12.11.2014,  21:01:20 | 0 comentarii | 4695 vizualizari
Primim la redacţie / Nu ştim de la cine, bănuim că de la Consiliul Judeţean Hunedoara
de Ziarul Vaii Jiului
Către,
Redacţia cotidianului ”Ziarul Văii Jiului”
Domnului redactor-şef Marian BOBOC 
 
Domnule Redactor-Şef,
 
Referitor la articolul intitulat ”Şmecherii din politică îşi iau partea leului. / În atenţia DNA: CJ Hunedoara - contracte de milioane de euro cu o firmă a fetelor lui Dan Voiculescu, cu firma deţinută – până de curând – de familia unui secretar de stat şi cea a soţului unei consiliere din Ministerul pentru Societatea Informaţională!” apărut în ediţia nr. 1566 din 06.11.2014, avându-l ca autor pe jurnalistul Cătălin Docea, vă solicităm să publicaţi în ziarul dumneavoastră următoarele precizări:
 
Cadrul legal corespunzător oricărei achiziţii publice este reprezentat de 2 acte normative: 
- OUG 34/2006, actualizată, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii;
- HG nr. 925/2006, actualizată, pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.
Potrivit acestor acte normative, orice procedură de atribuire a contractelor de lucrări/furnizare/servicii se derulează prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). Aceste proceduri, în funcţie de valoare, se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prin urmare, orice firmă din România sau statele U.E., interesată de aceste proceduri de atribuire a contractelor, poate depune o ofertă, având astfel posibilitatea de a deveni executantul contractelor de lucrări/furnizare/servicii. 
În cazul în care se depune o singură ofertă de către un operator economic, legea prevede că, dacă documentele depuse respectă şi îndeplinesc în totalitate cerinţele autorităţii contractante (documente de calificare, elemente tehnice şi preţ), firmei respective i se atribuie contractul.
În consecinţă, autoritatea contractantă are o relaţie contractuală doar cu firma declarată câştigătoare. Aceasta, la rândul ei, poate avea relaţii contractuale cu eventualii subcontractanţi.
În cazurile prezentate în articolul menţionat, Consiliul Judeţean Hunedoara are relaţii contractuale cu firma declarată câştigătoare, SIVECO România S.A., pentru zona 4 respectiv Best Point Consulting SRL Iaşi, pentru zona 1,  acestea fiind declarate câştigătoare în urma procedurilor de achiziţie publică. Cu celelalte firme amintite în articol, C.J.Hunedoara nu are relaţii contractuale, aceste firme fiind subcontractante.
În aceeaşi OUG 34/2006, se prevede la art. 66, următoarele:
- Pe parcursul aplicării procedurii de atribuire, autoritatea contractantă are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a evita situaţiile de natură să determine apariţia unui conflict de interese şi/sau manifestarea concurenţei neloiale.
De asemenea, la art. 69 ̂ 1, tocmai pentru a preîntâmpina conflictul de interese, se prevăd următoarele:
- Ofertantul/Candidatul/Ofertantul asociat/ Subcontractantul/Terţul susţinător care are drept membri în cadrul consiliului de administraţie/organ de conducere ori de supervizare şi/sau are acţionari ori asociaţi persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv ori care se află în relaţii comerciale, astfel cum sunt acestea prevăzute la art. 69 lit. a), cu persoane ce deţin funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante, este exclus din procedura de atribuire.
Totodată, în normele de aplicare (HG 925/2006), se arată la art. 3̂ 1: 
- Pentru îndeplinirea obligaţiei prevăzute la art. 66 din ordonanţa de urgenţă, autoritatea contractantă solicită ofertantului/ candidatului/ofertantului asociat/subcontractantului/terţului susţinătorului o declaraţie pe propria răspundere cu privire la neîncadrarea în prevederile art. 69^1 din ordonanţa de urgenţă.
Aceste declaraţii pe proprie răspundere există depuse la dosarul de achiziţie. 
Precizăm de asemenea rolul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice – ANRMAP, instituţie ce are ca principale atribuţii următoarele:
• reglementarea cadrului legal referitor la aplicarea procedurilor pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică; 
• monitorizarea, analiza, evaluarea şi supravegherea modului de atribuire a contractelor de achiziţie publică; 
În concluzie, menţionăm că au fost respectate toate etapele prevăzute de legile în vigoare pentru aceste achiziţii publice. Accentuăm încă o dată, pentru a sublinia acest lucru: ANRMAP a validat corectitudinea procedurii de achiziţie, astfel încât publicarea pe SEAP a devenit posibilă. 
Tot ceea ce se afirmă în cadrul articolului amintit poartă răspunderea autorului său.  
Biroul de presă
 
N.R. Întrucât dreptul la replică nu este nici semnat, nici ştampilat, acesta nu respectă nici măcar regula elementară a corespondenţei, care se numeşte bun-simţ. Pe cale de consecinţă, redacţia ZVJ întreabă: ce persoană (nume, prenume, funcţie ocupată în aparatul CJ Hunedoara) poartă răspunderea dreptului la replică? Mai mult curaj domnilor, domnişoarelor şi doamnelor de la Consiliul Judeţean Hunedoara!

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara a decis să verifice, în următoarea perioadă, peste 120 de investiţii der[..]
24.05.2015, 22:29   |    0 comentarii
Vineri, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, conducerea instituţiei a primit vizita unei delegaţii din partea Parohie[..]
17.05.2015, 21:26   |    0 comentarii
În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, consilierii au aprobat plata mai multor cotizaţii către asoci[..]
29.03.2015, 19:59   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter