19.01.2015, 21:47:25 | 3 comentarii | 1816 vizualizari
GALERIE:
FOTO
Vulcan / Agonia sistemului centralizat de termoficare
Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
E clar! Cu foarte mici excepţii, termoficarea din Vulcan este în mare suferinţă. În rest, e ca şi moartă.
A trecut mai bine
de o lună de când locatarii blocurilor din Cocoşvar poartă doliu după ea. O doamnă în vârstă, care m-a oprit zilele trecute ca să se plângă de lipsa căldurii în blocurile alimentate de PT 23, mi-a zis că nu-i zi lăsată de Dumnezeu în care să nu se ducă, să vadă dacă a înviat punctul termic cu pricina. Dar, am reţinut din zicerea dumneaei, îl găseşte tot închis şi cu acelaşi anunţ lipit pe uşă. „În vară îmi pun centrală”, s-a hotărât femeia, după ce i-am zis că sunt slabe speranţe, pentru ca punctul acesta să revină la viaţă.
Am eu bănuiala
că, în lunile următoare, şi locatarii din blocurile alimentate cu agent termic de la PT 16, cel din spatele primăriei, se vor hotărî să-şi monteze centrale termice pe gaz. Mult mai norocoşi decât cei din Cocoşvar, ei nu s-au putut plânge de frig. Dimpotrivă, căldura de la calorifere face toţi banii pe care-i achită lunar, mi-a mărturisit cineva. Dar, în acelaşi timp, oamenii sunt conştienţi că, în orice moment, poate să apară o avarie la termocentrală sau o spărtură pe reţeaua de conducte care le transforme casa în congelator.
În iarna aceasta
s-a văzut cel mai bine ce gogoriţă a fost atât de trâmbiţata „acţiune de reabilitare a sistemului centralizat de termoficare din Vulcan”. Doar în câteva cartiere, pe care le poţi număra pe degetele unei mâini, conductele de termoficare ciuruite de vreme au fost înlocuite cu altele noi, performante. În altele înlocuirea nici nu a început, fiindcă s-a considerat că nu rentează dacă, într-o scară de bloc, a mai rămas branşat un apartament sau două.
În urmă cu câţiva ani, în faţa PT11 de pe Aleea Crizantemelor erau aliniate zeci de conducte termoficare nou-nouţe, numai bune să fie plantate în pământ. Unde or fi ele îngropate doar Dumnezeu şi şefii de atunci ai societăţii de termoficare ne-ar putea spune.
În atare situaţie,
cu o societate de termoficare care a apucat hotărât pe calea insolvenţei şi cu o termocentrală la care nu se mai găsesc bani, pentru înlocuirea unui amărât de tronson de conductă lung de şase sute de metri, ce să te mai miri că vechiturile din subteran crapă una după alta. Peste drum de liceu, conducta din care se alimentează cu agent termic Coroeştiul şi partea de sud a Vulcanului lăcrimează încontinuu de câteva zile. Nici gând să fie sudată până la vară. Golirea ei, pentru a-i fi astupată spărtura, ar însemna o pierdere mult mai mare decât cea care se înregistrează acum.
Numai că,
tot ieri, am mai avut ocazia să fac poze pe aceeaşi temă. Peste drum de „Succes”, lângă staţia de taxiuri, echipa de intervenţie de la secţie de termoficare a SE Paroşeni tocmai intrase în acţiune. Fireşte, nu aduseseră acolo utilajul de săpat, pentru niscai cercetări arheologice. Maşinăria şi-a înfipt colţii de fier în asfaltul nou, pentru ca băieţii să dea de porţiunea de conductă paradită. Conducta aceasta începe de la intersecţia străzii Traian cu bulevardul şi duce până la canalul din care se fac ramificările spre PT 16, PT 10 şi răposatul PT 23.
Era de aşteptat
un defect ca acesta, din moment ce porţiunea aceasta de conductă nu a fost înlocuită când cu aşa zisa modernizare a bulevardului. S-a schimbat doar - şi asta numai după ce maistrul Dorin Modrea, fostul şef al echipei de intervenţie de la uzină, a tot pistonat la primarul Gheorghe Ile – tronsonul de conductă de pe strada Preparaţiei. De la punctul de distribuţie de peste drum de liceu şi, subtraversând bulevardul, imediat cum intri pe Traian. Sunt destui cei care-şi amintesc cum că nu era iarnă ca, la intersecţia Aleii Crizantemelor cu Preparaţiei, peste drum de piaţa agroalimentară, să nu trebuiască săpat, pentru a se petici conducta care crăpa parcă numai şi numai, ca să facă în ciudă.
În atare situaţie
chiar şi cei mai încrezători vulcăneni, care au crezut în vorbele frumoase referitoare la binefacerile sistemului centralizat de termoficare, încep să-şi dea seama de vrăjeală. Să ne mai mirăm, aşadar, dacă, iarna viitoare - în caz că societatea de termoficare vulcăneană va fi tot în agonia insolvenţei, iar uzina nu va mai conteni cu cârpitul instalaţiei - numărul apartamentelor branşate va fi vizibil diminuat? Eu sunt de părere că nu. Dar nici că aş vrea să-i mai aud în veci pe cei care, în public, ridică în slăvi acest sistem centralizat. În condiţiile în care la ei acasă se încălzesc de la centrale termice…
Comentarii articol (3 )
#1 Frigider20.01.2015, 11:46:20
Stau si ma intreb acest visan pentru ce mai este platit ca dupa cum se spune nu are decat numai esecuri si pe sistemul de termoficare si electric dute neica si lasa pe alti ca esti depasit de situatie
#2 bebe20.01.2015, 13:56:27
toata ziua cu punctul termic din vulcan,mai veniti si prin LUPENI si o sa aveti material de presa pt o saptamana la cate puncte termice sunt inchise de directorul marioneta de la EDIL,tanti adela(cea mai prospera presedinta de asociatii-cica raspunde de vreo 3 sau 4) sub obladuirea maretului conducator-turnator !!!
#3 eva21.02.2015, 00:58:03
este incredibil sa ai agentul termic la doi pasi si sa nu faci nimic,de ce nu s-a promovat contorizarea individuala cu o investitie minima toata lumea avea caldura crestea si gradul de incasare si nu mai ajungeau in faliment asa toate blocurile arata ca niste furnale poluante sanatate curata cand deschizi fereastra inspiri fumul de la centrala vecinilor care stau sub tine niciunde in lumea asta eu nu am vazut asa ceva faci o gaura in perete si scoti cosul este si estetic si sanatos
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|