29.10.2011,  15:15:25 | 0 comentarii | 847 vizualizari
Prin Alin Rus, colaboratorul ZVJ, Mineriadele au ajuns şi în America
de Ziarul Vaii Jiului

 Mineriadele au ajuns în America, mai exact la Universitatea Harvard, Universitatea Centrală de Stat Connecticut şi New York. Nu este vorba însă de grupuri de mineri înarmaţi cu bate, răngi şi furtunuri, ci de profesori universitari şi cercetători, care au adus mineriadele în Statele Unite, sub forma unor conferinţe în serie. Acestea au avut loc, mai întâi la două prestigioase universităţi americane, iar apoi la Institutul Cultural Român din New York. 

 
Anul 1990 a reprezentat o pată neagră pe cartea de vizită a democraţiei româneşti postdecembriste. Chemarea minerilor la Bucureşti de către autorităţile FSN-iste (Frontul Salvării Naţionale) pentru salvarea „democraţiei originale” s-a soldat cu sute de victime, cât şi cu importante pagube materiale în Bucureşti. Evenimentele din 13 iunie 1990, când minerii încă nu erau prezenţi în capitală, cât şi cele din 14-15 iunie 1990, mineriada propriu-zisă, au fost condamnate în termeni duri de către cancelariile occidentale. Departamentul de stat al Statelor Unite îşi exprima îngrijorarea, imediat după derularea tragicelor întâmplări care au însoţit zilele de 13-15 iunie 1990, că aceste evenimente „au lovit drept în inima democraţiei româneşti”.
De la cele trei mineriade ale anului 1990, dintre care cea mai mult dezbătută a rămas de departe cea din 14-15 iunie 1990, în primul rând, datorită gradului mare de violenţă implicat, s-au scurs 21 de ani. Între timp, statul român a trecut printr-un amplu proces de democratizare. Or, una din premisele democraţiei reprezintă tocmai recunoaşterea faptelor trecutului, chiar şi a acelor fapte care trezesc amintiri dureroase şi invită la reflecţii amare. Aşa cum afirma şi filosoful american de origine spaniolă George Santayana: „Toţi aceia care nu-şi reamintesc trecutul sunt condamnaţi să îl repete”.  Acestea au fost, de fapt, premisele organizării celor trei mini-conferinţe pe un teritoriu unde democraţia s-a născut cu mai bine de 200 de ani în urmă. Prin realizarea acestor serii de întâlniri culturale în Statele Unite, România - prin două dintre institutele sale de prestigiu, care au organizat evenimentele, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Institutul Cultural Român din New York - a dovedit că trecutul său traumatic nu numai că nu a fost uitat, ci este mereu tematizat şi regândit. 
Seria acestor evenimente culturale s-a deschis pe data de 3 aprilie la Harvard Kennedy School, unde cei patru vorbitori (Clara Mareş - cercetător în cadrul IICCMER, Alin Rus - doctorand la Universitatea Massachusetts, Cătălin Avramescu - profesor la Universitatea Bucureşti şi Mihail Neamţu – director ştiinţific al IICCMER) s-au adresat studenţilor români din zona Bostonului, cât şi celorlalte persoane prezente, printre care şi români plecaţi de mai multă vreme din ţară.
În discursul ei, Clara Mareş a evidenţiat rolul Pieţei Universităţii în crearea premiselor unei democraţii autentice în România. Alin Rus a vorbit despre felul în care a fost organizată logistica mineriadei din iunie 1990 şi care au fost factorii care au favorizat desfăşurarea ei rapidă. Profesorul Cătălin Avramescu, ca martor al evenimentelor petrecute între 13-15 iunie la Bucureşti, a rememorat întâlnirea sa cu minerii şi felul în care a reuşit să scape de furia acestora, prin identificarea sa cu o carte de vizită primită de la un cunoscut francez. În acelaşi timp, profesorul Avramescu a încercat să prezinte câteva detalii despre climatul legislativ din timpul acestor evenimente, cât şi de după. România a reprezentat un caz unic în acest sens, chiar şi în comparaţie cu alte state est europene în care au avut loc revoluţii anti-comuniste. Noua Constituţie a României a fost adoptată abia în 1991, deci mineriadele anului 1990 aveau loc într-un fel de vid legislativ. Mihail Neamţu a încercat să explice mineriada din iunie 1990 prin două idei, cea a luptei de clasă şi cea a ţapului ispăşitor, idei abil exploatate de către noii lideri ai FSN. Pentru mineri şi pentru majoritatea muncitorilor din România anului 1990, intelectualii şi studenţii au devenit clasa care era responsabilă pentru protestele din Piaţa Universităţii, dar şi pentru distrugerile create în ziua de 13 iunie 1990. Astfel, violenţele din timpul mineriadei pot fi înţelese şi ca expresie a luptei de clasă, idee de sorginte marxistă, care a animat grupurile de mineri venite din Valea Jiului şi de la alte exploatări miniere din ţară. Moderatorul acestei întâlniri a fost studenta doctorandă în Știinţe Politice de la Universitatea Boston, Andreea Măierean.
Evenimentul de la Universitatea Harvard, care a avut loc în limba română şi care s-a adresat diasporei române din zona New England, a fost dublat de mini-conferinţa de la Universitatea Centrală de Stat Connecticut. Manifestarea  de aici a fost organizată prin implicarea departamentului de antropologie a acestei universităţi şi, în principal, a profesorului David A. Kideckel, cel care a fost şi moderatorul întâlnirii. De data aceasta, evenimentul s-a desfăşurat în limba engleză şi a fost urmat de întrebări venite de la publicul american, în special studenţi şi profesori ai universităţii Connecticut. Fiind vorba de un cadru teoretic mai larg, de data aceasta cei patru vorbitori (Alin Rus, Clara Mareş, Mihail Neamţu şi Cătălin Avramescu) au realizat şi conexiuni între evenimentele tulburi ale democraţiei româneşti postdecembriste şi viitorul democraţiei din statele nordului Africii care, de curând, au fost gazda unor evenimente stradale tulburătoare, ce au dus la disoluţia unor regimuri dictatoriale în acea parte a lumii. Discursurile celor patru vorbitori au fost bine primite, iar evenimentul a fost considerat un succes de către cei prezenţi în sală, care au avut ocazia după terminarea mini-conferinţei să schimbe câteva vorbe cu invitaţii într-un cadru mai informal, în jurul unei mese rotunde, pe coridor la ieşirea din sala conferinţei. Seria de evenimente a continuat la New York vineri, 8 aprilie, unde au participat şi alţi invitaţi de marcă, printre care profesorii Vladimir Tismăneanu şi Grigore-Pop Elecheş. Organizatorii acestor evenimente, pe lângă cele două prestigioase institute româneşti deja menţionate, au fost: Andreea Măierean, Radu Tătucu, Mihail Neamţu şi Alin Rus (la Harvard Kennedy School) şi David A. Kideckel, Ryan Nicoletti, Mihail Neamţu şi Alin Rus (la Central Connecticut State University).
Marian BOB

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter