29.10.2011,  12:25:37 | 0 comentarii | 1040 vizualizari
Astăzi, Ziarul Văii Jiului împlineşte 3 ani de apariţie neîntreruptă / Cine şi ce se ascunde în spatele unui record de presă
de Marian BOBOC

Cu cele 56 de pagini, ediţia ZVJ de astăzi, 9 august 2011, a doborât recordul de presă al Avântului, datând din 1937, instalându-se pe poziţia de lider, şi istoric, al presei din Valea Jiului  

 

2008 - 2009, 2009 - 2010, 2010 - 2011. Astăzi se împlinesc fix 3 ani de când a apărut prima ediţie a cotidianului Ziarul Văii Jiului. De aceea, 9 august 2008 este ziua de naştere a ziarului nostru. Ca orice eveniment de acest gen şi acesta trebuie celebrat aşa cum se cuvine. Și cum pot nişte jurnalişti să marcheze un asemenea important eveniment, dacă nu printr-o ediţie deosebită?! Și cu alte prilejuri, ziarul a mai realizat câteva ediţii speciale, cel mai mult în 48 de pagini. Scriam atunci că din respect pentru precursorii noştri, ziariştii de la Avântul, nu vrem să doborâm recordul lor. Nu ar fi fost moral ca, doar la un an-doi de la apariţia pe piaţa media, Ziarul Văii Jiului să fi doborât un record local, îndelung muncit. Însă, după 3 ani bătuţi pe muchie de apariţie continuă, am hotărât că este timpul să batem recordul presei din Valea Jiului. Dar despre ce record este vorba? Pe scurt: la sfârşitul anului 1937, Avântul, care era singura publicaţie de limba română din Valea Jiului, editează un număr jubiliar în 54 de pagini. Acesta a reprezentat un record interbelic al presei de provincie din România. Pe “lung”, veţi citi în interiorul ediţiei de astăzi povestea antologicului număr din Avântul.

Pornind de la acest record de 54 de pagini al Avântului, Ziarul Văii Jiului a hotărât să editeze 56 de pagini. Zis şi făcut. Redacţia a convenit asupra unor condiţii minimale: textele din ediţia specială să fie nu doar atractive, ci şi originale (adică să nu mai fi fost publicate în alte ziare, nici măcar în cotidianul nostru); să nu publice convenţionalele mesaje de felicitare; numărul de pagini alocat fiecărui supliment; câte şi care pagini vor fi color; termenul de predare a materialelor. Astfel delimitate chestiunile redacţionale, ediţia specială a început să pună „carne” pe ea, încetul cu încetul, până la pagina 56.

Reamintim că Ziarul Văii Jiului este, după ştiinţa noastră, singurul cotidian de provincie care editează pe speze proprii o seamă de suplimente (Prăvălia cu istorii, Școală şi cultură, Convorbiri la ziar, Galeria din Ziar) cu miză declarat cultural-istorică, ceea ce îl singularizează şi îi conferă originalitate şi atractivitate.

Auzind de intenţia noastră de a doborî recordul de presă, un confrate, mai ofticos din fire, m-a întrebat: „Cum, atâtea pagini? Cine se ascunde în spatele vostru?”. I-am răspuns: „În spatele demersului nostru se ascunde multă muncă, dăruire şi pasiune pentru presă, dar şi dragoste pentru cititorii Văii Jiului! Și se mai ascunde cineva: Cătălin Docea. Acesta, deşi tânăr, a înţeles că miza peste timp a unui ziar este, dincolo de ştiri, note, dezvăluiri, anchete etc., şi cultura locală”. Acum, că l-am „demascat” şi pe directorul-proprietar al ZVJ, pot să stau liniştit. Am spus adevărul până la capăt. 

 

 

P.S. Dedicăm această ediţie-record persona­lităţii lui V.B. Taloescu, director-proprietar al Avântului, publicaţie care a apărut neîntrerupt între 1928 şi 1947 în Valea Jiului, dar şi cititorilor noştri, nu puţini la număr. De asemenea, în calitatea mea de redactor şef le mulţumesc public tuturor confraţilor care au trudit şi trudesc la Ziarul Văii Jiului, celor care cred în demersul nostru jurnalistic şi, cu vorba sau cu fapta, ne-au fost şi ne sunt alături. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 

   


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter