23.11.2014,  20:50:28 | 8 comentarii | 4650 vizualizari
Rectorul Aron Poantă a clarificat / Câteva aspecte importante legate de şcoala doctorală. Alte aspecte aşteaptă clarificarea din ianuarie 2014…
de Corneliu BRAN
Înainte cu o jumătate de oră de decernarea titlului de „Doctor Honoris Causa” profesorului clujean Radu Munteanu, fostul rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, prof.univ.dr.ing. Aron Poantă, rectorul Universităţii din Petroşani, a organizat o conferinţă de presă. Mesajul rectorului a vrut să fie şi unul de îndreptare, când, zilele trecute, un cadru didactic al universităţii lăsa să se înţeleagă, prin mass-media locală, inclusiv în ZVJ, că la Petroşani se va înfiinţa prima şcoală doctorală. Rectorul Universităţii din Petroşani cel puţin aşa a înţeles, fapt ce l-a deranjat, evident, din moment ce la universitatea pe care o conduce sunt decernate titluri de „doctor” încă din 1958. 
 
Pentru început
rectorul a vorbit strict de acţiunea de vineri, 21 noiembrie, din Sala Senatului Universităţii din Petroşani:  „Astăzi este o zi mai deosebită în cadrul Universităţii din Petroşani, care are ca scop decernarea titlului de Doctor Honoris Causa unei personalităţi deosebite din domeniul academic, tehnic, ştiinţific şi cultural. Titlul de Doctor Honoris Causa îl primeşte astăzi domnul profesor Radu Munteanu, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. De ce? Pentru că domnia sa este o perso­na­litate foarte recunoscută pe plan intern şi internaţional în domeniul academic, tehnic, ştiinţific şi cultural. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi străinătate. Are un număr impresionant de lucrări ştiinţifice publicate, un număr impresionant de brevete obţinute şi, la fel, un număr impresionant de cărţi publicate. Eu în Laudatio o să-l prezint, foarte pe scurt, pe dl. profesor Radu Munteanu (…)”. 
 
U.P. are tradiţie în privinţa şcolii doctorale
Apoi, rectorul Universităţii a intrat în problema care l-a deranjat săptămâna trecută:
„Vreau să vă spun că Universitatea din Petroşani are 66 de ani de existenţă în acest an. La universitatea noastră sunt decernate titluri de doctor începând din anul 1958. Există o monografie pe care o s-o postăm şi pe adresa electronică a universităţii, care va conţine toate informaţiile cu privire la activitatea Universităţii din Petroşani: toţi absol­venţii care au parcurs cursurile, indife­rent de formă – licenţă, masterat, doctorat. Cu toate că s-a transmis în media, printr-un cadru didactic, că la Universitatea din Petroşani există şcoală doctorală de curând, pe un singur domeniu, acest lucru este fals. La Universitatea din Petroşani din 1958 exista aşa ceva , iar în prezent există şcoală doctorală pe patru domenii. Dacă le luăm în ordine, domeniile cu şcoală doctorală au fost: Mine-Petrol-Gaze şi Electromecanica, în perioada de început. Iar la ora actuală sunt patru domenii cu şcoală doctorală, urmează să-l primim şi pe-al cincilea: Mine-Petrol-Gaze (care continuă tradiţia), Ingineria Sistemelor şi Automatizări, Inginerie Industrială şi Inginerie Electrică. Deci, avem o şcoală doctorală de tradiţie care a produs, ca să spun aşa, foarte mulţi doctori până la ora actuală. Am fost oarecum derutat când am văzut în media că – citez – se creează şcoală doctorală la Universitatea din Petroşani… Mi-am zis chiar că eu eram în clasa I când la Petroşani se decernau titluri de doctor. Ce şcoală doctorală să mai creăm, dacă de atâţia ani se dau titluri de doctor? Deci, nu urmează să se creeze o şcoală doctorală la Universitatea din  Petroşani, pentru că şcoala doctorală este creată, pe patru domenii, urmând ca să intre cât de curând şi al cincilea domeniu: Ingineria Mecanică. Deoarece coordonatorul a decedat, acest dome­niu s-a pierdut pe moment, dar în timp sunt convins că o să-l recuperăm din nou. La Universitatea din Petroşani sunt foarte mulţi intelectuali care au obţinut titlul de Doctor Honoris Causa. Este vorba de rectori sau foşti rectori la universităţi, dar şi foarte mulţi colegi de-ai noştri aflaţi acum în străinătate, în diverse domenii sau în învăţământ, oameni care au dovedit că au o activitate deosebită şi care au dovedit mereu că au fost alături şi au promovat Universitatea din Petroşani”.
 
Rectorul Poantă respinge ferm orice acuzaţii legate de acordarea în timp a titlului de „doctor” unor neaveniţi. Deşi exemple care să-l contrazică s-ar găsi cu duiumul…
Întrebat de acuzaţiile că la Universitatea din Petroşani se acordă prea des şi prea uşor, ca să nu spunem altcumva, titlul de doctor, existând multe exemple date în acest sens, de oameni care poate n-au avut nicio treabă cu învăţământul şi cercetarea ştiinţifică, poate mai mult cu politica, dar au titlul de „doctor” sau de Doctor Honoris Causa, rectorul Aron Poantă a răspuns: „Sunt două chestiuni separate… Niciodată n-a fost acuzată Universitatea din Petroşani pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa. Titlul de Doctor Honoris Causa a fost acordat cu foarte multă drămuire. Acuzaţiile au venit pentru acordarea titlului de doctor. Dar vreau să spun şi cei care vă citesc să ştie că nu universitatea decide, universitatea derulează activităţile, dar, până la urmă, există o comisie superioară de evaluare a tezelor de doctorat. Şi dacă se consideră că acestea nu corespund, atunci nu sunt validate. Degeaba eu vreau şi am stabilit că mi se acordă titlul de doctor, dacă la comisia superioară teza nu e validată. Eu cred că trebuie să acordăm credibilitate acestei comisii superioare, care nu este aleasă chiar întâmplător şi care este formată din cel puţin zece specialişti din ţară, din diverse centre universitare şi pe diferite domenii”.
 
Credem că decenţa academică i-ar fi impus d-lui rector Aron Poantă să rezolve în interiorul mediului academic problemele reproşate, mai mult sau mai puţin voalat, d-lui Edelhauser. Nu ştim de ce dl. rector nu s-a arătat la fel de iritat, pentru lucruri mai grave. Îi recomandăm în acest sens lectura articolului „Ştie Senatul pe ce se duc banii Universităţii din Petroşani?”, publicat în ianuarie a.c., şi în care e vorba, pe scurt, de bani care se scurg aiurea din buzunarele UP, pentru… „Promovarea proiectelor, programelor, companiilor, produselor sau serviciilor în mass-media locală sau centrală, prin redactarea de comunicate de presă şi organizarea de conferinţe”. De cine? De o obscură firmă, Media&Consulting Company SRL, care, în momentul derulării contractelor avea 0 (zero) angajaţi. La întrebarea din titlul articolului, d-le profesor universitar doctor Aron Poantă, rector al Universităţii din Petroşani, nu aţi răspuns nici până astăzi, 24 noiembrie 2014. Vă reamintim că valoarea totală a contractelor încheiate de U.P. cu obscura firmă s-a ridicat la 25.000 lei. Adică, mai pe înţelesul mulţimii: un sfert de miliard de lei vechi. Pentru ce atâta risipă, d-le profesor universitar doctor Aron Poantă, rector al Universităţii din Petroşani? Aşteptăm răspunsul avizat al Dvs. Şi, în aceeaşi adresă, vă rugăm să ne comunicaţi dacă, nu cumva, individul proţăpit pe la Primăria Petroşani a încasat şi în acest an de la U.P.? Vă mulţumim anticipat. (ZVJ)

Comentarii articol (8 )

#1 cdc24.11.2014,  09:09:13
Actualul rector este un neavenit , nici macar nu ar avea dreptul sa detina aceasta functie . Cautati mai bine stimati ziaristi si va veti cruci de ce schelete se ascund in dulapul unora . Iar in alta ordine de ideei ar fi bine venita o alta scoala doctorala in universitate , poate asa se va mai redresa universitatea .
#2 pentru cdc24.11.2014,  14:44:58
Ce usor este sa jignesti. Daca nu cunosti omul nu arunca jigniri. Nu calomnia, calomnia se pedepseste de lege. Sper ca dl rector sa te dea in judecata pentru calomnie.
#3 Mihai24.11.2014,  14:52:11
Pentru postacii care se ascund in spatele anonimatului, va spun ca universitatea se duce in cap datorita faptului ca nu mai sunt studenti, deoarece zona vaii jiului se preconizeaza a fi inchisa de catre desteptii din partidele care au condus si conduc valea jiului. In cativa ani valea jiului va fi o zona de pensionari si muzee. Asa va fi ca doar a venit Johannis la putere nu? Vai de tarisoara asta. Unde sa se mai angajeze absolventii daca totul se inchide aici? Din aceasta cauza tinerii care mai pot pleaca in alte parti. Dureros este ca se gasesc unii destepti care in spatele anonimatului lanseaza tot felul de acuze nefondate la adresa unor oameni. Rusine!!!!
#4 Universitatea Stefan Gheorghiu, rector ciodaru dacian24.11.2014,  16:09:12
o universitate pesedista, nu mai e universitate ci academia stefan gheorghiu.
#5 ghg24.11.2014,  17:18:24
Profesor doctor inginer honoris.... imi vine sa vomit,cand se va desfinta scoala din deal generatoare de doctorate pe banda fara nici un fel de merite,tinuta doar sa asigure salarii babane unor impostori ????
#6 ion dodo25.11.2014,  06:10:24
Vai de noi ce analisti suntem! Deja Iohannis e de vina! Urmariti ce raspuns au primit dela Comisia europeana, ministrul si directorul ref. la acordare de fonduri ptr. minerit. Este interzisa acordare de bani de la stat. Si sa nu uitam psd- ul e la putere!
#7 JORGU27.11.2014,  14:10:12
DOMNULE RECTOR?CITI DOCTORI SUNT IN PERIOADA 1958---1989 SI CITI IN PERIOADA 1990--2014??SI CARE CONSIDERATI,CACI AU FOST MAI PERFORMANTI???CREDEM CA CEI DE CARTON....
#8 Momo Barabaş03.12.2014,  22:32:58
Ca să fie şi mai ridicolă, Universitatea geme de tablouri mari, neîncăpătoare pentru marii oameni de ştiinţă. Înainte era un tablou, al lui Ceauşescu, adică al şefului statuui. Acum toată profesorimea, de la asistent la rector, e bine înrămată şi agăţată pe pereţi, să vadă studenţii ce scule mari au la catedre. Bunul gust şi decenţa lasă de dorit.Oare, domnilor dascăli, nu vă daţi seama că e ridicol? Aşa ceva nu vezi într-o universitate, cât de cât, serioasă


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter