09.11.2014, 22:02:32 | 0 comentarii | 823 vizualizari
Proiectul CERES / Cercetare avansată în arheologie în judeţul Hunedoara
Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Astăzi, începând cu ora 11, la Palatul Magna Curia, sediu al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, va avea loc o acţiune în timpul căreia o echipă de specialişti va prezenta metodele şi mijloacele de cercetare atrase şi dezvoltate printr-un ambiţios proiect, numit CERES.
Trebuie amintit că, anul acesta, la începutul lunii iulie, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva a anunţat că în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 (coordonatorul proiectului), şi Lavimar Consult a demarat proiectul intitulat „Centru pentru valorizarea proiectelor cultural-ştiinţifice în arheologie”, cu acronimul CERES. Acesta face parte din domeniul Parteneriate în Domeniile Prioritare, finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării).
În cadrul proiectului, care se derulează pe o perioadă de trei ani (2014-2016) şi prin care MCDR Deva va primi o finanţare de la bugetul de stat de peste 136.000 lei, una dintre acţiuni va avea loc astăzi. Cu această ocazie, o parte din echipa de specialişti a INOE 2000 va prezenta metodele şi mijloacele de cercetare atrase şi dezvoltate prin proiectul CERES, rezultatele cercetărilor pluridisciplinare care au condus la excepţionala apreciere a proiectului, precum şi aspectele inovative ale acestuia. Astfel, pe lângă conducerea MCDR, la întâlnire vor fi prezenţi dr. ing. Roxana Radvan (coordonator departament CERTO-INOE), dr. fiz. Laurenţiu Angheluţă (director proiect) şi drd. ing. Alexandru Chelmus (asistent cercetare).
Informaţii despre proiectul CERES
Buna practică în cercetarea ştiinţifică validată de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000 din Măgurele se va generaliza prin cele mai diverse activităţi de diseminare, printre care cursuri internaţionale şi tabere de cercetare aplicativă ce vor fi organizate în cadrul sitului arheologic
de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, târguri internaţionale de prezentare a rezultatelor şi noutăţilor tehnologice şi ştiinţifice din domeniul arheologiei şi conservării bunurilor culturale. Astfel, consorţiul urmăreşte să creeze în cadrul MCDR Deva un centru de lucru modern, dar şi un centru de pregătire pentru arheologi din ţară şi străinătate, bazându-se pe asistenţa echipelor de arheologi, istorici, fizicieni, electronişti şi chimişti.
Evenimentele incluse în programul de desfăşurare a proiectului vor poziţiona oraşul Deva şi judeţul Hunedoara pe harta celor mai importante centre pentru cercetarea arheologică din sud-estul Europei. Pentru activităţile de cercetare pe teren se vor folosi cunoştinţe de ultimă oră şi echipamente din cea mai nouă generaţie.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|