29.10.2011,  15:04:46 | 0 comentarii | 568 vizualizari
Prof. univ. dr. ing. Iosif Andraş, preşedintele UDMR Petroşani: / „Istoria României a început în 1920...”
de Corneliu BRAN

Prezent la emisiunea Verde-n faţă, de la Radio Kapital FM Petroşani, prof. univ. dr. ing. Iosif Andraş, preşedintele UDMR Petroşani, a încercat să ne explice ce înseamnă în opinia dumnealui regionalizare, Legea minorităţilor, Constituţia România, ori Imn de stat (şi când trebuie acesta cântat).

Mai mult, dl. prof. Andraş consideră că istoria României începe în anul 1920! Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi singuri concluziile şi eventual să faceţi comentariile.

Despre minorităţi…

„În România, minorităţile şi-au câştigat prin diferite legi, adăugiri la legi şi aşa mai departe, un număr de drepturi care face ca să existe, în Legea Învăţământului, învăţământ în limbile minorităţilor, indiferent care sunt ele şi cum sunt reprezentate în Parlament. Problema care stă la baza întrebării De ce mai e nevoie de o lege a minorităţilor? este tocmai pentru ca toate aceste cuceriri, toate aceste elemente obţinute pas cu pas să fie cuprinse în cadrul unei singure legi. De ce să cităm 77 de articole din 156 de legi, hotărâri de guvern şi ordonanţe, când putem cita o singură lege? (...) Oare cei din Tulcea n-ar vrea autonomie? Dacă cei din Tulcea ar fi avut autonomie, nu pe criterii etnice, ci pe criterii teritoriale, Ministerul Sănătăţii nu putea să le închidă spitalul (…). În România minorităţile şi-au câştigat drepturi, care trebuie să fie consfinţite într-o singură lege, care le sintetizează pe toate celelalte”. 

Despre autonomia teritorială şi regionalizare…

„Autonomia teritorială este un lucru natural. N-aţi vrea ca Valea Jiului să fie ţinutul autonom al Văii Jiului? De ce să vină Mitică din Bucureşti să vă spună să omorâţi toate oile şi să creşteţi canguri, că aşa e bine la Bucureşti? E o exagerare, desigur, dar vreau să vă fac să înţelegeţi… Sau cine să ne dea bani pentru drumuri? Consiliul Judeţean Hunedoara, Consiliul Văii Jiului sau… Regionalizarea este o cutumă europeană, toate ţările au regiuni. Unitar nu înseamnă că nu e regional”. 

Despre Constituţie…

„Dacă cineva citeşte mai departe de Constituţia Franţei, regulamentul unei regiuni de-acolo, va vedea că se spune că Consiliul Regional al regiunii respective este autonom în a hotărî asupra… ştiu eu ce. Și hotărăşte asupra a tot ce înseamnă, în afară de acordarea gradului de general şi atacarea Somaliei. Cred că înţelegeţi ce vreau să spun. Care este primul articol al Constituţiei franceze? Republica franceză este patria tuturor francezilor. Nu spune că e Franţa naţională, unică, indivizibilă, unitară. Nu. Noi păstrăm nişte cutume, nişte reverberaţii a unor dureri istorice anterioare. Probabil că şi în Constituţia Algeriei scrie că Algeria este o republică necolonială (…)”. 

Despre Istoria României şi imn

„Istoria României a început în 1920. Orice Constituţie păstrează reverberaţia unor dureri anterioare, a unor plăgi anterioare. De ce imnul francezilor, Marseilleza, începe cu atacul Bastiliei şi se sfârşeşte cu Sugrumaţi-i şi spintecaţii pe nemţoi că v-au ucis fiicele şi nevestele? Și îl cântă foarte destins până şi doamna Merkel, probabil că nu înţelege textul…  În timp ce Imnul Maghiarilor spune Binecuvântează-l, Doamne, pe ungur cu bucurie, bunăstare…” . 

Despre când trebuie cântat sau nu imnul de stat

„Dacă este o manifestare organizată de guvern, atunci se începe cu Imnul României, dacă nu, nu. Nu mă aşteptam de la dumneavoastră să comparaţi comunitatea mexicană, din Statele Unite, cu comunitatea maghiară din România. America este un stat naţional, unitar… Mexicanii au venit nu acum 200 de ani ca ceilalţi americani, ci acum 100 de ani şi cei mai mulţi acum 50 sau 30 de ani. Credeţi că la un chef al mexicanilor se cântă Imnul Americii? Credeţi că mexicanii din America ştiu Imnul Mexicului sau al Americii?”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter