24.03.2015,  20:00:24 | 2 comentarii | 1406 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Universitatea din Petroşani / „Practica nu-i efemeră, e un pas în carieră!”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Ieri, 24 martie, amfiteatrul 8 din corpul „B” al Universităţii din Petroşani a găzduit conferinţa intermediară a proiectului european: „Practica nu-i efemeră, e un pas în carieră!”. 
 
Acţiunea
a avut ca scop „relansarea ofertei de stagii de practică a cel puţin 40 de studenţi înscrişi de mai puţină vreme în cadrul proiectului”. La conferinţă au participat zeci de studenţi din cadrul proiectului şi staff-ul care se ocupă la Petroşani de acest proiect în cadrul parteneriatului creat cu Universitatea de Vest, în frunte cu coordonatorul Eduard Edelhauser, profesor univ. dr. ing. în cadrul universităţii. Pe lângă studenţii implicaţi, plus alţi dascăli şi studenţi din cadrul instituţiei de învăţământ superior petroşenean, au participat şi reprezentanţi din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, precum şi din cadrul Asociaţiei de Studenţi şi Profesionişti IT&C, asociaţia respectivă fiind un al doilea partener în cadrul proiectului. 
N-au lipsit din sală nici directorul general al INCD-INSEMEX Petroşani, dr. ing. George Arthur Găman, şi şeful Departamentului „Producţie” din cadrul S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., ing. Cristian Ionică, ambii reprezentanţi ai unor societăţi importante din Valea Jiului, unde studenţii din grupul ţintă implicaţi în acest proiect european şi-au satisfăcut stagiul de practică.
 
Proiect derulat prin POSDRU
Universitatea din Petroşani în calitate de partener, sub coordonarea Universităţii de Vest Timişoara, în calitate de beneficiar, cu sprijinul Asociaţiei Studenţi şi Profesionişti IT&C, în calitate de partener, implementează din data de 28 aprilie 2014 proiectul derulat prin POSDRU „Practica nu-i efemeră, e un pas în carieră!”.
Obiectivul general al proiectului european îl reprezintă facilitarea tranzacţiei de la şcoală la viaţa activă a 400 de studenţi înscrişi în sistemul naţional de învăţământ din regiunea vest a ţării, într-un interval de 18 luni, cu un cost total eligibil de 1.551.445,50 lei. Proiectul oferă servicii de consiliere şi orientare profesională pentru studenţii participanţi şi va facilita realizarea de parteneriate cu companiile din regiune pentru organizarea de stagii de practică.
 
Practica „nu ne omoară”…
În cele 9 luni scurse de la demararea proiectului, Universitatea din Petroşani a implicat în proiect 31 de studenţi din cadrul Facultăţii de Ştiinţe, specializarea „Management”, şi 37 de studenţi din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Electrică, specializarea „Calculatoare şi Tehnologia informaţiei” pentru consiliere şi orientare profesională. 
De remarcat este faptul că dintre toţi aceşti studenţi 26 au efectuat deja stagiul de practică în cadrul proiectului. Stagiul a fost efectuat la diverse companii şi firme din Valea Jiului sau Timişoara. Studenţii au obţinut şi subvenţia de 500 lei aferentă stagiului de practică. Iată că în acest caz dictonul „practica ne omoară” nu e valabil, ci, din contră, practica aduce beneficii studenţilor, inclusiv materiale.
Firmele unde aceşti studenţi au efectuat practica, în intervalul iulie-septembrie 2014, sunt: S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., S.C. BKD Electronic S.A., S.C. Centrul de Calcul Info ’98 S.A., S.C. INCD-INSEMEX S.A., S.C. Comexim „R” Lupeni, S.C. Sphinx IT Timişoara şi S.C. Alcatel Lucent S.R.L. Timişoara.
 
Declaraţii
De la trei dintre cei prezenţi la conferinţa intermediară am luat declaraţii, pentru a întări mai bine ce am văzut şi auzit, mai ales în legătură cu practica studenţilor din grupul ţintă.
Primul dintre aceştia a fost chiar profesorul Eduard Edelhauser, coordonator-partener în cadrul proiectului: „Suntem trecuţi de mijlocul proiectului. Practic, au trecut 11 luni de proiect şi mai sunt încă şapte luni, de aceea am căzut de acord să organizăm o conferinţă intermediară. De obicei nu se practică aşa ceva, dar facem acest lucru deoarece în acest proiect avem, pe lângă deschidere şi închidere, două promoţii de studenţi pe care le-am prins în proiect, de altfel, acesta fiind dedicat practicii pentru studenţi. Prima promoţie, formată din 26 de studenţi, a făcut practica în vara anului trecut, acum studenţii derulând activităţi de consiliere, iar noua promoţie începe practica în vara acestui an”.
„În cadrul proiectului, Apa Serv a putut asigura efectuarea practicii a unui număr de 20 de studenţi până în momentul de faţă. Din punctul nostru de vedere e un câştig atât pentru Apa Serv, cât şi pentru studenţi şi Universitatea din Petroşani, pentru că vreau să vă spun că din cei care au făcut practica mulţi dintre ei s-au remarcat, arătând deschidere şi perspective pentru viitor. Studenţii au avut de efectuat nişte teme comune. În mod concret au cunoscut, cât li s-a permis, activitatea unor compartimente din cadrul societăţii noastre, acest fapt fiind baza practică pentru instruirea lor”, ne-a declarat reprezentantul S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Petroşani, Cristian Ionică.
Directorul general al INCD-INSEMEX, George Arthur Găman, a subliniat următoarele: „Având în vedere că personalul instituţiei noastre este format în mare majoritate din studenţi ai acestei universităţi şi ţinând cont de faptul că ne mândrim şi noi, cei din conducerea INSEMEX, că suntem absolvenţi ai Institutului de Mine Petroşani, evident că suntem strâns legaţi ombilical, cele două entităţi, una de cealaltă. Având în vedere şi profilul nostru de activitate este evident şi faptul că în primul rând ne adresăm cu precădere acestei prestigioase universităţi, pentru ca pe viitor cadrele noastre să devină cercetători ştiinţifici”.

Comentarii articol (2 )

#1 -ITALISTUL25.03.2015,  06:49:42
PENTRU INGINERI SI ECONOMISTI ,, 10% INSPIRATIE 90% TRANSPIRATIE,, CINSTE LOR !
#2 adrian25.03.2015,  11:27:11
Ce gluma buna, toți din valea Jiului știu practicile :) profesorilor din deal și cit trebuie sa cotizezi pt fiecare examen,munca pe care trebuie sa o depui, transpirația si împrumuturile ca sa iei examenele :)))))


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Pe aceeasi tema
Joi, 9 iulie, la Universitatea din Petroşani a avut loc, începând cu orele 12:00, într-unul din amfiteatrele cl[..]
09.07.2015, 18:17   |    1 comentarii
Sub sceptrul prezenţei, încă, a celui care a fost prof.univ.dr.ing. Aron Poantă, rectorul Universităţii din Petroşani,[..]
25.06.2015, 18:41   |    3 comentarii
La capitolul „striptease transparenţă” – Universitatea Petroşani ocupă locul 21, din 55 de competitoare 08.06.2015, 00:42   |    1 comentarii

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter