03.03.2015,  19:55:27 | 5 comentarii | 1454 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Anul acesta / 16 scriitori au răspuns „chemării partidului”…
de Corneliu BRAN
Cea de-a doua ediţiei a Galei Scriitorilor, organizată de PSD Petroşani luni după-amiază la Hotel Onix, a reunit 16 dintre cele 30 de personalităţi literare din Valea Jiului, „identificate” de organizatori în decursul anilor şi mai cu seamă ai ultimilor ani, în funcţie de apariţiile editoriale, mai vechi sau mai noi, mai scriitori, sau mai amatori. 
Acţiunea, desfăşurată în ziua când întreg mapamondul aniversa Ziua Scriitorilor, a fost una de înaltă ţinută, locaţia din buricul municipiului fiind atent pregătită înainte de eveniment. 
 
Pe metereze 
Înainte de a vă prezenta invitaţii şi câte ceva din ce s-a petrecut şi vorbit timp de aproape două ore, remarcăm faptul că pe lângă scriitori au fost mobilizaţi la acţiunea de partid şi foarte mulţi tineri de la organizaţia de tineret, printre ei şi destui membri din cadrul organizaţiei mari şi din cadrul organizaţiei de femei. În fruntea lor au stat preşedintele organizaţiei - Ioan Rus, prim-vicepreşedintele Sorin Radu, preşedintele organizaţiei de femei, viceprimarul Florin Nicolae, Margareta Burduf, preşedintele OFSD Petroşani, Dacian Ciodaru, preşedintele TSD Petroşani, Lavinia Grigoriu, consilierii locali Doru Şipeţean şi Viorel Pascu şi destui oameni cu vechi state în organizaţie, cu funcţii de vicepreşedinte, de foşti consilieri sau candidaţi, sau cu alte funcţii: Arthur Găman, Francisc Gerschner, Angela Popa, Daniela Popa, Violeta Burlec, Ştefania Zamfirescu şi alţii. 
Costel Postolache, celălalt prim-vice­preşedinte, şi-a luat anul acesta în serios calitatea de moderator al acţiunii, astfel că până la sfârşit s-a ocupat de prezentarea fiecărui invitat-scriitor care a primit diploma şi placheta, ca premii din partea organizaţiei PSD Petroşani. Mai mult, acolo unde a dispus de „cartea autorului”, Postolache a citit câte un pasaj, o noutate faţă de ediţia trecută. Fireşte că au fost şi autori care au preferat să citească chiar ei, din cărţile scrise, câte un fragment interesant. Mai trebuie subliniat faptul că tot în calitate de invitat s-a aflat în sală şi proaspătul vicepreşedinte de Consiliu Judeţean Hunedoara, liberalul Adrian David.
 
Emoţii mascate
Pentru a fi siguri că nu întârzie, unii dintre premianţii zilei au venit chiar şi cu o jumătate de oră înainte. Alţii au ajuns doar cu puţin înainte să înceapă. Cert este faptul, după ce am constatat, ca şi privitori neutri, că toţi scriitorii din sală aveau o dâră de emoţie, chiar dacă unii dintre ei nu recunoşteau acest lucru sau încercau să nu lase să li se vadă starea asta. Era emoţia firească a faptului că cei din comunitate se gândesc la munca lor, aceea de a scrie cărţi şi de a lăsa eternităţii şi urmaşilor dovezi că şi în Vale arta scrisului s-a simţit şi a lăsat urme adânci în cultura zonei. 
Şi unii şi alţii, vorbim de scriitori, s-au simţit bine împreună, chiar dacă, cum se întâmplă de obicei – şi nu doar acestei categorii, „taberele” şi grupuleţele s-au format, asta şi în funcţie de cum s-au nimerit să stea la mese.
 
Urare pesediştilor
Primul care a primit premiul, fiind strigat de moderator şi premiat de cele două doamne care au fost desemnate să acorde diplomele şi plachetele, Lavinia Grigoriu şi Daniela Popa, a fost „omul de piatră” - Dan Ioan Bălan. Mai puţin vocal şi mult mai liniştit decât anul trecut, dar cu glumele la el, scriitorul din estul Văii Jiului le-a urat pesediştilor ca până în 2072 să obţină acelaşi procent la toate alegerile cât a fost procentul scriitorilor din Vale prezenţi la gală, adică undeva spre 50%, „că e un procent bun, cu care se câştigă alegerile”.
 
Plăcerea de a scrie cărţi
Următorul premiat a fost colegul de localitate şi de breaslă a domnului Bălan, Ilie Petrică Birău, care s-a rezumat în a mulţumi pentru premiu.
Fostul prefect şi cabanier Bujor Bogdan a fost prezentat de moderator drept autorul cu cea mai nouă carte scoasă din tipar, este vorba de cartea „Ţara Văii Jiului”. Deşi nu se consideră scriitor, după cum a declarat şi în cuvântul luat, Bujor Bogdan „recidivează” cu o nouă carte „scrisă din plăcere şi care nu e o carte în care să se scrie de minerit, dar unde vorbesc de o zonă cu entităţi de sine stătătoare”. Concluzia trasă de Bujor Bogdan a fost în cele din urmă că „noi, în Valea Jiului, nu avem obiective clare, precise de viitor”, fapt care poate duce în viitor la mari probleme pentru cei care trăiesc şi muncesc aici.
 
Oare chiar aşa o fi?!
A urmat la premiere Valeriu Butulescu. Deşi este consilier local din partea PDL, iar acţiunea a fost organizată de PSD, iată că Valeriu Butulescu a trecut peste acest aspect, venind pentru prima dată la gală. În cuvântul adresat celor din sală, după ce a mulţumit, Valeriu Butulescu a ţinut să evidenţieze chiar acest fapt: „Cultura, iată, ne adună, nu ne dezbină… Văd în dumneavoastră nu un inamic, nu un adversar, ci un partener politic cu care să dezbatem şi să rezolvăm problemele politice…”. Cum la prezentare Costel Postolache a menţionat că nu are nicio carte a autorului Butulescu, Dan Ioan Bălan a intervenit şi a „muşcat”, evident în glumă, stârnind astfel ropote de aplauze: „Şi eu mai am din cărţile domnului Butulescu, puteţi apela la mine… Întâmplător sau nu, luam câte două cărţi la lansări, gândindu-mă când nu mai are să apeleze la mine. Mă îmbogăţesc acum, vânzându-le la suprapreţ!”.
 
Femeia, eterna poveste…
Următorul scriitor adus la rampa premierii de moderator a fost Constantin Cîmpeanu. „Eu sunt pasionat de OM! Omul este cea mai frumoasă şi cea mai iubită creaţie a Domnului…”, le-a spus printre altele Constantin Cîmpeanu celor din sală. Făcând apoi şi o scurtă referire la ce înseamnă femeia în viaţa sa, în scrierile sale: „Să tot fie cam… ieri. Mă duc şi dăruiesc un mărţişor unei doamne. Uite cine mă iubeşte!, mi-a spus ea. Doamnă, eu nu vă iubesc pe dumneavoastră, eu iubesc toate femeile! Femeia nu e OM, e ceva gingaş, tandru… din altă lume”.
 
Alternativa la minele închise - o problemă a Văii Jiului…
Dumitru Gălăţan Jieţ, de altfel mare amator de onoruri, a fost următorul premiat. Cum Costel Postolache a citit un pasaj din cartea „Păstoritul din Valea Jiului”, în cuvântul jieţeanului s-a auzit printre altele un mic adevăr: „Închiderea minelor şi ameninţarea permanentă cu închiderea acestui sector de activitate pregătesc deschiderea altor domenii de activitate, printre care şi reluarea ocupaţiilor sau meseriilor tradiţionale pe aceste plaiuri. Păstoritul este una din ele…”.
Unul dintre decanii de vârstă aflaţi în sală, inginerul pensionar, fost director tehnic al CNH vreme de decenii şi de mai bine de zece ani scriitor, petroşeneanul Gheorghe Davidescu a fost prezentat după cartea apărută în 2006, „Valea Jiului şi şocul viitorului”. O carte unde autorul a profeţit ce are să se petreacă cu fostul CNH şi cu mineritul de huilă, la vremea respectivă mulţi necrezând cele scrise, uitând de experienţa din domeniu a autorului cărţii. „În carte am previzionat începerea închiderii minelor, mai ales din 2013 şi până în 2020, când, din păcate, se va termina totul… Noi nu ştim nici acum ce lucruri frumoase avem, ce putem valorifica cel mai bine şi ce capacitate avem. Astea trebuie bine gândite, analizate, cântărite şi puse apoi în practică. Trebuie însă multă iniţiativă locală, trebuie făcut ceva, pentru că mineritul se va stinge din două motive: 
1. nu este rentabil; 2. nu există posibilităţi pentru investiţii masive, fără de care nu se poate în această ramură a industriei”, a menţionat, printre altele, Gheorghe Davidescu.
 
Tinereţe versus bătrâneţe…
Dintre cei care au mai fost premiaţi îi mai amintim pe: Gigi Nicolau (un şi foarte bun fotograf din câte ştim); colega noastră de breaslă Leila Osman, care în urmă cu 12 ani scria „Câmpuri albe, câmpuri negre”, o carte mai mult decât emoţionantă despre cum o persoană poate salva opt vieţi într-o mină; Alexandra Opriţescu, cea mai tânără autoare dintre ce cei prezenţi; Augustin Ţanca; Gheorghe Niculescu; Genu Tuţu; Nicolae Uţică, Ernest Ulrich (de la care am primit şi îi mulţumim încă o dată „Cartea vieţii mele – Am fost deportat în U.R.S.S.”)… 
 
Final fericit…
Finalul a fost ca şi anul trecut: strângeri de mână, urări, poze şi complimente, glume. „Toată lumea s-a pupat cu toată lumea”, cum bine spune poetul, iar noi „am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa…”. „La Mulţi Ani!” tuturor celor care la viaţa lor au scris măcar şi o carte, din partea redacţiei, de Ziua Scriitorilor!  „Chiar dacă a trecut evenimentul, o urare de bine e valabilă trei zile înainte şi trei zile după…”, aşa spune o vorbă veche de când lumea.

Comentarii articol (5 )

#1 mic dar nu prost03.03.2015,  20:49:31
Mai multi organizatori decat invitati.
#2 danut04.03.2015,  12:20:39
felicitari dl pstolache pentru organizare si pt oamenii din jurul dvs dar ne surprinde absenta omului de cultura sandu daniel care a citit mult la viata lui.
#3 gogaie04.03.2015,  12:24:35
ciordaru asta n are nici un merit in organizarea galei greul l a dus postolache asta apare doar cind vine presa in rest aport zero barat/
#4 CIODARU nu CIORDARU04.03.2015,  18:50:41
Il cheama CIODARU,CIO-DA-RU, nu CIORDARU si rugam la scrierea corecta a numelui. Este dreptul domnului CIODARU de a fi chemat pe nume corect


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
TSD Hunedoara a organizat duminică, 2 martie, seara[..]
03.03.2014, 21:10   |    1 comentarii

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter