26.11.2014,  20:33:22 | 4 comentarii | 2352 vizualizari
Primim la redacţie o scrisoare cutremurătoare / „Imaginaţi-vă o femeie de 89 ani nedeplasabilă, nu poate mânca singură, nu îşi poate face igiena singură, nu poate vorbi bine, nu poate face nimic. Doar zace la pat. Este, într-un cuvânt, legumă. La ambulatoriu ni s-a spus că este perfect sănătoasă. Doar o mică anemie (35 kg) şi demenţa…”
de Ziarul Vaii Jiului
Nici nu ştiu cu ce să încep, pentru că sunt atât de multe de relatat despre întâmplarea mea, ca cetăţean al României care îşi caută drepturile sale, cât şi pe cele ale familiei! Îmi cer scuze dacă mă „împotmolesc pe drum” în povestirea mea, dar stresul, indignarea şi supărarea îşi spun cuvântul.
 
Am o bunica de 89 ani, diagnosticată cu demenţă în urma unor vizite rapide la ambulatoriul din Petroşani, judeţul Hunedoara. De ce rapide? Pentru că nimeni nu o internează pentru investigaţii amănunţite din cauza vârstei înaintate şi deoarece nu reprezintă un interes, „şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul”. În urma diagnosticului, am decis să-i căutăm drepturile, ţinând cont că este nedeplasabilă, are tratament medicamantos şi necesită ajutor şi îngrijire non-stop. Am început în luna august demersurile pentru pensia de handicap: acte, drumuri pe la spital, aducerea unui psiholog din sistemul privat acasă (consultaţie - 200 lei) şi tot ce cuprinde, am finalizat dosarul. În luna septembrie 2014, pe data de 2, marţi, m-am prezentat cu dosarul la comisia de handicap, eu, nepoata, ca reprezentant, ţinând cont că bunica este nedeplasabilă, are pampers şi abia respiră. Ajunsă la biroul de la spital, am completat câteva hârtii ce trebuia adăugate la dosar şi am aşteptat. La un moment dat, am întrebat o doamnă din comisie dacă se poate uita un pic pe dosar să îmi spună dacă nu aştept degeaba, să nu lipsească vreo hârtie şi dacă trebuie să o aduc pe bunica, deşi în toate actele scrie că este nedeplasabilă. Cu un ton urâcios mi-a strigat: „Eu evaluez bolnavul, nu pe dumneavoastră”,  ceea ce a însemnat că trebuie să o aduc. L-am sunat pe soţul meu, s-a învoit de la job, a venit acasă, a pregătit-o pe bunica pentru evaluare. Cu chiu cu vai, am adus-o la spital, am luat un cărucior de la urgenţă pentru a sta jos până venea rândul nostru. În lunga aşteptare, bunica a dormit chinuit, a plâns, i-a fost foame, sete, şi-a făcut nevoile, fiind nevoie să o schimbăm de pampers chiar acolo.
Să vă fac o descriere a bunicii, ca să vă imaginaţi starea ei: înălţime - 1.45 m, păr alb, greutate - 35 kg, puroi  la picioare, vene sparte pe mâini, nu poate mânca decât mâncare pasată, nu poate vorbi coerent.
A venit şi rândul nostru de a intra la comisie, eu, bunica şi soţul meu. I s-au pus câteva întrebări bunicii şi nouă şi, gata, acum aşteptam decizia.
Pe  data de 2 octombrie 2014 a sosit şi decizia, se încadrează în gradul de handicap accentuat (permanent)! 
Bineînţeles că nu consider că este o decizie corectă, deoarece ea are nevoie de îngrijire 24/ 24, şi noi nu ne permitem să plătim pe cineva să stea 24 din 24 lângă ea şi nici noi nu putem renunţa la muncă, deoarece într-o casă cu un om bolnav sunt foarte multe cheltuieli! Oare  dacă statul o ajută cu pensia de 230 lei pe lună, plus pensia ei de urmaş şi o lăsăm singură în casă, se descurcă?
În fine, am avut posibilitatea de a alege să accept decizia sau să fac contestaţie. Am ales să o accept, chiar daca nu din toată inima. Motivele pentru a accepta decizia au fost: bunica are 89 ani, situaţia ei e critică şi până fac toate demersurile, ea poate nici nu mai ajunge să se bucure de dreptul ei!
Astăzi, suntem în 24 noiembrie 2014 (dat la care a fost scris materialul – n.r.), şi pensia de invaliditatea nu a ajuns. Am sunat la Poştă, D.G.A.S.P.C.HD, Casa de Pensii şi încă câteva instituţii, care am crezut şi considerat că îmi pot oferi un răspuns. Şi l-am primit: legea 448/ 2006, în care se stipulează, după spusele unei doamne un pic plictisită, că ea va intra în drepturi în luna decembrie 2014.
Recapitulăm: în septembrie am depus dosarul, în octombrie a venit decizia şi în decembrie va primi prima pensie de invaliditate în valoare de 230 lei! După trei luni, în care statul aşteaptă să dea colţul, poate aşa scapă de plata acestei sume fabuloase: 230 lei! Un om în starea ei consumă: 60 pampers lunar (circa 2 lei bucata), două pachete şerveţele umede (5 lei bucata), medicamente (teoretic 100% gratuite, practic nu; 50 lei lunar), plus mâncare, utilităţi, apă, creme, vitamine etc. Un total aproximativ de 800 lei pe lună. Să nu mai spun că, pentru a face dosarul de handicap, am cheltuit 300 lei (200 lei psiholog, dosare, xerox-uri, benzina etc.).
Oricum mă lupt cu morile de vânt şi nu există rezolvare, dar măcar mi-am descărcat supărarea!
 
P.S.
Ironie amară
Imaginaţi-vă o femeie de 89 ani nedeplasabilă, nu poate mânca singură, nu îşi poate face igiena singură, nu poate vorbi bine, nu poate face nimic. Doar zace la pat. Este, într-un cuvânt, „legumă”.
La ambulatoriu ni s-a spus că este perfect sănătoasă. Doar o mică anemie (35 kg) şi demenţa, dar nu este nevoie de internare. Luna asta speram să merg cu bunica la kangoo jumps, se spune că sportul este sănătate, dar aşteptăm până în decembrie, când vine pensia de invaliditate, ca să ne permitem să plătim abonamentul la kangoo jumps!
Job-uri nu, drepturi nu! Şi ne mirăm de ce toţi pleacă din România!

Comentarii articol (4 )

#1 Elena27.11.2014,  13:28:09
Doamna suparata ca bunica ei este batrina si bolnava trebuie sa inteleaga ca este responsabilitatea FAMILIEI sa i-si ingrijeasca bunica asa cum si ea si-a ingrijit probabil nepotii , NU a medicilor sau a statului roman . DACA bunica era foarte bogata si lasa mosteniri mari , EA nepoata , ar fi dat mostenirea statului ? Ar cam fi timpul sa se publice mai des si constant ,sa priceapa toti ca asa cum ai obligatii fata de copii asa ai si fata de parinti si bunici NU NUMAI DREPTURI . Ar cam fi timpul sa NU se mai stea cu mina intinsa la pomeni ...S-au cam saturat oamenii de pomanagii care au DOAR DREPTURI desi NU AU MUNCIT ,dar nu au obligatii . Cei care muncesc sau au muncit pe bani putini nu mai zic nimic ....Ei sint storsi , continuu de toti .
#2 Adi28.11.2014,  16:39:32
elena, esti batuta in cap. ti-a cerut tie doamna ceva? nu este vorba de ceea ce poate si sigur ca face familia pt bunica. Este vorba de ceea ce statul este obligat sa faca si sa garanteze PENTRU TOTI CETATENII EI. Printre altele DREPTUL LA VIATA, EDUCATIE, SANATATE. Exista o chestie numita constitutie unde scrie asta. De fapt, in scrisoare, este vroba despre cum a ajuns societatea asta de cacat, unde ca sa beneficiezi de un drept legal, trebuie sa stai la coada si sa suporti mojiciile unor pizde ajunse sefe / membre in comisii pentru persoane cu handicap, pe criterii de partid politic si spaga data mai sus. "bunica" are handicap accentuat desi are 90 de ani si face pe ea, iar sotul ex-ministrei Campeanu sau alti barosani din tara si din zona au handicap II sau chiar I desi pleznesc de sanatate. Iti spun ceva cazurile de "colorati" din Craiova orbi in acte care conduceau bemeveuri prin oras? Stii cum au obtinut gradul de handicap, ai vazut la stiri. Pomeni poti numi ceea ce primesc toti puturosii cu ajutor social, masa calda, ajutoare cu alimente de la UE, pentru ca ei "e saraci" dar nu au chef de munca. Se plang ca nu au unde lucra, dar daca vrei sa angajezi unul se simte jignit ca el nu a avut sef in viata lui. Toti fura si fac smecherii - la nivel mai mic sau mai mare - au "gipuri", nu au muncit in viata lor legal nimic niciodata dar ii tine statul bine, si pe ei si puradeii lor. Iar daca ajung in puscarii tot din banii mei de impozit sunt tinuti, mai bine decat bolnavii din spitale. Alea sunt pomeni, "tovarasa" Elena, nu dreptul copilului meu, al meu, al dumitale, al bunicii la medicatie si la viata. Una decenta. Nu conteaza ca bunica e bogata sau saraca, conteaza ce iti ofera statul tie, ca cetatean. Asta dupa ce te cocoseaza o viata luandu-ti prin impozite, tva, accize, contributii si alte aberatii aproape o jumatate din banii pe care ii produci muncind. Sunt sigur, "tovarasa" Elena, ca nu ai priceput nimic nici din scrisoarea publicata, nici din comentariul meu. P.S. redactia poate modera daca considera anumite cuvinte prea dure.... dar m-am enervat.
#3 eu02.12.2014,  21:21:54
Din pacate sistemul nostru este bolnav. Oamenii sunt bolnavi. Se spune tot mai des ca trebuie sa-ti ingrijesti parintii, bunicii, dar oare ce om cu suflet ar putea sa uite acest lucru, sa-si renege originile? Se tot bate saua pe educatie, de acord dar mai intai eu zic ca e cazul sa ne vedem de sanatate. Si daca nu ai bani pentru a avea ce manca, strictul necesar pentru un trai decent nu ai cum sa progresezi, nu ai din ce sa mai ingrijesti pe ceilalti. Asa este, sunt multi care sunt bolnavi inchipuiti carora statul le da niste bani dar asta din lipsa de responsabilitate a functionarilor corupti. De aici vin si lipsurile. Daca bunica ar fi avut o pensie decenta nici nepotii nu ar mai fi cautat toate pargiile de altfel legale de a obtine un venit, pentru ca adevarul este ca este greu sa ingrijesti orice persoana bolnava fie ruda sau nu intrucat te lovesti de niste necesitati, medicamente, pampersi, medici, hrana mai consistenta in vitamene, pe care daca nu ai cu ce sa le achiti, sufli a paguba. Asta ar trebui sa le dea de gandit politicienilor romani, traiul de zi cu zi a romanului, lipsa de bani munciti cinstit pentru a duce un trai decent. Dar cum sa se gandeasca cei cu burta plina la cei saraci. Pentru ei sunt doar un nr. acolo, necesar la votare si atat.Salariile lor nemuncite le acopera necesitatile si poftele nebune in schimb salariile majoritatii oamenilor din Valea Jiului sunt sub limita decentei, de aici si nemultumirile si frustrarile lor, bine justificate dealtfel. Sa nu uitam ca in Valea Jiului nu sunt numai posturi de sefi, bine platite, ci in marea majoritate sunt posturi de oameni muncitori dar prost platiti.Sanatate!
#4 autoarea11.01.2015,  17:32:53
D-na Elena oricum o ingrijesc pe bunica cu sau fara ajutorul statului, desi este bunica sotului meu...... si nu m-a crescut pe mine dar nu am suflet de caine sa las un om de izbeliste..........si nu am cerut pomeni, am cerut drepturi care sunt notate in Constitutie, nu le-am scris eu!si ironic va spun ............ ca pana acum am avut numai drepturi si m-am trezit ca vreau mai multe.............! Cum spuneti dvs ca e de datoria noastra, nu a medicilor sau a statului sa ne ingrijim parintii si bunicii atunci haideti sa dizolvam notiunea de stat si notiunea de medic ca nu mai avem nevoie de nimic, sa fim fiecare pe cont propriu!Ai nevoie de un tratament te apuci si faci Facultatea de medicina,ai nevoie de constructia unei case te apuci si faci Arhitectura si tot asa pt ca nu e de datoria nimanui sa faca nimic.Nu e de datoria medicului sa ma ingrijeasca, nu e de datoria mecanicului sa imi repare masina si asa mai departe!Tot ce am scris eu bate departe,dar acum nu fiecare are o arie atat de extinsa de a intelege............


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter