31.03.2015,  20:04:33 | 0 comentarii | 786 vizualizari
Investiţiile străine - un Eldorado cu probleme… / Mina Certej este finanţată din… Barbados
de Mihaela PETROŞAN
Potrivit Mining Watch România, compania minieră canadiană Eldorado Gold, care operează în pregătire la exploatarea minieră Certej, provoacă motive de îngrijorare în mai multe teatre de operaţiuni investiţionale din lume.
 
Îngrijorări pe toată linia
Astfel, spun cei de la Mining Watch România, un nou raport al Centrului pentru Cercetare al Companiilor Multinaţionale (SOMO) arată că, în timp ce Grecia este nevoită să adopte măsuri dure de austeritate, redresarea economică a acesteia este subminată de eschivarea plăţii taxelor prin intermediul Ţărilor de Jos. Raportul „Fool’s Gold” prezintă modul în care compania minieră canadiană Eldorado Gold reuşeşte să eschiveze plata taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală din Olanda. Astfel, s-a ajuns la pierderi fiscale de 1,7 milioane de euro pentru Grecia, în ultimii doi ani. Există, de asemenea, numeroase îngrijorări în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi respectarea drepturilor omului.
„Acest mecanism de eschivare al plăţii taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală este exemplul perfect pentru felul în care Eldorado operează la nivel mondial, inclusiv în România”, arată Mining Watch România.
 
Un mecanism dubios
Conform analizei, Eldorado foloseşte firme-cutie poştală olandeze pentru a evita plata impozitelor deşi nu desfăşoară niciun tip de activitate operaţională în Ţările de Jos. Raportul „Fool’s Gold” a constatat că Eldorado utilizează o schemă de finanţare a împrumuturilor care mută plata dobânzilor de la filiala greacă Hellas Gold SA, prin intermediul unor companii olandeze de tip cutie poştală, către o entitate din Barbados în care venitul rămâne neimpozitat. Dacă această structură de finanţare persistă, profiturile viitoare înregistrate din derularea proiectului minier şi impozitul aferent pe venit este de aşteptat să fie redus substanţial, mai ales dacă aceasta se practică în combinaţie cu alte tehnici de evaziune fiscală utilizate pe scară largă de către firmele din sectorul extractiv. „Uniunea Europeană şi Ţările de Jos au standarde duble. Pe de o parte se impun măsuri de austeritate dure care au efecte sociale şi economice devastatoare în Grecia; pe de altă parte facilitează eschivarea plăţii taxelor care păgubeşte statul grec de milioane de euro”, spune cercetătorul SOMO, Katrin McGauran.
 
Mina Certej - finanţată din Barbados
Raportul arată că operatorul minier foloseşte aceeaşi structură şi pentru România. Compania olandeză tip cutie poştală Eldorado Gold (România) BV, cu active de 15 milioane de dolari, dar niciun angajat, este proprietarul direct al Deva Gold care intenţionează să ope­reze mina Certej. Deva Gold este finanţată printr-o facilitate de credit în valoare de 200 de milioane de dolari a unei alte firme cutie poştală olandeză, Eldorado Gold Treasury BV, care, la rândul său, este finanţată prin bilete la ordin emise de acţionarul său olandez (Eldorado Gold Cooperatief).
Evidenţele contabile arată că Eldorado Gold Cooperatief a primit împrumuturi de la două filiale din Barbados în 2013, în valoare de 100 milioane, respectiv 25 milioane de dolari.
Mina românească de la Certej este, prin urmare, în cele din urmă finanţată din Barbados.
Mining Watch România precizează că, până în prezent, o cercetare în profunzi­me încă nu a fost făcută în ceea ce priveşte finanţarea minei Certej. Cu toate acestea, se pare că plăţile de dobânzi din România către Olanda, care ar trebui să fie impozitate ca venit pentru grupul de întreprinderi, nu sunt impozitate nicăieri, doar în paradisul fiscal Barbados. Acest lucru ar reduce profiturile din România şi, în consecinţă, impozitul aferent pe profitul înregistrat în cazul în care mina Certej va începe vreodată.
 
Impozitare necorespunzătoare
Analiştii mai arată că Olanda este cel mai mare investitor în România, cu o valoare de 20.149 de milioane de dolari în 2013 dintr-un total de investiţii străine directe de 82.606 milioane de dolari. „Aceasta înseamnă că 24 la sută din toate investiţiile străine directe din România provin din Olanda. Dar dacă luăm în considerare că 80 la sută din aceste investiţii sunt redirecţionate prin Ţările de Jos, pentru a evita taxele din România, ajungem la concluzia că 19 la sută din totalul investiţiilor din ţara noastră (16.119.000 dolari) sunt atribuite firmelor olandeze tip cutie poştală şi implicit profiturile lor nu sunt impozitate corespunzător”, mai arată Mining Watch România.
„Guvernul român ar trebui să efectueze o analiză cost-beneficiu a proiectului Certej planificat de Eldorado Gold, care să analizeze critic legalitatea structurii fiscale a societăţii şi să cuantifice nu doar venituri fiscale potenţiale şi crearea de locuri de muncă, dar şi pierderile de mediu, sociale şi de locuri de muncă aşteptate să se producă în eventualitatea începerii operaţiunilor miniere”, precizează Roxana Pencea, reprezentant Mining Watch România.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter