29.10.2011,  15:16:01 | 0 comentarii | 703 vizualizari
E vineri şi e Gheorghe Truţă: gheorghetruta.blogspot.com / Mult iubite şi stimate Dictator sau Repetabila scenă a cozilor la orice
de Ziarul Vaii Jiului

Ce-au mai strigat „intelectualii” noştri fruntaşi, făcuţi şi nu născuţi, împotriva Dictaturii, când aceasta tocmai murise! Sentimentul a fost atât de profund, încât şi azi continuă să o înfiereze! L-au luat drept stindard al luptei anti-dictatură  chiar pe Marinelul. Situaţie de-a dreptul genială! Numai românii, bravi urmaşi ai lui Ionesco, erau capabili de o aşa ipostaziere a Absurdului. 

 

„Intelectualul” nostru fruntaş, cum a stat capră în faţa lui Ceau, la fel stă şi în faţa Marinelului. Motivul: pentru un pumn de grăunţe. Pentru o excursie gratis în străinătate, un post la o agenţie a statului, la o fundaţie sau, în cazuri nu puţine, la un minister. Chiar şi în Vale au sosit „reprezentanţi de seamă ai societăţii civile”, invitaţi să condamne ceea ce ei denumesc „dictatura comunistă”. Pe care ei, părinţii şi rudele lor apropiate au acceptat-o, au folosit-o, e drept „în scârbă”. Și eu am fost invitat să iau parte la două dintre aceste manifestări. Nu zic, organiza­torii sunt oameni tineri, intelectuali autentici, de bună-credinţă. Dar... Nu m-am dus. Nu pot, ca om, să asist cum, din miezul fierbinte al unei Dictaturi vii, să condamni una, la fel de adevărată dar moartă.

N-am s-o întreb pe autoarea memorabilei sintagme „popor vegetal”,  de curând în turneu de condamnare a dictaturii comuniste în Vale, ce căuta domnia sa în delegaţii repetate la „Tovarăşu’”, şi nici cum soţul domniei sale, prezent şi dumnealui aici, bătea coclaurile Americii cu „ogarul cenuşiu”, exact în vremurile când martirii neamului putrezeau la Sighet. Sighet, a cărui amintire o patronează împreună cu distinsa sa soţie şi poetesă. Dar, apropo de dictatură: m-ar interesa părerile domniilor lor, ca şi ale altor înfocaţi critici ai dictaturii ceauşiste, despre subiecte contemporane precum:

Amănuntul că, azi, scumpa noastră ţărişoară, deşi Republică parlamentară, practic nu mai are Parlament! Fleacul că instituţiile cele mai importante ale Statului - precum Guvernul, partidul de guvernământ, Banca Naţională, Parchetul, CNA, DNA, Curtea Constituţională, Serviciile Secrete, TVR şi tot ce mai doriţi - se află în mâna destoinică a unui singur om?

Faptul aleator că, practic, o Elenă, tot prof. univ. dr., e în fruntea Statului român, cu toţi banii în teşcherea, şi un alt Nicu e tot o... Elenă?! Viziunea apocaliptică a unui popor înfometat, aflat zi de zi la câte o coadă la un mall care oferă... oferte, adică un soi de semipomeni, rudă cu cele electorale? Aceasta în timp ce câţiva ciudaţi, trimişi de partidul-cel-destoinic să combată la televizor, strigă din toţi rărunchii că nu, nu e adevărat ceea ce se vede, că poporul o duce bine, e adevărat „încă nu curge lapte şi miere” pe fiecare stradă, dar în viitorul cel mai apropiat va curge! Și că toată această batjocură se numeşte Reformă!

Că, în loc să construim pentru acest popor secătuit de puteri, spitale şi şcoli cu adevărat funcţionale (cum a făcut-o totuşi în ciuda altor păcate reale, atât de hulitul regim ceauşist), din contră... le facem praf şi pe cele existente. Unele dintre ele chiar de prim rang! Procedeu care, în orice dicţionar de politologie, se numeşte simplu: genocid.

Nu vreau să apăr un regim de care nu m-a legat nimic, nici măcar un carnet de partid, dar mă revoltă surpriza de a-i regăsi în actualitate, uneori leită, alteori chiar potenţată, capacitatea de a minţi dusă dincolo de orice închipuire. Și, din păcate, majoritatea intelectualilor acestei ţări nu fac decât să intre într-un joc murdar al orbului găinilor sau, dimpotrivă, al activismului ticălos. E parcă un blestem pentru această naţie să nu aibă corpul de elită pe care l-ar merita, pe care atâtea alte naţii îl au, şi care le-a dus la liman de fiecare dată în Istorie, în situaţii încă şi mai dramatice. Vezi polonezii, cehii şi alţii. Noi regăsim, de fiecare dată, profilul intelectualului slugarnic, care se face preş sub orice regim, sub dictatura oricărui personaj rudimentar, pentru o firimitură de pâine mai albă. Uneori nici măcar pentru atât. Care ne mai sunt atunci modelele? Pe ce postament ideatic şi moral se mai poate susţine silueta tot mai subţire a acestui încercat popor?

În acest moment, ca mai întotdeauna, pe Nimic. Nimicul e cel care ne locuieşte şi pe care îl locuim cu un soi de veselie inconştientă.

Bine, veţi spune, dar ce ai cu stimaţii intelectuali? Aşa rupţi de realitate... Lasă-i să stigmatizeze la nesfârşit dictatura comunistă!

Nu-i chiar atât de simplu. Demersul lor continuu, de la revoluţie încoace, de a înfiera comunismul face un rău infinit societăţii româneşti: dă impresia că tot ce ni se întâmplă rău e numai din acest motiv. Nimic mai fals! Aşa-zisul „comunism românesc” e o cauză moartă şi îngropată. Faptul că o bună parte din tarele societăţii româneşti din timpul defunctului regim le regăsim, chiar exponenţial, azi, e o problemă ce nu mai ţine de zestre, ci de noi, fericiţii contemporani ai Marinelului. Nu putem da la infinit vina pe „dezastruoasa moştenire” pentru a ne ascunde prezentele laşităţi. Dacă suntem lichele azi, aşa suntem de vreo două mii de ani, indiferent de timpuri. Precarităţile noastre morale, psihologice şi de educaţie s-au translatat dintr-o epocă într-alta, dintr-un regim într-altul, ajutând şi la discreditarea totală a unei orânduiri oricum discutabile, cum a fost socialismul, numit impropriu „comunism”. Nu întâmplător suntem atât de „deschişi” la orice formă de dictatură: dacă ne uităm bine în Istoria îndepărtată până în cea recentă, trecutul nostru e doar un şir de dictaturi. Glisarea de la o dictatură la alta e aproape o continuitate. Suntem predispuşi la Dictatură pentru că suntem slabi, naivi şi iresponsabili, dar mai ales pentru că elita noastră intelectuală a fost mereu şi este de cea mai slabă calitate, mai ales sub aspect moral.

Iar la ce asistăm acum, la plenitudinea unei dictaturi, deopotrivă severă şi infestată de prostie, e doar o secvenţă dintr-un şir ce tinde la infinit. Intelectualul român de azi e fricos şi cu ifose balcanice. Laş, dar cu „ţâvnă”. Mi-l închipui, ca-n „Conu Leonida...”, cu fesul pe ţăcălie. Citind sub plapumă, la lumina lanternei, în timp ce, în stradă, la parter, poporul, „populaţia”, se calcă în picioare: la magazinul din colţ se dă carne tocată şi detergent la jumătate de preţ!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter