii de e-guvernare la nivelul unor unităţi administrativ–teritoriale pentru eficientizarea serviciilor publice - zona 4”. Valoarea contractului a fost estimată, potrivit site-ului public de achizi­ţii, la suma de 4.922.200 lei plus TVA.
La procedură...
...s-a prezentat o singură societate, Siveco România SA, cu sediul în Bucureşti, căreia i-a şi fost atribuit – pentru suma de 4.577.646 lei + TVA – contractul anterior menţionat (nr. 881 din 15.10.2014). 
În paranteză trebuie spus că Irina Socol, fondator şi preşedinte SIVECO, este cercetată într-un dosar de evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro, şi – în data de 9 septembrie a.c. – a şi fost arestată preventiv. Din 4 noiembrie, Socol se află în arest la domiciliu.
Potrivit anunţului...
...de atribuire postat de CJH pe e-licitatie.ro la data de 16 octombrie 2014, Siveco România SA poate subcontracta, la rândul său, un procent de 22% din întreaga afacere.
Din analiza documentelor...
...puse la dispoziţie de către CJ Hunedoara prin intermediul site-ului oficial de achiziţii publice a rezultat că, pentru a câştiga acest contract, la care oricum a ofertat singură, Siveco România SA a avut ca subcontractant pe SC Activ Systems&Solutions SRL Bucureşti (asociaţi 50% - 50%, administratori fiind Penescu Cosmin-Ionuţ şi Solomon Şerban).
Şerban Solomon, asociat la firma care, în calitate de subcontractor, va presta pentru Consiliul Judeţean Hunedoara, nu este nimeni altul decât soţul numitei Andreea Solomon – consilier superior la Direcţia Reglementări, Avize şi Control – Compartimentul Avize din cadrul Direcţiei Generale Societatea Informaţională a Ministerului pentru Societatea Informaţională. Angajată recent pe această funcţie (în septembrie 2014), în urma concursului organizat în data de 18 august 2014, după ce a realizat 122 de puncte din cele 200 posibile (probă scrisă + interviu).
Contract cu firma doamnei de la minister
Şi iată cum, în sinteză, la contractul obţinut de CJ Hunedoara în urma unui contract de finanţare semnat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională va presta, în proporţie de maxim 22 la sută, chiar firma la care soţul unei funcţionare din minister este asociat (deţinând 50% din părţile sociale).
Spuneam, în titlul acestui articol, că iţele afacerilor cu bani europeni duc până la celebrul dosar EADS. Aşa şi este: anterior momentului în care a dobândit calitatea de consilier superior în MSI, d-na Solomon a fost director economic la Midocar Consulting, administrată de către directorul EADS România, unul dintre subcontractorii EADS prin intermediul cărora, potrivit anchetatorilor, s-ar fi dat şpăgile către diverşi factori cu putere de decizie din Ministerul de Interne (actualmente Ministerul Afacerilor Interne).
N-am spus,...
...şi nici n-am gândit, măcar o secundă că Siveco România SA şi subcontractantul său, SC Activ Systems & Solutions SRL, ambele cu sediul în Bucureşti, nu au capacitatea de a îndeplini cu succes contractul în valoare de 4.577.646 lei + TVA (nr. 881 din 15.10.2014) semnat cu CJ Hunedoara. Deşi, dacă e să ne raportăm la cifra de afaceri a subcontractantului, de peste 7,7 milioane de lei în 2013, profitul de numai 22.962 de lei pare cam... micuţ.
 
Contract similar, elemente şi mai interesante
La data de 24.07.2014, CJH anunţa licitaţia pentru atribuirea contractului denumit „Echipamente şi servicii de implementare a sistemului informatic integrat (inclusiv servicii de instruire) în cadrul proiectului Implementarea unei soluţii de e-guvernare la nivelul unor unităţi administrativ–teritoriale pentru eficientizarea serviciilor publice - zona 1”. Valoarea contractului a fost estimată, potrivit e-licitatie.ro, la suma de 5.095.919,84 lei plus TVA.
La procedură...
...s-a prezentat, din nou, o singură societate comercială. Best Point Consulting SRL, cu sediul în Iaşi. Acesteia i-a fost atribuit, la data de 24.10.2014, contractul amintit la o valoare de 5.085.175 lei + TVA (contract nr. 903 din 29.10.2014). Remarcaţi, vă rugăm, faptul că între valoarea estimată şi cea de atribuire este o diferenţă foarte mică, de numai 13.323,60 lei cu tot cu TVA. Cum ar veni, oamenii au ras tot.
Societatea desemnată...
...câştigătoare după ce a alergat singură pentru acest contract, nu putea îndeplini – printre altele - cerinţa ca, în perioada 2011 – 2013, să fi avut o cifră de afaceri medie globală de cel puţin 10 milioane de lei (asta pentru că a avut cifre anuale de afaceri între 1,4 şi 7 milioane de lei cu numai 1 angajat!). Drept urmare, în calitate de ofertant, Best Point Consulting SRL Iaşi s-a prezentat la licitaţie cu doi subcontractanţi (Centrul de Calcul SA Târgu Jiu şi New Sky Technologies SRL Bucureşti) şi un terţ susţinător (The Red Point SA Iaşi).
Surprizele...
...abia acum încep să apară. N-am identificat, în măsura resurselor relativ limitate pe care le-am avut la dispoziţie, chestiuni spectaculoase referitoare la Best Point Consulting SRL Iaşi (asociat unic / administrator Gîdei Buruiană Mihaela). În afară de nişte executări silite în urma unor litigii cu CNADNR, plus calitatea de asociat (95%) la o societate aflată în lichidare (Carisma Impex SRL), nimic spectaculos în raport cu Mihaela Gîdei Buruiană (fostă Fuştei) şi societatea sa.
Subcontractanţii...
...şi terţul susţinător al Best Point Consulting SRL Iaşi la procedura atribuită de CJ Hunedoara ne aduc însă informaţii interesante.
În judeţul Gorj...
...este de notorietate faptul că SC Centrul de Calcul SA Târgu Jiu este controlată de Bebe-Viorel Ionică (vicepreşedinte PSD Gorj, ex-membru marcant… PDL), alături de cei doi copii, Bogdan Marius Ionică şi Dragoş Viorel Ionică. Membrii familiei Ionică s-au retras însă, rând pe rând, din societate până în luna aprilie 2014. Potrivit presei gorjene, Ionică ar mai controla cotidianul „Gorjeanul”, dar şi licenţa Antena 1 Târgu Jiu. O bună parte din activitatea d-lui Ionică, actualmente secretar de stat la nivelul MSI, este legată de Centrul de Calcul SA Târgu Jiu, socie­tatea pe care a condus-o şi la care a deţinut acţiuni.
De altfel, chiar dacă şi-a curăţat încet-încet declaraţia de avere de la momentul în care a început să ocupe funcţii publice, Bebe-Viorel Ionică, secretarul de stat de la MSI, deţine chiar şi astăzi un teren intravilan în suprafaţă de 83,30 mp, pe strada Tudor Vladimirescu, la nr. 17. Tocmai adresa la care, aţi ghicit!, funcţionează şi sediul SC Centrul de Calcul SA Târgu Jiu... Atât pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, cât şi pe cel al SC Centrul de Calcul SA Târgu Jiu, am descoperit rămăşiţe ale legăturilor familiei Ionică cu societatea men­ţio­nată.
Al doilea subcontractant...
...al SC Best Point Consulting SRL Iaşi la procedura atribuită de CJ Hunedoara este, după cum spuneam, New Sky Technologies SRL Bucureşti (fostă Camina Distribution SRL Bucureşti). Societatea este deţinută, 50%-50%, de Camelia-Rodica Voiculescu şi Corina-Mirela Voiculescu, fiicele omului de afaceri Dan Voiculescu, condamnat şi încarcerat de curând pentru spălare de bani.
Chiar şi terţul...
...susţinător al SC Best Point Consulting SRL Iaşi la procedura atribuită, de curând, de către CJ Hunedoara are o poveste interesantă deoarece, la The Red Point SA Iaşi, 81,50% din capitalul social, din acţiuni adică, este deţinut de Bogdan Constantin Solcanu, fiul fostului senator PSD de Iaşi, Ion Solcanu. Vom reveni.

Booking.com

Comentarii articol (2 )

#1 Turlacu05.11.2014,  23:05:59
Culmea culmilor. Pe ăştia îi votează, ca oile, Teleormanul de Ardeal, adică Valea Jiului...
#2 eu06.11.2014,  08:58:35
Toate aceste contracte au fost atribuite de Molot, nu?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Pe aceeasi tema
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara a decis să verifice, în următoarea perioadă, peste 120 de investiţii der[..]
24.05.2015, 22:29   |    0 comentarii
Vineri, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, conducerea instituţiei a primit vizita unei delegaţii din partea Parohie[..]
17.05.2015, 21:26   |    0 comentarii
În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, consilierii au aprobat plata mai multor cotizaţii către asoci[..]
29.03.2015, 19:59   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter