05.11.2014, 21:33:50 | 2 comentarii | 1478 vizualizari
De duminică până luni dimineaţa / Creştinii din Valea Jiului vor avea aproape moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Se împlinesc cinci ani de când judeţul Hunedoara are înfiinţată o Episcopie ortodoxă, de care, într-adevăr, era mare nevoie, ţinând cont de mărimea judeţului şi de faptul că există trei protopopiate, fiecare cu zeci de sfinte biserici şi mănăstiri.
Ne gândim la
Mănăstirea Prislop, unde este înmormântat Sfântul Ardealului, părintele Arsenie Boca, la enigmatica şi minunata Sfântă Biserică de la Densuş, la Biserica Colţi, la bisericile vechi din Petroşani, Livezeni, Petrila sau Uricani, sau la cele din zona pădurenilor din nordul judeţului. Cum ortodoxia a fost religia care a păstrat cel mai bine continuitatea acestui popor milenar, nu putem să nu scriem aici şi de un al doilea eveniment care se sărbătoreşte în 2014 de către Biserica Ortodoxă Română: Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. An comemorativ ales deloc întâmplător, deoarece se împlinesc 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Domnitor Român, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi şi cu sfetnicul Ianache (Văcărescu), aceştia fiind canonizaţi de către Sfântul Sinod al BOR pe data de 20 iunie 1992, cu data de pomenire pe 16 august.
Nu vom trece toate datele istorice şi ce s-a întâmplat acum 300 de ani, pentru că există istorici care au făcut-o mai bine decât noi, dar vă spunem că cele mai importante biserici ctitorite sau refăcute de Sfântul Constantin Brâncoveanu, domnul Ţării Româneşti, sunt: Biserica din Mogoşoaia (Bucureşti), Biserica „Sfântul Gheorghe-Nou” (Bucureşti), Biserica din Potlogi (judeţul Dâmboviţa), Biserica din Doiceşti (judeţul Dâmboviţa), Biserica din Făgăraş (judeţul Braşov), Mănăstirea „Sâmbăta de Sus” (judeţul Braşov) şi Mănăstirea Hurezi/Horezu (judeţul Vâlcea), Mănăstirea Polovragi (judeţul Gorj). Iar un domnitor român care a ctitorit atâtea biserici păstrătoare de istorie şi care şi-a pierdut viaţa în faţa păgânilor, nu poate fi decât un sfânt, cum bine a luat decizia Sinodul BOR.
Moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni la Petroşani
Ţinând cont de acest context, Preafericitul Patriarh Daniel aduce în dar, la Deva, vineri şi sâmbătă, la evenimentele dedicate împlinirii a 5 ani de la înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în semn de apropiere de fraţii creştini din judeţul Hunedoara, dar şi de apreciere pentru tot ceea ce se întâmplă în cadrul acestei tinere episcopii, condusă cu credinţă, har şi înţelepciune de Preasfinţitul Episcopul Gurie. Ca un cadou şi pentru creştinii din Valea Jiului, la propunerea Episcopului Gurie, moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni vor ajunge duminică şi la Petroşani, unde vor fi depuse pentru venerare pentru 24 de ore în Biserica Sfânta Treime din centrul municipiului.
Vorbele Protopopului Văii Jiului, părintele Petrache Creţu
„Acest eveniment minunat care se va petrece la Petroşani, la Biserica Sfânta Treime, este ca o prelungire a bucuriei a celor cinci ani de la înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, când Preasfinţitul Gurie a fost ales ca şi Episcop şi Întâistătător al eparhiei noastre. Un prilej pentru care, iată, sunt aduse moaştele Sfinţilor Brâncoveni, mai întâi la sediul eparhial de la Deva, în zilele de vineri şi sâmbătă, 7-8 noiembrie, după care la Petroşani, duminică 9 noiembrie, la Biserica cu hramul Sfânta Treime. Pe lângă cei cinci ani de la înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, anul acesta, 2014, a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii), pentru a se sublinia însemnătatea Sfintei Spovedanii ca Taină a iertării, reconcilierii şi vindecării spirituale, a Sfintei Euharistii ca Taină a sfinţirii şi înnoirii vieţii, prin împărtăşirea cu Hristos, dar şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, întrucât se împlinesc 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Domnitor al Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi, Ştefan, Constantin, Radu şi Matei. După cum vedeţi, pe lângă Anul omagial Euharistic, anul 2014 este anul consacrat valorilor istorice şi spirituale care ne-au dat puterea şi tăria, nouă ca popor, să depăşim vremurile, greutăţile şi toate celelalte, bineînţeles cu credinţa în Dumnezeu şi cu sprijinul dat de El. Un an 2014 legat de jertfe, curaj, demnitate, credinţă, pentru că prin domnul Brâncoveanu se văd toţi cei cu suflet românesc (şi tineri şi vârstnici şi bogaţi şi săraci). Credinţa domnitorului martir este cea care încununează şi osteneala şi jertfa sa. Şi vă spun şi de ce: pentru că au murit şi alţii dar pentru alte cauze, ori în acest caz domnul Ţării Româneşti a murit pentru Hristos. Când ai murit pentru credinţă, ca Sfântul Brâncoveanu, ai murit pentru Hristos şi acesta este mesajul care trebuie transmis tuturor! Au murit ei atunci ca nişte martiri, dar pentru ei libertatea şi exprimarea aceasta, în tot ceea ce ne înconjoară şi în vremea noastră, credinţa şi iubirea faţă de Hristos, au însemnat de fapt nemurirea, iar pentru noi puterea exemplului, continuitatea ca neam şi ţară, legătura şi mai strânsă între noi ca popor creştin, Hristos, Dumnezeu Tatăl şi Sfânta Biserică Ortodoxă”, ne-a declarat protopopul Văii Jiului, părintele Petrache Creţu.
Tot domnia sa ne-a spus mai amănunţit şi cum se vor desfăşura duminică evenimentele la Biserica Sfânta Treime din Petroşani: „Înainte de slujba specială de duminică dimineaţa, după orele 8:30, Sfintele Moaşte ale Brâncovenilor vor fi aduse la Petroşani de către o delegaţie trimisă de Preafericitul Daniel, condusă de Preasfinţitul Episcop Vicar Patriarhal Varlam Ploieşteanu. După aducerea moaştelor la biserică, se va oficia Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de Preasfinţitul Varlam Ploieşteanu împreună cu un sobor de preoţi. Moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni vor fi în Biserica Sfânta Treime toată ziua de duminică şi toată noaptea de duminică spre luni. De aceea, îi îndemnăm pe toţi creştinii Văii Jiului ca, după Sfânta Liturghie de la Sfintele lor Biserici, să încerce să-şi facă vreme şi să ajungă la Petroşani, la Biserica Sfânta Treime, pentru întâlnirea nu doar cu istoria românilor, ci cu dragostea faţă de neam şi credinţă.
Părintele Iulian Selaje
Şi preotul paroh al Bisericii Sfintei Treimi din Petroşani, părintele Iulian Selaje, a declarat cu bunăvoinţă creştinească pentru Ziarul Văii Jiului: „Duminică, 9 noiembrie, avem bucuria de a avea în Valea Jiului moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Preasfinţitul Episcopul nostru a ales Valea Jiului ca al doilea loc unde să poposească moaştele Sfinţilor Brâncoveni din Episcopia Devei şi Hunedoarei, Biserica Sfânta Treime din centrul municipiului Petroşani. Începând cu orele 9:00 vor sosi moaştele însoţite de un ierarh de la Patriarhie şi apoi va începe Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În tot acest timp, credincioşii prezenţi se vor putea închina la Sfintele Moaşte şi vor putea aduce cinstire marilor martiri ai neamului românesc. Moaştele vor sta toată ziua şi toată noaptea în biserica noastră. De la orele 17,00, foarte important de reţinut pentru credincioşi, vom face şi Taina Sfântului Maslu, pentru că duminică este şi sărbătoarea Sfântului Nectarie din Eghina, care este recunoscut de foarte mulţi credincioşi ca tămăduitor de boli grele, cum este de exemplu cancerul. Îi aşteptăm cu drag pe toţi cei care au credinţă şi le spunem chiar şi celor întârziaţi, care, din anumite motive, nu pot ajunge ziua sau seara, că pot ajunge să se reculeagă şi să aducă cinstire moaştelor Sfinţilor Martiri Brâncoveni chiar şi pe timpul nopţii de duminică spre luni, biserica fiind deschisă toată noaptea”.
Comentarii articol (2 )
#1
![]()
Daca Sfantul Nectarie este tamaduitor de boli grele,de ce reprezentantii B.O.R.,cand au probleme de sanatate,apeleaza la cele mai bune spitale si la cei mai buni medici,de ce nu asteapta vindecarea de la Sfantul Nectarie?Sau acesti sfinti tamaduitori refuza sa ii vindece si pe reprezentantii B.O.R.,ei ii vindeca doar pe enoriasi!
#2
![]()
Cristi, ti-as pune o intrebare... oare de ce cand n-ai credinta, dai cu bota-n balta si te mai crezi si destept? Si o alta mai la obiect: oare de ce Lumina Sfanta de Pasti se aprinde la Ierusalim doar patriarhului ortodox, lucru pe care stiinta nu poate sa-l elucideze si de aceea toti tac malc pe acest subiect? Daca ai credinta, poti sa te vindeci de orice boala... Acum, ca exista preoti care se vindeca prin credinta, este un lucru stiut. Cum exista si preoti care isi fac doar meseria si... atat. De asta ,,nu asteapta vindecarea de la sfant,, cum bine spui. Dar asta e treaba lor si fiecare cum isi asterne asa doarme... Pe ei are cine sa-i judece, intreit, cum spun Sfintii Parinti. Cum si pe noi... Vezi tu, acesti sfinti tamaduitori nu fac diferente intre preoti si crestini, ca pe pamant, pentru ca ierarhiile lor sunt dupa credinta, dupa curatenia sufletului, dupa misiunea pe care fiecare om o are pe pamant, cum e scris destinul fiecarui om de la nastere. Fiecare ne regasim credinta mai devreme sau mai tarziu, pentru ca Dumnezeu ne da incercari si ne-o arata... probabil si tu o vei gasi sau regasi candva. O zi buna!
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|