15.01.2015, 21:34:51 | 1 comentariu | 1660 vizualizari
GALERIE:
![]()
La iniţiativa Primăriei Petroşani, / Elevii petroşeneni au marcat cum se cuvine 165 de ani de la naşterea poetului naţional M. Eminescu
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
La Petroşani, cei 165 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu au fost marcaţi în Sala de Marmură a primăriei municipiului.
O şcoală şi trei colegii
Iniţiativa i-a aparţinut Primăriei Petroşani. Aceia care au evocat viaţa lui Mihai Eminescu şi i-au prezentat o parte din capodopere au fost elevii de la trei licee şi o şcoală din Petroşani: Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Şcoala Gimnazială „I.G. Duca”.
Mesajul primarului
Deschiderea manifestării a fost făcută de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Edilul le-a vorbit elevilor din sală, veniţi în număr mare să vadă programul artistic susţinut de colegii lor, despre ce înseamnă Mihai Eminescu pentru români şi România. Discursul n-a fost lung, dar a fost plin de îndemnuri cu subînţeles. Adică, tinerii au nevoie de astfel de modele şi nu de modele de prost gust sau anonime care riscă să tragă întreaga societate în jos şi care trec şi se uită într-un timp scurt. Am mai înţeles, de asemenea, din tot ce s-a spus în sala festivă din primărie că elevii şi tinerii au în continuare nevoie de cărţi, este nevoie să citească cât mai multe cărţi tipărite şi nu doar mesaje electronice sau fragmente de text de pe telefonul mobil şi internet, este nevoie să iubească literatura şi tot ce ţine de arta scrisului.
Programul artistic
Apoi a început programul artistic. Rareş David, Adelina Joavina şi Bianca Hurjui (prof. coordonator - Elena Contoman), elevi ai celei mai titrate şcoli din Petroşani, Şcoala Gimnazială „I.G. Duca”, au făcut o evocare interesantă a jurnalistului Eminescu.
Au urmat, cu un colaj muzical pe versuri eminesciene, elevii de la „Carmen Sylva”: Adelina Lupan, Maria Ana Rotaru, Denisa Cîmpean, Cristina Andreea Albeanu şi Adrian Murar (prof. coordonator - Mariana Rodica Popescu).
După muzică, a urmat un moment poetic, în care versurile scrise de Eminescu au atins multe corzi sensibile din sală. De altfel, cea mai mare atracţie la poezia eminesciană este faptul că şi dacă o reciţi ea sună pe alocuri ca un cântec lin, plăcut, liniştitor. Maria Ana Vasile, Cristina Sava, Adrian Murar, Ioana Buta şi Ana Buta - elevi ai Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, coordonaţi de prof. Ruxandra Coman - au recitat câteva din cele mai frumoase şi cunoscute poezii.
Ultimii, dar nu cei de pe urmă care au intrat pe „scenă”, au fost elevii de la colegiul care poartă numele poetului naţional. Andrei Şchiopu a cântat o compoziţie proprie pe versurile lui Eminescu, după care Graţiela Nebunu a terminat cu… poezie. Trebuie subliniat şi aici că cei doi elevi au fost pregătiţi de profesorul Cristina Carmen Antal.
Recompensa
La final, reprezentanţii primăriei au oferit pungi cu dulciuri elevilor artişti, ca semn de preţuire pentru munca lor în prezentarea acestui program artistic la un nivel înalt, observându-se clar că momentele artistice au fost susţinute după ore şi ore de repetiţii.
Comentarii articol (1 )
#1
![]()
Primarul si sotia,ce modele au avut in viata? Credem ca de prost gust si anonime...Elevii au nevoie de mai multe si poate va amintiti atunci cand incep scoala-septembrie- sau la burse...
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|