09.11.2011,  02:58:27 | 1 comentariu | 1252 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Personaj de reportaj / Valeriu Butulescu: “Sunt singurul meu şef, dar nici de mine nu ascult întotdeauna”
Booking.com
de Ilie PINTEA

Puţini sunt oamenii care să ilustreze atât de bine sintagma „om de cultură” aşa cum o face Valeriu Butulescu, acest oltean naturalizat în Valea Jiului, despre care criticul Alex Ştefănescu spunea că e cel mai tradus autor român în viaţă. E un maestru neîntrecut al aforismului, scrie poezie, piesele lui de teatru au fost jucate inclusiv în puşcării, ba mai şi cântă bine de tot la chitară. Dincolo de toate astea, Butulescu e omul care îmi spunea că se bucură copilăreşte atunci când descoperă lucruri noi, că doar mai sunt atâtea de văzut şi de învăţat pe lumea asta, şi mă bucur să vi-l prezint mai bine, ca să vedeţi că nu trebuie să trăieşti în Bucureşti ca să te ştie o lume întreagă.

Politica & cultura
Nu ştiu dacă vă mai amintiţi, dar Valeriu Butulescu a reprezentat Hunedoara în primul Parlament liber al României, şi de atunci a avut o activitate constantă în politică. De altfel, conduce şi în acest mandat comisia de cultură a Consiliului Local Petroşani - ingrată poziţie! - şi spune că nu e mare dife­ren­ţă între politica mare, de la Bucureşti, şi cea care se ocupă de treburile urbei. „Eu zic că e mai mare politica locală, din punct de vedere al interesului comunităţii, decât politica la nivel central. Adevărata viaţă a unei comunităţi se regăseşte chiar în comunitate, de aceea e un mare câştig că putem lua decizii pentru noi înşine”, spunea Valeriu 
Butulescu, atunci când am abordat acest subiect. Şi a ţinut să mai precizeze că, oricât de limitat a fost bugetul, tot s-au mai găsit bani pentru cultură, care e lăsată la urmă nu doar la noi, în Valea Jiului, ci şi în oraşe mai răsărite.
Dincolo de activitatea politică, mi-l amin­tesc pe Valeriu Butulescu din postura de purtător de cuvânt la Compania Naţională a Huilei - din nou o funcţie ingrată - în perioada ultimelor mineriade, când, deşi ameninţat cu moartea de Miron Cozma, a gestionat ca la carte comunicarea, în ciuda haosului care stăpânea pe atunci administraţia, şi asta e încă una dintre multiplele faţete ale personalităţii concitadinului nostru. Să nu uităm însă o chestie ce l-a făcut celebru, şi anume
 
Aforismele
Deşi sunt o specie literară foarte gustată, aforismele nu se bucură de prea multă popularitate şi nici de un aparat critic foarte bine dezvoltat, trecând drept un gen minor, înrudit cu epigrama. Chiar şi aşa, Valeriu Butulescu a reuşit să se impună într-atât încât criticul Alex Ştefănescu l-a inclus în a sa Istorie a Literaturii, prilej cu care a intrat în cărţi, cum s-ar zice, şi Traian Băsescu, fotografia publicată de criticul literar în celebra sa Istorie fiind una în care actualul preşedinte are onoarea să stea lângă autorul nostru.
Până acum, Valeriu Butulescu a scris peste 2.000 de aforisme, şi nu e puţin lucru. 
Despre genul literar care l-a consacrat, Butulescu spune că este un mod de a trimite ideea pe două căi, de a bifurca un gând.
„În fond asta face aforismul, pune cititorul pe gânduri, îi stimulează propria imaginaţie. Nicio altă specie literară nu mizează atât de mult pe complicitatea autorului ca aforismul, şi spre surprinderea mea am găsit cititori care au dat interpretări la care nu m-aş fi gândit aforismelor mele”, spunea scriitorul, care mai mărturiseşte că ideile îi vin în cele mai neobişnuite locuri: la şedin­ţele de partid, în tren ori prin sălile de aşteptare.
Mai în glumă, mai în serios, Valeriu Butulescu spune că aforismele sunt uşor de citit pentru că sunt scurte, lapidaritatea acestora fiind o calitate, dar şi un semn de respect faţă de timpul cititorului. Multe dintre ele sunt mici poeme, care te fac să închizi cartea câteva minute ca să le guşti pe deplin, şi poate că universalitatea lor 
le-a făcut să fie traduse pe toate continentele.
 
De-a lungul şi de-a latul lumii
Succesul internaţional al aforismelor create în Valea Jiului şi trimise în lumea largă a început chiar înainte de 1989 când, la recomandarea lui Czesław Miłosz, un scriitor polonez laureat al premiului Nobel, Butulescu e tradus în America. Urmează o avalanşă de traduceri, pe toate continentele, şi am ţinut în mână ediţii în vietnameză, mongolă, arabă ori olandeză, dar şi cărţile traduse în Serbia, Italia ori Ucraina. Peste tot, aforismele celui mai tradus autor român în viaţă i-au făcut pe oameni să zâmbească, să se întristeze, dar mai ales să gândească, şi poate că bijuteriile de un rând puse în pagină de Valeriu Butulescu sunt dintre cele mai de succes produse de export ale noastre. Dacă e sau nu aşa vă las să descoperiţi singuri, în reportajul difuzat în această seară, de la ora 18, la KTV şi realizat cu participarea extraordinară a actorului Radu Tudor.
 
Aforisme de Valeriu Butulescu
În fiecare an trecem nepăsători prin ziua morţii noastre. ► Am văzut un ministru urcat într-un pom. Fiecare ramură tremura sub povara răspunderii. ► Poezia e cântec de delfin. Nu orice ureche o poate percepe. ► Adevăratul umorist trebuie să stârnească râsul la modul cel mai serios. ► Morţii sunt liberi. Gardul cimitirului este făcut pentru cei vii. ► Aceste pagini. Cutia neagră a scurtului meu zbor. ► M-am rătăcit. Mereu mă împiedic de idealurile altora. ► Poezia s-a născut în noaptea în care omul a început să contemple luna, conştient că nu e comestibilă. ► Şi unele idealuri se coboară. ► Ce-i poate înfrăţi pe oameni mai mult decât povara aceluiaşi jug? ► Cu gardă şi zgardă, greu se face avangardă. ► Orice rufă la uscat crede că se luptă cu vântul. ► Îmi rezerv toate drepturile asupra gându­rilor pe care nu le-am gândit. ► Poli­tica murdăreşte, dar te scoate în evidenţă. A trebuit să mă murdăresc, pentru a deveni vizibil. ► Oamenii oftează la fel în toate limbile. ► Să respectăm planeta. Este groapa noastră comună. ► Cerbul carpatin îşi schimbă coarnele anual şi partidul din patru în patru ani. ► Când nu mai au nimic de spus, unii încep să scrie. ► Fac parte din cea mai evoluată specie de prădători: sunt om. ► Deviza mea de scriitor: Butulescu, sunt atâtea cărţi proaste pe lume! Nu te grăbi să mai adaugi una. ► Îmi place să mă limitez la lucruri infinite. ► Citesc. Îmi slăbesc vederea, întărindu-mi vederile.

 


Comentarii articol (1 )

#1 traian09.11.2011,  11:00:02
Frumoasa prezentare,pacat ca grosul banilor vin de la CNH unde figureaza ca sef de birou protocol exact ce le lipsea ortacilor in astfel de vremuri,poate dl Butulescu ne prezinta si un aforism pe aceasta tema !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter