27.01.2015,  20:32:01 | 1 comentariu | 1002 vizualizari
Bilanţ la ITM Hunedoara / Amenzi de peste 1,6 milioane pentru muncă nedeclarată
de Mihaela PETROŞAN
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a făcut public ieri tradiţionalul bilanţ al activităţii pe 2014. Şi tot ca în fiecare an, datele de bilanţ arată că lăcomia unor angajatori perpetuează obişnuinţele muncii la negru, fără acte şi pe bani puţini.
 
Relaţiile de muncă
Din datele de bilanţ ale ITM Hunedoara rezultă că aproape 80 la sută din timpul de muncă al inspectorilor instituţiei a fost folosit pentru controale pe teren. Astfel, în domeniul relaţiilor de muncă, în cele 12 luni ale anului 2014 au fost controlate 2.713 unităţi la care lucrau un număr de 123.186 de salariaţi.
Acţiunile s-au finalizat cu: 4.004 măsuri dispuse şi realizate în proporţie de 74,98 la sută; 414 amenzi în sumă de 2.330.400 lei. Din acestea, 115 însu­mând 1.645.000 lei, pentru muncă ne­dec­larată. Au fost depistate în acest context 259 de persoane care desfăşurau activitate fără a avea forme legale de angajare, din care 103 femei şi 4 tineri cu vârsta între 15 şi 18 ani. Au fost făcute şi 11 denunţuri pentru situaţiile în care au fost depistate mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare şi au fost date 726 de avertismente.
Principalele probleme evidenţiate în controalele privitoare la relaţiile de muncă au fost legate de: salarizare, stabilire drepturi salariale, neplată drep­turi salariale, timp de muncă şi odih­nă, neacordare drepturi de asigurări sociale (neplată concedii medicale), muncă fără forme legale, neadaptarea clauzelor obligatorii ale contractului individual de muncă la cerinţele noului Cod al Muncii, neacordarea concediului de odihnă, neîntocmirea sau întocmirea defectuoasă a regulamentului intern.
 
Consultanţă 
ITM Hunedoara s-a ocupat şi de operaţiona­li­za­rea solicitărilor agenţilor economici în legătură cu activitatea de mediere a muncii în străinătate, în condiţiile stabilite de legislaţia în domeniu. „S-a acordat consultanţa constând în prezentarea condiţiilor necesare pentru buna desfăşurare a acestei activităţi, conţinutul contractelor pe care le încheie un agent de ocupare a forţei de muncă, documentele cetăţenilor români trimişi să lucreze în străinătate, informarea ce trebuie să o asigure acestora, evidenţa datelor”, se arată în bilanţul ITM Hunedoara.
Consultanţa a vizat de asemenea soluţionarea situaţiilor semnalate de cetăţeni, instituţii publice sau agenţi economici prin sesizări, scrisori, audienţe în legătură cu nerespectarea legislaţiei muncii. „În toate cazurile, s-au depus diligenţele pentru rezolvarea pe loc a problemei sesizate, prin soluţia dată sau persoana în cauză a fost îndrumată către instanţa de judecată pentru formularea acţiunii judecătoreşti sau către alte autorităţi potrivit legii. Totodată s-a dispus şi realizat verificarea societăţii/ societăţilor angajatoare implicate, cu stabilirea măsurilor necesare”, precizează conducerea ITM Hunedoara.
 
Verificări la contracte
La nivelul ITM Hunedoara au fost înregistrate 172 de contracte colective de muncă conform Legii 62/ 2011 şi 44 acte adiţionale şi s-a înregistrat şi conciliat un conflict colectiv de muncă.
La sfârşitul anului 2014 se mai găseau în evidenţa ITM Hunedoara 13.879 de carnete de muncă din care, 11.886 carnete închise anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi neridicate; 1.746 carnete erau neînchise din lipsă de documente şi 247 carnete închise urmare a abrogării Decretului 92/ 1972.
De asemenea, au fost depuse 18 proiecte de concediere colectivă care au vizat într-o primă fază 998 de salariaţi, din care au fost concediaţi efectiv 806.
În activitatea de securitate şi sănătate în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 5.339 controale la 2.816 angajatori cu un total de 88.425 salariaţi. Cu ocazia controalelor au fost aplicate 3.261 sancţiuni. Dintre sancţiunile aplicate 117 au fost amenzi (la un număr de 93 de firme), iar 3.144 avertismente. Valoarea amenzilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a ajuns la finele anului 2014 la 767.000 lei.
În plus, au fost dispuse şase sistări de activităţi pentru patru locuri de muncă şi două echipamente tehnice, din care trei locuri de muncă în Valea Jiului. 
 
Verificări la CEH
ITM Hunedoara a acordat o atenţie specială activităţilor de minerit, exploatarea resurelor naturale şi producerea energiei electrice.
Astfel, au fost controlate în mai multe rânduri Complexul Energetic Hunedoara (CEH) SA şi Societatea Naţională de Închideri de Mine (SNÎMVJ) - cinci unităţi în cadrul CEH (EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan, EM Lupeni şi EPCVJ Vulcan) şi trei unităţi în cadrul SNÎMVJ (Mina Petrila, Mina Paroşeni şi Mina Uricani).
„Doar la aceste două societăţi din domeniul mineritului au fost încheiate 286 procese verbale, din care: 120 la unităţile din cadrul CEH (70 tip inspec­ţie sistem, tip campanie şi controale tematice, 46 pentru cercetare boli profesionale şi verificarea realizărilor de măsuri, 4 pentru determinări de mediu); 66 la unităţile din cadrul SNÎMVJ (44 tip inspecţie sistem, tip campanie şi controale tematice, 20 pentru cercetare boli profesionale şi verificarea realizărilor de măsuri, 2 pentru determinări de mediu). Au fost dispuse 433 de măsuri, din care: 284 de măsuri la unităţile din cadrul CEH, 149 de măsuri la unităţile din cadrul SNÎMVJ. Au fost sistate un număr de trei locuri de muncă: câte unul la EM Livezeni, EM Lupeni, EM Lonea. S-au aplicat 421 avertismente (274 la unităţile din cadrul CEH şi 147 la unităţile din cadrul SNÎMVJ). Numărul amenzilor contravenţionale aplicate a fost de 12, din care: 10 amenzi contravenţionale la unităţile din cadrul CEH şi 2 amenzi contravenţionale la unităţile din cadrul SNÎMVJ, cu o valoare cumulată de 115.000 lei (98.000 lei la unităţile din cadrul CEH; 17.000 lei la unităţile din cadrul SNÎMVJ)”, se mai arată în bilanţul ITM Hunedoara.
Anul trecut, au fost înregistrate 188 de accidente de muncă, din care: 146 cu incapacitate temporară de muncă, cinci accidente mortale, două accidente colective. Cele două accidente colective s-au soldat cu şase victime şi o persoană decedată. De asemenea, s-a înregistrat şi un incident periculos.

Comentarii articol (1 )

#1 ALOOO ITM UL01.02.2015,  05:51:42
VENITI si la vulcan la firma de mobila a lu AMARANDEI SA VEDETI CA ANGAJATII SAU SCLAVII SAI NU AU CARTE DE MUNCA INCEPAND CU ALA CARE VINDE IN MAGAZIN SI AIA CARE CARA CU DUBA MOBILA


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
În prima decadă a lunii iunie, în timpul unui control de rutină efectuat de către inspectorii de muncă ai Inspecto[..]
21.06.2015, 18:45   |    1 comentarii
Către: 
ZIARUL VĂII JIULUI
Referitor: Articolele p[..]
13.11.2014, 20:50   |    5 comentarii
De la începutul anului şi până în prezent, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a depistat, la verific[..]
04.06.2014, 20:10   |    2 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter