21.04.2010, 13:20:27 | 0 comentarii | 490 vizualizari
Cu toate că Ministerul Sănătăţii vrea sânge, Spitalul de Urgenţă Petroşani nu are un deficit la acest capitol
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat cinci centre mobile pentru donarea de sânge. Această hotărâre s-a pus în practică imediat ce criza de sânge din spitalele româneşti a fost conştientizată şi de minister. Cele mai mari lipsuri sunt cele din spitalele bucureştene. În Vale însă nu este criză de sânge. Managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani spune că în momentul de faţă nu sunt probleme privind stocul de sânge din cadrul laboratorului de transfuzie. De altfel, şi din fericire, nici în ultimii ani spitalul nu s-a confruntat cu probleme speciale în privinţa sângelui. În rarele cazuri când s-a confruntat, totuşi, cu lipsă de sânge, spitalul a colaborat cu celelalte centre vecine, cum ar fi cel de la Târgu Jiu.
În vederea întregirii stocului de sânge pentru spitalele din Bucureşti şi centrele medicale mari din ţară, autocarele vor pleca în ţară pentru a colecta sânge. Acestea sunt operaţionale începând cu luna iunie şi sunt coordonate de Institutului Naţional de Hematologie în colaborare cu Societatea Română de Cruce Roşie din România. Maşinile se vor putea deplasa la instituţii, firme, în locurile publice din localităţile unui judeţ pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene. Autocarele vor acţiona regional, deplasându-se după un program prestabilit. În centrele mobile vor lucra voluntari ai organizaţiei Crucea Roşie. După finalizarea acţiunilor de donaţie, sângele donat va fi preluat de către centrele de recoltare a sângelui din ţară, care îl vor prelucra. Materialele necesare donării de sânge se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar costurile de operare ale autocarelor (conducător auto, combustibil etc.) vor fi suportate de către Crucea Roşie, în baza unui protocol tripartit semnat între Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Hematologie şi Crucea Roşie.
Autocarele au baza în regiunile Bucureşti, Moldova, Dobrogea, Ardeal şi Banat. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe, activitatea acestora fiind monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge. Costul unui autocar include dotarea şi amenajarea interioară şi se ridică la preţul de 900.000 lei. Fiecare autocar este dotat cu o sală de aşteptare, unde se completează formularele înaintea consultaţiei medicale, o sală de consultaţii utilată cu un mini-laborator unde se testează hemoglobina şi glicemia, o sală cu două posturi pentru donare şi o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc înaintea părăsirii autocarului.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|