20.11.2014,  21:22:35 | 15 comentarii | 2205 vizualizari
Aurel Niculescu, directorul general CEH, după întoarcerea de la Bruxelles: / „Vreau să vă spun că, în ceea ce priveşte zona minieră, este imposibil de obţinut acum fonduri. Ne-au atras atenţia că atragerea de fonduri europene, sau de fonduri garantate din partea Statului Român, ori garantate de Statul Român în zona de energie, ca să se susţină activitatea minieră, este interzisă!”
de Corneliu BRAN
Pentru prima dată într-una din sălile Comisiei Europene s-a discutat în exclusivitate despre huila românească, despre Complexul Energetic Hunedoara şi cele patru mine care-i aparţin şi despre celelalte trei mine aflate pe închidere. Meritul acestei întâlniri de informare, nu de decizie, a aparţinut ministrului delegat al Energiei, Răzvan Nicolescu. Care, aşa cum a promis, a luat în delegaţia ministerială atât reprezentanţi de la Departamentul de Energie, cât şi reprezentanţi din cadrul CEH, SNÎMVJ şi Sindicatului „Muntele”.
 
Din păcate, socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu aceea din târg, răspunsurile oferite de membrii Comisiei Europene nefiind deloc, dar absolut deloc favorabile mineritului Văii Jiului. Rămâne ca după această întâlnire de informare să se facă ceilalţi paşi, care nu ţin de subvenţii, Guvernul României putând da un mare sprijin în contractul cu chinezii, trecând huila românească în Strategia de Dezvoltare Energetică Naţională, după cum ne-a spus directorul general. Despre toate discuţiile legate de această întâlnire, de importul de cărbune din această iarnă şi alte probleme legate de CEH puteţi citi mai jos, după care, fiecare, puteţi trage concluziile.
 
Întâlnire fără decizie 
- Domnule director general, s-a luat vreo decizie la Bruxelles, de unde v-aţi întors recent?
- Nu s-a luat o decizie, pentru că nici nu era vorba de aşa ceva. Urmează ca Departamentul de Energie să prezinte o solicitare, fermă şi justificată, în cazul în care există posibilităţi certe de obţinere a unor fonduri europene pentru Complexul Energetic Hunedoara.
- Dumneavoastră aţi luat cuvântul la întâlnire? Vi s-a permis să aduceţi argumente în favoarea CEH?
- Nu. A avut o discuţie doar dl. ministru Răzvan Nicolescu cu şefa delegaţiei Comisiei Europene, după care dânsul a plecat. Dl. ministru delegat al Energiei a făcut o prezentare favorabilă CEH, menţionând importanţa acestuia pentru sistemul energetic românesc. În faţa comisiei a avut un punct de vedere favorabil activităţii complexului energetic, subliniind necesitatea obţinerii unor ajutoare din partea Statului Român sau a Comisiei Europene, pentru continuarea, pe viitor, a activităţii, în bune condiţii. După ce dl. ministru a prezentat scopul şi toate justificările pentru obţinerea acestor fonduri, dânsul a plecat, bineînţeles motivat, rămânând în continuare ca discuţia să fie făcută între reprezentanţii Departamentului de Energie prezenţi şi membri ai comisiei din partea Comisiei Europene.
- Totuşi, un răspuns scris în urma acestor discuţii când o să vină din partea Comisiei Europene?
- Păi, v-am spus, nu există nicio decizie, deci nu va exista niciun alt răspuns… A fost o întâlnire de informare, de genul ce şanse avem să obţinem acele fonduri, fie de la stat, fie de la Comisia Europeană. Ni s-a spus acolo ce condiţii trebuie să îndeplinim şi cam asta a fost.
 
Soluţia crâncenă: NICIO SOLUŢIE
- Ce condiţii vi s-a spus că trebuie îndeplinite pentru a obţine fonduri de la stat sau de la Comisia Europeană?
- Vreau să vă spun că, în ceea ce priveşte zona minieră, este imposibil de obţinut acum fonduri. 
Ne-au atras atenţia că atragerea de fonduri europene, sau de fonduri garantate din partea Statului Român, ori garantate de Statul Român în zona de energie, ca să se susţină activitatea minieră, este interzisă! Deci, nici măcar pe ocolite, cum s-ar zice, prin intermediul zonei energetice, nu se pot obţine fonduri europene sau de la stat pentru minerit. Pentru că s-a luat o decizie acum nu ştiu câţi ani, în urma unor negocieri bătute în cuie, în care s-a spus foarte clar: minele care nu sunt viabile se vor închide şi vor beneficia de fonduri (subvenţii) de închidere pe toată perioada până la închidere; minele viabile să trăiască mai departe, dar fără nicio subvenţie.
- S-a negociat ca de obicei, prost, cu umilinţă, practic în genunchi şi cu capul plecat…
- Da, s-a negociat prost, aveţi dreptate. Acum ce să mai facem?!
- Bun, dar noi nu putem să acceptăm că nu se poate face nimic. Întotdeauna se poate găsi o soluţie… Ce variante v-au dat?
- Nu ne-au dat nicio variantă. Ne-au spus doar ce nu este voie să facem.
 
Comedia bufă a lipsei traducătorului
- Am înţeles, dar nu le-aţi spus totuşi: bine-bine, ne-aţi pus în situaţia să le închidem şi alţii le deschid? Haideţi, ajutaţi-ne cumva, să găsim o altă soluţie măcar. Orice înţelegere sau negociere, orice contract, în timp, pot fi schimbate. Să nu mai spunem că alte state, cum e Spania, de exemplu, au obţinut la negocieri prelungiri la ajutoarele de stat pentru minele viabile. Ei n-au stat probabil în genunchi…
- Eu n-am putut să spun nimic! Nu mi s-a dat cuvântul, nici eu n-am solicitat… Vreau să vă spun acum o remarcă: n-am beneficiat nici măcar de traducător (bine că din delegaţie a făcut parte un dizelist – n.r.). Eu nu sunt vorbitor de engleză, pricep, dar nu pot să mă exprim în această limbă. Ulterior, din comentariile membrilor delegaţiei române am înţeles tot ce s-a discutat.
 
Varianta credit-furnizor…
- Ce şanse credeţi că mai sunt pentru ca, măcar în al douăsprezecelea ceas, Complexul Energetic Hunedoara să aibă viitor?
- Pentru CEH eu rămân în continuare optimist. Sunt şanse bune, numai că trebuie făcut o investiţie mare. Sunt convins că, mai ales după întâlnirea aceasta de la Bruxelles, nu vom obţine fonduri pentru finanţarea investiţiilor din zona minieră. Dar putem obţine aceste echipamente, putem face aceste investiţii pe credit furnizor. Condiţia numărul 1 necesară – nu ştiu dacă şi suficientă, dar 100% necesară – este ca în următoarele 6 luni de zile să apară un document oficial al Statului Român, din care să reiasă că energia electrică şi termică produsă de CEH este cuprinsă în Strategia Energetică Naţională a României măcar pe următorii 10-15 ani. Dacă apare un astfel de document, furnizorii de echipamente care sunt interesaţi să-şi vândă marfa vor accepta şi varianta credit-furnizor. Cum au acceptat chinezii.
 
O soluţie… aiuritoare
- Unii specialişti în minerit susţin că, dacă s-ar mai face circa 1.000 de angajări la producţie, producţia ar creşte. Astfel, în câţiva ani, s-ar putea aduce profit, care să fie apoi reinvestit în investiţii miniere şi utilaje.
- Am auzit şi eu de varianta că dacă s-ar face angajări, s-ar reduce costurile, dar de investiţii tot va fi nevoie. Investiţiile nu le face ţara, le face CEH, guvernul nu ne poate ajuta cu bani. Nu ştiu ce să zic, nu am analizat varianta asta, dar din capul locului nu pare o variantă prea bună. Dacă eventual vă referiţi la completarea turei, în sensul că activitatea de exploatare să fie permanentă – şi sâmbăta şi duminica – atunci, cu siguranţă, 100% s-ar reduce costurile, dar tot n-am ajunge la performanţele care să ne permită să rămânem pe piaţa de energie (exclusiv pe această măsură). Trebuie, în paralel, mai multe măsuri. Asta cu acoperirea zilelor de sâmbătă şi duminică cu personal se va face, dar ştiţi cum (cel puţin asta e propunerea mea)? Venim cu tehnologie performantă, ceea ce înseamnă că se reduce numărul de oameni/ post. Acei oameni nu se vor disponibiliza, o parte din ei vor completa schimburile de sâmbătă, duminică şi alte sărbători. Vă dau un exemplu simplu: dacă pentru o combină într-un schimb e nevoie de vreo 22 de oameni, venind cu echipament modern, performant, care să nu necesite o supraveghere strictă, permanentă şi intervenţii dese pentru remedieri de defecţiuni, nu va mai fi nevoie decât de vreo 10-15 oameni. Diferenţa de oameni care va rămâne va fi redistribuită în schimburile de sâmbăta şi duminica. Astfel va creşte spectaculos producţia şi bineînţeles productivitatea.
 
Import de cărbune „relativ” scăzut
- La anul trebuie să măriţi producţia, pentru ca importurile de cărbune să scadă. Cel puţin aşa a trasat sarcina ministrul Răzvan Nicolescu…
- Am o estimare, nu este o creştere foarte mare. Acum nu pot spune exact…
- În condiţiile actuale, importul de cărbune e necesar în iarna aceasta?
- Fără discuţie. Noi suntem acum în procedură. E a doua procedură, prima a fost anulată. S-a reluat. Astăzi (joi – 20 noiembrie – n.r.) vom avea, imediat după orele 15:00, o ultimă rundă de negocieri cu un potenţial furnizor.
- Cât cărbune din import vreţi să cumpăraţi acum?
- Intenţia noastră (şi prevederile caietului de sarcini) a fost undeva între 100.000 şi 200.000 tone de cărbune.
- Şi preţul?
- Preţul în momentul de faţă, după oferta iniţială, se învârte undeva în jurul a 15-16 dolari pe gigacalorie.
- Vă rugăm să ne „traduceţi” puţin, mai ales pentru cititorii care nu sunt familiarizaţi cu aceste cifre şi comparaţii… E scump sau ieftin?
- E un preţ relativ scăzut faţă de cât a fost. E undeva la 50 şi ceva de lei pe gigacalorie. Or, costurile noastre sunt peste 100 lei pe gigacalorie. Asta e o situaţie favorabilă, pentru că acum doi ani de zile preţul la cărbunele din import a fost şi 26 dolari pe gigacalorie.
 
O scrisoare de… confort
- Credeţi că la anul complexul energetic va scăpa de faliment, în condiţiile în care termină anul cu pierderi?
- Eu sunt convins că nu va intra în faliment! Trăiesc cu speranţa că lucrurile vor intra pe făgaşul normal. Dar ceea ce-mi doresc din tot sufletul, indiferent cu mine sau fără mine la conducerea CEH, este ca ministerul şi reprezentanţii ministerului să aibă răbdare cu complexul, să nu ia decizii pripite.
- Credeţi că politicul mai poate salva CEH-ul şi mineritul?
- Nu trebuie făcut mare lucru din zona politică. În momentul de faţă, guvernul nu cred că mai trebuie să intervină, iar reprezentanţii partidelor nici atât. Guvernul ne mai poate ajuta cu o scrisoare de confort, care să permită intrarea în efectivitate a contractului cu China şi încheierea contractului cu Transelectrica – o companie de stat. Şi bineînţeles să introducă cărbunele în Strategia Energetică Naţională a României (măcar pe 10-15 ani).
- Cu ce v-ar ajuta încheierea contractului cu Transelectrica?
- Păi, trebuie încheiat acest contract cu noi pentru servicii de sistem. Există un act normativ, o hotărâre de guvern din 4 noiembrie, care prevede ca noi, CEH, să realizăm servicii de sistem într-o cantitate de 500 MW, pe următorii 3 ani de zile, până în 31 decembrie 2017.
 
Liniştea dinaintea furtunii… 
- Domnule director general, în încheiere, v-am ruga să le transmiteţi un mesaj minerilor, care vor citi acest interviu. Mulţi au intrat în panică cu plecarea la Bruxelles, cu importul de cărbune, cu toate aceste probleme ale CEH-ului şi cu faptul că nu se vor mai putea primi subvenţii nici de la stat, nici de la Comisia Europeană. Lumea ştia aceste lucruri, dar spera că după Bruxelles va mai fi o şansă, mai ales că în Valea Jiului a venit şi ministrul Energiei…
- Să stea liniştiţi şi să fie convinşi că la Bruxelles nu s-a luat nicio decizie. A fost doar o comisie de informare. În momentul de faţă trebuie să rămânem optimişti că vom găsi cele mai bune soluţii, astfel încât CEH să continue şi mai bine activitatea. 

Comentarii articol (15 )

#1 gogaie21.11.2014,  06:26:03
in termeni populari psd ne a mintit din nou insolventa la ceh multumim dl razmerita si dragoi.
#2 DINU21.11.2014,  07:18:13
delagatie de papagali cum sa pleci fara translator pai cum le a spus dragoi celor din comisia europeana ca el cistiga doua sute milioane pe luna si habar n are pe ce lume traieste.
#3 mihai21.11.2014,  08:35:00
Asa ne trebe daca ne conduc Altii,tara noastra a trait si poate trai fara hotii de afara,nu trebuie sa fim slugile nimanui...dar odata distrusa economia noastra si normal sa plecam capetele la altii,uitativa in urma cine a subminat economia tarii si punetii la zid..
#4 lucian21.11.2014,  09:09:39
pai daca sant pusi in functie toti papagali de partid si cacati de oameni vsi mergem la bruxelles fara vorbitor de lb engleza paaaaaaaaai ba fratilor astaia care ii pune partidul in functie de abia stie sa vb romaneste baiiiiiiii
#5 cineva21.11.2014,  09:30:23
Poate uni tampiti acum au inteles din ce motiv nu trebuia ales Iohanis, pt ca ii are in spate pe cei care au negiciat aceste tampenii,adica guvernul PDL.
#6 bebe21.11.2014,  09:59:05
unde-i nea deputatu',nu se leaga cu lanturi in usa primariei condusa de turnator ? ce tari erau in campanie cand minteau cu dragnea langa ei ca CEH e in afara pericolului inchiderii ? papagalii care conduc mineritul "viabil" il inchid inaintea celui "neviabil"! muntele nu face nicio "greva foamei spontana" pe la ONIX,parca ei -reprezentativii-sunt singurii care lupta impotriva "celor nimiti politic" si pt apararea drepturilor membrilor de sindicat ?
#7 Eu21.11.2014,  11:24:30
Asa se plimba unii cu dizelu' prin Europa pe banii statului... Ce usor e sa mergi bou si sa vii vaca!
#8 turcu21.11.2014,  11:50:56
se poate verifica daca tovarasii de la sindicat au fost si pontati in vacanta petrecuta la Bruxelles ?
#9 cristian21.11.2014,  12:36:55
Ia priviti pe MOS CRACIUN cel care nu stie nici limba romana darmite engleza,franceza s-a dus sa-i umple sacul cei de Bruxeles ca sa ajute pe nea Laurentiu si Dragoi cu urgentele lor.Numai ca acolo sunt Oameni nu marionete si a venit cu sacul gol.DEMISIA,DEMISIA,DEMISIA.Savina Organele de cercetare sa rezolve MISTERUL!
#10 mita21.11.2014,  12:41:23
ciuma vai jiului ne au mintit din nou unde e deputatul minune razmerita care ce tare era el sperind ca iese ponta presedinte si a pus sluga si cumnatul directori cu 250 milioane pe luna,pe frate su director de se drogheaza copii in liceu in baie ar trebui adunate gunoaiele astea si luate la intrebari ile ,paducel,bobar,ioan rus,nistor,clanul razmerita,jurca sa i intrebam unde sint chinezii,unde e retahnologizarea,unde sint gratuitatile,unde e legea pensiilor pentru mineri,de ce intra ceh in insolventa ,de ce se inchide in 2015 mina petrila de ce ne au mintit si stau toti ca struti cu capul in pamint inca pot face ceva guvernul mai e al lor speram ca nu pt mult timp.
#11 MIHAITA21.11.2014,  18:30:00
ALOOOOO TRAGETI-I LA RASPUNDERE PE CEI CARE AU ADUS C.E.H.UL LA STADIUL IN CARE SE AFLA,NU E POSIBIL IN DOI ANI DE ZILE DE CAND A LUAT FIINTA SA FIE PLIN DE DATORII,S-AU DAT BANI SI PTR. INVESTITII SI PTR ALTELE DAR DIN CAUZA POLITICULUI BANII AU AJUNS IN BUZUNARELE LOR,ACUM SA PLATEASCA PTR ASTA.!!!
#12 RELU22.11.2014,  10:07:24
VAGOANELE SANT GOLITE DE CARBUNE IN GARA VULCAN ,SI VANDUT LA SACI DE TRAFICANTI DE CARBUNE ,,,,PIERDERELE LE PLATESTE PONTA CA NU ARE OAMENI BUNI LA CONDUCEREA COMBINATULUI
#13 TOMA22.11.2014,  17:18:44
LA NOI LA VULCAN CHIAR DACA ROZMENTENIUC E IN CONCEDIU NE DA ORDIN PRIN SEFU DE LA TRANSPORT SA SCOATEM CARBUNE AFARA II INCARAC IN SACI SI LIVREAZA CU MASINA TIP LEA CAMION LA DIVERSI BENEFICIARI INCLUSIV LUI LA CLUB,.Ne-am saturat de afacerile lu asta cu toti oamenii pe care ii ponteaza ilicit la sectoare si lucra sa termine ce mai are .Vine mereu sa ia cate ceva hai corpul de control si pe deasupra il tine in brate pe HISEM care e mereu baut si ne ameninta se stie.
#14 marius22.11.2014,  19:19:19
la petrila se incarca zilnic cite 20 saci carbuni din ordinul adjunctului de la transport,au taiat ghidajele de la put si le au vindut la fier vechi iar pe ifronist l au facut maistru ca i au vindut ifronul si n avea ce sa mai lucreze.
#15 PUIU24.11.2014,  03:49:23
pai ce mai asteptati?vorbiti vorbe,atata doar,de ce nu-i luati la suturi in cur pe prostaii aia din ceh,obligati-i sa dispara,nu vedeti unde v-au adus?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter